שיתוף פעולה מפתיע בשוק הגיימינג: חברת הענק הסינית Tencent תשתף פעולה עם חברת החומרה לוג'יטק ותיצור "מכשיר גיימינג נייד" שתפעל על טכנולוגיית ענן, שאמורה לצאת לשוק בהמשך השנה. עבור טנסנט זו תהיה כניסה כמעט-ראשונה לשוק החומרה, לאחר שרכשה בתחילת השנה את Black Shark, חברה סינית המייצרת סמארטפונים המיועדים בעיקר למובייל גיימינג.
יחד עם זאת, טנסנט, המוכרת בעיקר בזכות אפליקציית WeChat הפופולרית, היא בעלת אחזקות מרובות בשוק הגיימינג העולמי: בין היתר, היא הבעלים של Riot (ליג אוף לג'נדס), מחזיקה כמעט בלעדית ב-Supercell ("קלאש רויאל"), בכ-40% מ-Epic Games ("פורטנייט") ובעלת אחוזים בחברות החל מיוביסופט ועד רובלוקס. גם עבור לוג'יטק, המזוהה בעיקר עם עכברים, מקלדות, בקרים ועוד (כולל ליין מוצרים ייעודי לגיימינג) יהיה זה מיזם בהיקף חדש לחלוטין.
בשלב זה, חשוב לציין, המידע הוא מועט מאוד ומה שיש לנו זה בעיקר ספקולציות ושאלות, הרבה שאלות. למשל, באיזה היקף בדיוק? ובכן, בשביל לענות על השאלה הזו צריך קודם כל להבין למה בדיוק שתי החברות מתכוונות כשהן מדברות על ה-"Logitech G Gaming Handheld".
הכשלונות הקודמים
חרף הרצון לדמיין תחרות מפתיעה בשוק הקונסולות המצומצם יחסית, בו אין באמת שחקנים רציניים מלבד סוני, מיקרוסופט ונינטנדו, הלכודות פחות או יותר באותו קרב ענקים כבר יותר מ-20 שנה, יש סיבה שטנסנט ולוג'יטק לא קוראות למוצר העתידי שלה "קונסולה ניידת" (כמו הנינטנדו סוויץ') או "מחשב גיימינג ידני" (כמו ה-SteamDeck של Valve, מכשיר מסקרן שטרם יצא להפצה מאסיבית אבל מרבית התגובות המוקדמות אליו חיוביות) אלא במינוח הזהיר "מכשיר גיימינג". מאידך, אפשר להניח בזהירות שמדובר ביותר מאשר פשוט סמארטפון גיימינג משוכלל.
ולמה טכנולוגיית ענן? ומה לגבי משבר השבבים? האם זה הזמן לצאת להרפתקה חדשה בתחום החומרה? כאן התשובות קשורות, ונתחיל דווקא עם השאלה השניה. אז נכון שסוני, מיקרוסופט ונינטנדו כולן נתקלו או נתקלות עד היום בבעיות בפסי הייצור שלהן, אבל הן כולן מייצרות מכשירים חזקים משמעותית מאלו שנראה שטנסנט-לוג'יטק מתכננות להוציא לשוק, והמשבר לגבי הזמינות של שבבים חלשים יותר אינו חמור עד כדי כך.
צריך לומר את זה: יש הימור לא מבוטל בללכת 100% על טכנולוגיית ענן בגיימינג. השירותים שהלכו עליהם בטוטאליות כזו עד כה נכשלו - סטאדיה של גוגל הוא המוכר והצורב שבהם. אבל דווקא הזווית של מכשיר נייד, שמלכתחילה לא מצופה ממנו אותה רמה של ביצועים טכנולוגיים בגיימינג, היא מעניינת.
