מנכ"ל OpenAI סם אלטמן בפגישה עם הנשיא יצחק הרצוג (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
סם אלטמן והנשיא הרצוג. שתדלנות פוליטית | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

אולי תהיתם מדוע מנכ"ל OpenAI סם אלטמן מסתובב בבירות העולם, מעורר פחדים נגד ה-AI שהוא עצמו מפתח, ודורש רגולציה בדחיפות? אז הנה הסבר אפשרי, כמו שמלמד אותנו אירוע מהשבוע האחרון. שדרן הרדיו האמריקאי מארק וולטרס הגיש תביעת דיבה לבית המשפט כנגד OpenAI. הסיבה: ChatGPT טען כי וולטרס מעל בכספי עמותה כלשהי וכי הוא אפילו נתבע בעקבות המעילה. אלא שהאירוע הזה כלל לא התרחש ולוולטרס אין כל קשר לעמותה. כולנו כבר מכירים את הנטייה של ChatGPT להזיות, המצאת עובדות לא נכונות. אבל בדיוק זו הסיבה שהגנת "אמת דיברתי" לא תעמוד ל-OpenAI במקרה הזה ולכן אפשר לנבא גם בלי סיוע AI, שהחברה תיאלץ לשלם פיצויים נכבדים.

מי ייקח אחריות?

מה שמזכיר את האירוע מלפני כמה שבועות, שבו הוגש לבית משפט בארה"ב כתב טענות מפורט בתביעה כנגד חברת תעופה. אלא שחלק מהתיקים המשפטיים שצוטטו בכתב הטענות היו מומצאים על ידי ChatGPT ומעולם לא התרחשו. האם OpenAI תישא באחריות למקרה הזה? ומה באשר לתביעה שהוגשה נגד OpenAI ומיקרוסופט בחודש שעבר בטענה שמערכת GitHub Copilot שמסייעת בכתיבת קוד לתוכנה - למעשה מפרה זכויות יוצרים כשהיא מעתיקה קטעי קוד שזמינים לקהילת הקוד הפתוח?

כל אלה סדקים ראשונים בסכר, טפטופים שנראים בלתי מזיקים בשלב הזה. הבעיה היא שהבקיעים מתרחבים ובתוך ימים ושבועות OpenAI עלולה לחזות בשיטפון של תביעות דיבה והפרות זכויות יוצרים, שימוטטו אותה כלכלית. מומחי בינה מלאכותית לא יעזרו כאן, לצרה הזו אין פתרון טכנולוגי. הדבר היחיד שימנע תביעות משפטיות הוא רגולציה כלל-עולמית, שתעניק הגנת ינוקא לטכנולוגיות GenAI, תציין שאין לייחס להן אמינות כלשהי, ואולי תטיל את האחריות הפלילית על שימוש בתוצרים שלהן על אלה שמשתמשים ומפרסמים את התוצאות. זו הסיבה שהוציאה את אלטמן ממשרדו הנוח, ושלחה אותו למסע של שתדלנות פוליטית מסביב לעולם.