רחפן DJI סיני (צילום: Srinivasan.Clicks, shutterstock)
רחפן של DJI. לאחר 5 שנות איומים ואזהרות, ננעץ המסמר האחרון | צילום: Srinivasan.Clicks, shutterstock

ב-16 באוקטובר יערך אחד האירועים החשובים ביותר בעולם בעשור הנוכחי, וכמו הקורונה, המוקד שלו יהיה בסין, אבל את התוצאות שלו נרגיש כולנו בצורה כזו או אחרת. מה קורה בתאריך המדובר? המפלגה הקומוניסטית נפגשת למפגש ה-20 שלה, שיציין 100 שנה למפלגה. המפגש הזה חשוב מאין כמותו ובו יחליטו על כל, אבל כל, בעלי התפקידים במפלגה, מהנשיא, דרך ששת חברי הוועדה העליונה הנוספים, 24 חברי הפוליטבורו ועוד כ-2,300 חברי פרלמנט. בקיצור, האליטות של המפלגה הקומוניסטית הסינית מתאחדים לאירוע כוחני וחשאי, שבו יוחלט מי ישלטו בסין ב-5 השנים הקרובות. ויש לזה השלכות מרחיקות לכת.

בשבוע שעבר, לאחר שנעלם לכמה ימים אחרי שובו ממסעו הבינ"ל הראשון מאז ינואר 2020, נפוצו שמועות שהצבא הסיני ביצע הפיכה ושהנשיא הסיני, שי ג'ינפינג, נמצא במעצר. השמועות הללו שגויות לחלוטין, ג'ינפינג היה ככל הנראה רק בבידוד - אבל גם הפיכה לא מסתמנת באופק. האמת היא שלא נראה שיש משהו שימנע מהנשיא ג'ינפינג לקבל עוד 5 שנים בתפקיד הרם ביותר במפלגה הסינית ובסין. מדובר באירוע חסר תקדים: קדנציה שלישית. זאת, מאז ימי מאו הלא כל כך עליזים, שהביאו את המנהיגים הסיניים להגביל את עצמם ל-2 קדנציות בלבד.

נסייג, שכמובן הכול יכול לקרות. במיוחד בימים של מדיניות 0 סובלנות לקוביד, שממשיכה להרוס כל חלקה טובה כלכלית במדינה ומותחת את סף העצבים לנקודת רתיחה. תוסיפו לזה את האבטלה הגבוהה, של כחמישית מהצעירים העירוניים, יחד עם סקטור הנדל"ן הקורס שכבר מקריס את סקטור הצמנט העולמי ושמאיים גם על סקטור הבנקאות הסיני; כמובן בשילב היציאה המהירה של ההון הזר והקריסה של ענקיות הטק - ועוד בעיות שנערמות. עדיין אין באופק מישהו או מישהי, שנתפסים כיכולים למלא את נעליו של ג'ינפינג.

אם למישהו יש ספק, אז כבר ב-2018 ג'ינפינג הוריד את מרבית כיסי ההתנגדות החוקיים להמשך כהונתו וסלל את הדרך להשאירו בתפקיד לקדנציה שלישית, כשבמכון טוני בלייר העריכו כי נכון לכרגע הוא שולט ב-17 מתוך 25 חברי הפוליטבורו. סביר להניח שכבר חודשים ארוכים כל הפולטיקאים רוחשים ובוחשים מאחורי הקלעים.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: plavi011, שאטרסטוק)
שי ג'ינפינג. הדרך לקדנציה שלישית נראית סלולה | צילום: plavi011, שאטרסטוק

עם זאת, בחירתו של ג'ינפינג והפיכתו לדיקטטור דה פקטו, זה כנראה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות לסין – בשל 2 סיבות מרכזיות. הראשונה שמבוססת על ההנחה שמה שלא הצלחת לעשות ב-2 קדנציות, לא תצליח לעשות גם בשלישית. זה נכון שבעתיים לסין. מספיק להסתכל על הדרך שבה השלטונות מתמודדים עם הדעיכה הכלכלית, שמטופלת בעיקר ב"עוד מאותו הדבר". כלומר, עוד הוצאות על תשתיות שלא יניבו הכנסות ובפועל יהוו סוג של זריקת אטרופין שתעניק מרץ רגעי, אבל זה לא מה שישאיר את הפציינט בחיים.

הסיבה השנייה זה המערב. האיומים על טיוואן, כמו גם הכוחניות בים הסיני הדרומי, הובילה ללא מעט מתיחויות. האמריקאים, כבר מאז ימי הנשיא אובמה – שיזם את הסכם הסחר, TPP, שנועד לעקוף ולבודד את הסינים – מסתכלים בחשדנות על הסינים, שגנבו טכנולוגיות, הגבילו חשיפה לספרים חשבונאיים לזרים ושיחקו עם הערך של היואן, כדי להטות את מגרש המשחקים העסקי לטובתם. טראמפ יצר את האסקלציה במלחמת הסחר ב-2018, וכיום הטרנד של חסימת טכנולוגיות אמריקאיות לסין רק מואץ.

