אקטיביז'ן (הדמיה: בלוג אקטיביז'ן)
צילום שהתלווה לפוסט של הצגת כלי הדייבריסטי של אקטיביז'ן, ומאז הוסר | הדמיה: בלוג אקטיביז'ן

הדרך להכעיס קולקטיבית חצי מטוויטר רצופה כוונות טובות - או, במקרה זה, לפחות כוונות ליחסי ציבור טובים. כך גילתה השבוע אקטיוויז'ן-בליזארד, שפרסמה יחד עם זרוע המובייל שלה קינג כלי בשם diversity space tool – שגם לפני שמסתכלים עליו כבר נשמע כמו משהו שנלקח ישירות מתוך סאטירה על חברת הייטק שמנסה נואשות לעדכן את עצמה ואת דרכיה ל-2022. מעניין עוד יותר שהכלי נחשף בפוסט בבלוג הפיתוח של קינג, כנראה מבלי שאיש בחברה יעלה על דעתו שהכלי יהפוך לבדיחת היום בתעשיית הגיימינג, או לפחות באגף ה-extremely online שלה.

כלי המרחב המגוון של קינג פותח יחד עם ה-MIT Game Labs מאז 2016, ומה שהוא עושה הוא לדרג מאפיינים - פיזיים, אישיים וביוגרפיים - של דמויות במשחקי מחשב, ולייצר להם "דירוג דייוורסיטי". הכלי, לפי קינג, נבדק בידי מספר צוותים של מפתחי משחקים בחברה ובחברת האם והתקבל בהצלחה. בין היתר נמסר כי הוא "נבדק במסגרת הפיתוח" של משחקים כמו Call of Duty: Vanguard ו-Overwatch 2, במטרה של סיוע ליצירת משחקי אקשן עם קצת פחות גברים לבנים.

צילום מסך של אנה מ- Overwatch שהועלה בפוסט המקורי של אקטיביז'ן, ומאז נמחק

אבל כוונות לחוד ותוצאות לחוד. האספקט החיובי ביותר של הכלי של קינג בכך שהבוז אליו הצליח לאחד, כך נראה, גם את קהילות הגיימינג של הימין המטריל וגם את מפתחי האינדי הרגישים במיוחד. כלומר גם את אלו שחושבים שאין סיבה שדמויות במשחק מחשב על מלחמת העולם השנייה יראו כמו רשימת מועמדים במפלגת מרכז, וגם את מי שחושבים שמדובר במפגן צביעות מצד חברה שבקושי סיימה להתמודד עם פרשת הטרדות מיניות נרחבת בשורות הבכירים שלה. נראה ששני הצדדים שהסכימו שאין שום צורך בכלי דאטה שינסה לכמת את "מדד הדייוורסיטי" של הדמויות במשחקים של אקטיוויז'ן-בליזארד-קינג וישווה אותן כנגד הנורמה. וזה מה שעושה הכלי: מתיימר להחליט מי רחוק יותר מהנורמה הלבנה, סטרייטית וגברית: אישה ערביה סתומת עין, לסבית סינית או אולי גבר טרנסג'נדר מאוסטרליה.

כך, אחד מצילומי המסך מהכלי מציג את אנה מ-Overwatch, דמות של צלפית ממצרים. אנה, אישה ערביה חסרת עין, מקבלת 7 בדירוג התרבות והמוצא שלה (ערביה ממצרים), 7 גם במדד הגיל (כי היא בת 60). בזכות העובדה שהיא איבדה עין באחת המלחמות שלה היא מקבלת 4 במדד המוגבלות הפיזית. יש להניח שאם היא הייתה, למשל, גם בכיסא גלגלים - מרחף, כמובן; אחרי הכל, משחק אקשן - היא הייתה עולה למדד של 7-8 גם שם.

מליסה קלי, מעצבת דמויות למשחק Overwatch2 כתבה כי אין צורך בכלי כי "לכותבים שלנו יש עיניים. לאמנים יש עיניים. למפיקים, לבמאים וכל אלו, למיטב ידיעתי, גם כן יש עיניים"

כצפוי, פרסום הפוסט הכעיס רבים בתעשייה, או לפחות עורר את הלעג שלהם. גם הצוותים עצמם לא נשארו חייבים: צוות הפיתוח של Overwatch2 הכחיש כי נעשה בכלי שימוש של ממש בהחלטות הפיתוח, אם כי הם לא הכחישו שהכלי מוכר להם או נבדק על ידי מי מחברי הצוות. מליסה קלי, ממעצבות הדמויות במשחק, כתבה כי בכלי אין כל צורך, כי "לכותבים שלנו יש עיניים. לאמנים יש עיניים. למפיקים, לבמאים וכל אלו, למיטב ידיעתי, גם כן יש עיניים".

בעקבות הסערה, קינג מחקו את הפוסט המקורי, ובפוסט מתוקן ציינו כי כוונת הכלי הייתה להילחם ב"דעות קדומות לא מודעות" מצד צוותי הפיתוח, ושהוא מעולם לא יועד לשימוש אוטומטי או נפרד משיקול דעת של הצוותים הקריאיטיביים של המשחקים. ועדיין, קשה לדמיין שיש התנצלות שתמחק מתולדות החברה את העובדה שכולם יודעים שמבחינתה ערבים מקבלים דירוג "7" במדד כמותי שבודק בדיוק כמה הם לא לבנים.