בסטאדיה, גוגל ניסו להביא את חוויית גיימינג של קונסולות כי השירות נועד קודם כל למכשירי טלוויזיה עם סטרימרים של כרומקאסט/אנדרואיד, והוא פשוט לא היה מסוגל לתת פייט לפלייסטיישן/אקסבוקס, אפילו מהדור הקודם. ל-SteamDeck יש תמיכה בענן, אבל היא ממש לא פיצ'ר מרכזי שלו. בקיצור, העתיד של ה-Logitech G Gaming Handheld (הם באמת חייבים לחשוב על שם טוב יותר), עוד לפני שיש לו הווה, יקום ויפול על ספריית המשחקים שלו – כלומר, על השירותים הקיימים/עתידיים עמם הוא יתממשק, וכמובן, על חיבור האינטרנט של המשתמשים שלו. ועל השאלה האם תהיה להם סבלנות בימים בהם אותו חיבור קצת מקרטע.
טנסט מחפשת מקורות הכנסה
אם זה מיזם של טנסנט, האם הוא מכוון בראש ובראשונה לשוק הסיני? לא בהכרח, ובטח לא בהתחלה. זה יהיה תלוי, בין היתר, במחיר של המכשיר: לאגף המובייל נתח גדול מהרגיל בשוק הגיימינג הסיני, מסיבות תרבותיות וכלכליות כאחד. מהצד התרבותי, בגלל חוקים מקומיים המגבילים גיימינג (רגולציה חמורה על כותרים שיוצאים לשוק במדינה, הגבלה בחוק של שעות משחק לקטינים), קונסולות – בעיקר הנינטנדו סוויץ' – החלו להכנס לשוק הסיני, לפחות באופן רשמי, רק בשנים האחרונות, ותרבות הגיימינג המקומית נבנתה בעיקר סביב PC ומובייל.
מהצד הכלכלי, מדובר עדיין במדינה בה לאזרח הממוצע יש פחות כסף למוצר מותרות כמו מחשב גיימינג או קונסולה, והסמארטפונים שולטים. האם יש בסין נתח שוק משמעותי שירצה להשקיע את הכסף במכשיר זול מקונסולה אבל יקר מסמארטפון? לא בטוח בכלל.
בטח לאור העובדה שכרגע נראה שהקונסולה – סליחה, "מכשיר הגיימינג" – של טנסנט-לוג'יטק תישען בראש ובראשונה על שירותי ענן בתשלום – GeForceNOW של Nvidia ו-Xbox Cloud Gaming הם שני השירותים שאומתו רשמית על ידי המפתחות עד כה. GeForceNOW, נכון לעכשיו, כלל לא זמין בסין, וה-Xbox Cloud Gaming אמנם זמין אבל פונה בעיקר למנויי הגיים פאס באקסבוקס, פלח שוק זעיר בסין. עם זאת, כאמור, לא ברור אם אלו שני השירותים היחידים, והאם למכשיר יהיה איזשהו שירות ענן/ספריה משל עצמו.
בכל מקרה, לאור העובדה שטנסנט נתקלת בשנה האחרונה בבעיות חמורות עם הרגולטור הסיני בכל הקשור לגיימינג – אשר בקושי אישר משחקים חדשים להפצה במדינה בשנה האחרונה, וכשהוא כן אישר, הוא לא אישר אף משחק שלהם – יתכן מאוד שעבור טנסנט הפרויקט הזה הוא חיפוש נוסף של מקורות הכנסה מחו"ל, שם אין רגולטור חזק וקפריזי שיכול לעשות להם צרות מסיבות פוליטיות לחלוטין – פשוט כי הוא לא אוהב את הרעיון של חברה מקומית חזקה מדי.
כאמור, כרגע ביחס למכשיר העתידי הזה יש כמעט אך ורק שאלות, ולא ברור איך ומתי הן ייענו. אבל כבר עכשיו, הן מספיק מעניינות בשביל שיהיה שווה להמשיך לעקוב אחריו, בין אם יצא לאור השנה כפי שמובטח כרגע או שיהפוך לעוד מוצר גיימינג שתאריך צאתו נדחה ונדחה.