בקרוב יצרנית הרחפנים הגדולה בעולם, DJI, כנראה תגיע למצב דומה לזה של וואווי, יחד עם לפחות עוד 12 חברות טכנולוגיה סיניות, שהממשל האמריקאי חפץ ברעתן. DJI הוכנסה לאותה רשימה שחורה ידועה לשמצה

אחרי שמנע לסינים גישה למכונות ליתוגרפיה של ASML, המכונות המתקדמות בעולם לייצור שבבים, בחודש שעבר למדנו שהממשל הסיני חסום לטכנולוגיות של AI בסיליקון, כשמנע מאנבידיה ו-AMD לייצא מוצרים שלהן לסינים. וזו רק ההתחלה. אמש החיל ממשל ארה"ב הגבלות חדשות על יצרניות שבבים, במטרה למנוע מטכנולוגיה אמריקאית לזלוג לידי צבא סין. הכלל החדש מחייב יצרניות שבבים אמריקאיות לקבל רישיון ממשרד המסחר לפני ייצוא של שבבים מתקדמים, עם יכולות בינה מלאכותית וחישוב גבוהות - שעשויות להיות מוטמעות באמצעי לחימה מתקדמים, כך לפי בכירי ממשל ששוחחו עם הוול סטריט ג'ורנל. זו הרחבה של הגבלות הייצוא שחלות על אנבידיה לחברות נוספות בתחום ולמניפה רחבה יותר של טכנולוגיות. 

ומהצד הסיני, רק לאחרונה סיפרנו לכם על מצב הקשה של וואווי, שהזהירה מכניסה לעשור אבוד סיני. וואווי הוכנסה לרשימה שחורה של משרד הכלכלה האמריקאי ועכשיו אין מדינה מערבית שמוכנה להכניס אותה כספקית תשתית של 5G, הלחם והחמאה של חברת הטכנולוגיה הגדולה בסין.

אבל זה לא נגמר שם. בקרוב יצרנית הרחפנים הגדולה בעולם, DJI, בדרך לרשימה השחורה יחד עם לפחות עוד 12 חברות טכנולוגיה סיניות, שהממשל האמריקאי חפץ ברעתן. DJI הוכנסה לאותה רשימה שחורה ידועה לשמצה, כשהאמריקאים חשפו רשמית את מה שכולם כבר יודעים – הסינים לוקחים טכנולוגיות אזרחיות מתקדמות וממירים אותן למטרות צבאיות. יתר על כן, במערב חושדים שרחפנים של החברה הועברו לממשל הרוסי במלחמה באוקראינה.

_OBJ

הפנטגון "נחוש להדגיש ולהתנגד לאסטרטגיית ההלחמה הצבאית-אזרחית, שתומך ביעדי המודרניזציה של הצבא הסיני, בכך שהוא מבטיח גישה לטכנולוגיות מתקדמות ומומחיות, שנרכשות ומפותחות על ידי חברות, אוניברסיטאות ותוכניות מחקר סיניות, שנראות כאזרחיות", נכתב בהודעה מטעם הפנטגון בהודעה על הצירוף לרשימה.

זו לא היתה שליפה מהשרוול: כבר ב-2017 המטות המשולבים של צבא ארה"ב אסרו על חיילים להשתמש ברחפנים של הענקית הסינית, מחשש להיותם אמצעי ריגול סיני. בעקבות זאת, DJI הודיעה על החמרת האבטחה, אבל זה לא שינה את ההחלטה. 5 שנים אחרי ננעץ המסמר האחרון.

בכל מקרה, בחירתו המחודשת של ג'ינפינג צפויה להפוך את סין למבודדת יותר, כשלא מעט חוששים מתרחיש של מלחמה קרה בין האמריקאים לסינים. יכול להיות, אבל זה לא כוחות: גם עם אינפלציה וגם עם כל החששות של האמריקאים, הסינים הם יצואנים של סחורות זולות ויבואנים של כל היתר. יותר מכל מדינה אחרת, הם תלויים בסדר העולמי שיצרו האמריקאים כדי להאכיל 1.4 מיליארד בני אדם. עכשיו, כשהמינוף הממשלתי הסיני עומד על כ-280% לפחות, כשהריבית על הדולר עולה והיואן מאבד מערכו והגישה לטכנולוגיות קצה נעלמת, בוושינגטון והמערב לא יורידו את הרגל מהצוואר של ג'ינפינג, זה שמיצב את עצמו לימינו של ולדימיר פוטין שנוא נפשם.