סם אלטמן ונדב כהן (צילום: Getty Images, אלון פורת)
נדב כהן (מימין) ונדב כהן. "הוא רואה אותנו כשלוחה של ארה"ב ברגולציה" | צילום: Getty Images, אלון פורת

"פחות נדבר עם אלטמן על החלקים הטכניים, יותר על המשמעות של הטכנולוגיה – ההזדמנויות שהיא טומנת בחובה לצד סיכונים". כך אומר ל-tech12 פרופ' נדב כהן מבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטת תל-אביב שיארח בשבוע הבא את סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI. עוד לא ברור אם אלטמן ייפגש כאן עם חברות הייטק, או עם נשיא המדינה או ראש הממשלה.

בינתיים, בקרב חוקרי AI ואנשי התעשייה הופץ קישור סודי לטופס בקשה לפגישות אישיות עם אלטמן. ההנחה היא שאלטמן ייפגש עם מספר יזמי סטארט אפ ישראלים אבל מי מבין הפונים הרבים אכן הוזמן לפגישה? בחברת OpenAI שומרים את הקלפים קרוב לחזה. מה שידוע רשמית: אלטמן יבקר בשלוחת המו"פ של מיקרוסופט ישראל וביום שני ידבר בפני קהל גדול באוניברסיטת תל-אביב.

מי שיארח אותו על הבמה באולם סמולרש יהיה כאמור פרופ' נדב כהן שהוא גם שותף מייסד בחברת אימיוביט. אין לו היכרות מוקדמת עם אלטמן, אבל את המדען הראשי של OpenAI, הישראלי לשעבר איליה סוצקבר, הוא מכיר היטב מעבודה משותפת. כהן, נרגש משהו מתשומת הלב הרבה שלה זוכה האירוע, נערך היטב לקראת השיחה שיקיים עם אלטמן על הבמה.

על מה תדברו?
"הסיכונים הם לדעתי אלמנט מאוד חשוב. הקשבתי לשימוע של אלטמן בקונגרס, הנושא נדון שם עמוקות. לא יהיה לנו זמן להיכנס באותה רמה של עומק אבל אני כן אעלה את הנושא, אם כי זה לא שעד עכשיו אף אחד לא שאל אותו על זה והוא בפעם הראשונה יתמודד עם זה".

פרופ' נדב כהן: "אני מסכים שהתחושה היא שבסייבר אנחנו יותר מעצמה גדולה. המון מהכוח בתחום ה-AI נמצא אצל מעט שחקנים, מעט חברות גדולות. אבל הוא לא צריך שכל האקוסיסטם הישראלי יהיה הכי טוב בעולם. מספיקה קבוצה יותר מצומצמת"

יהיו עוד נושאים בשיחה?
"אני מתכוון להעלות נקודה שפחות ראיתי התייחסות אליה עד עכשיו, והיא החיבור לאקדמיה, הממשק בין התעשייה לאקדמיה בתחום למידת המכונה, השקיפות כלפי מדענים. איך הוא חושב שהדברים צריכים להיות, איפה הוא רואה את המקום של האקדמיה בתחום. אני עושה את זה מהמקום של איש אקדמיה ופה זה יתפוס זווית קצת שונה ומיוחדת".

יכול להיות שהוא ירצה לדבר בכלל על הרגולציה של AI בישראל?
"שמעתי שהוא מתייחס לנושא של ארה"ב מול גלובלי ושצריך שיתוף פעולה של מדינות אחרות, אבל הכוונה בעיקר למדינות לא ידידותיות לארה"ב. להגיד לך שהרגולציה בישראל מדירה שינה מעיניו? אני מעריך שלאו דווקא. הוא רואה אותנו כשלוחה של ארה"ב".

אלא אם כן הוא בא לכאן כדי ליצור שותפות מו"פ עם חברות ישראליות או להקים פה פעילות ואז הרגולציה הופכת רלוונטית.
"יכול להיות. יש פה את מיקרוסופט ישראל ויש מפתחים וזה חלק מהאג'נדה של הביקור".

אם הוא יחפש פה שיתופי פעולה בתחומי ה-AI, יש בישראל אקוסיסטם משמעותי?
"זו שאלה מצוינת. אני חד משמעית חושב שיש חברות AI בישראל מהשורה הראשונה. אני מסכים שהתחושה היא שבסייבר אנחנו יותר מעצמה גדולה. המון מהכוח בתחום ה-AI נמצא אצל מעט שחקנים, מעט חברות גדולות. אבל הוא לא צריך שכל האקוסיסטם הישראלי יהיה הכי טוב בעולם. מספיקה קבוצה יותר מצומצמת. אני חושב שיש פה פוטנציאל מאוד גדול גם אם התחום מאוד שונה מהסייבר. אבל לא הייתי מפרש את הגעתו בתור עלייה לרגל למכה של ה-AI. זה לא המצב".

סיים ביקורים באירופה

מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח היא המארחת הרשמית של אלטמן והוא מתוכנן להיפגש עם מנכ"לית החברה מיכל ברוורמן-בלומנשטיק ועם צוותי המפתחים של החברה. מיקרוסופט העולמית השקיעה ב-OpenAI עשרה מיליארד דולר ושילבה את הטכנולוגיה של החברה במערכת החיפוש Bing AI ובמוצרי Office השונים, דבר שמקנה לה כיום יתרון על המתחרה גוגל.

אלטמן מגיע לישראל אחרי סדרת ביקורים בבירות אירופיות. בין השאר נפגש עם ראשי ממשלות בריטניה, צרפת, ספרד, פולין וגרמניה. הנושא העיקרי שעלה בסיקור התקשורתי היה החששות של אלטמן מרגולציה מחמירה של האיחוד האירופי. האם בישראל הוא ייפגש עם ראש הממשלה נתניהו כדי לדון בשאלות רגולציה? האפשרות קיימת, אך אין לה שום אישור רשמי.

פרופ' נדב כהן הוא מהמומחים הגדולים בישראל בענף ה-AI הנקרא למידה עמוקה (Deep Learning), שהוא הגרסה המתקדמת יותר של למידת מכונה (Machine Learning). הוא למד תואר ראשון בהנדסת חשמל ובמתמטיקה בטכניון, והמשיך לתואר שני ולדוקטורט באוניברסיטה העברית תחת הנחייתו של פרופ' אמנון שעשוע. לאחר מכן המשיך לפוסט דוקטורט בפרינסטון, בין השאר אצל הישראלים פרופ' אלעד חזן ופרופ' יורם סינגר. המחקרים שלו אינם עוסקים ב-AI גנרטיבית או במודלים של LLM, אבל הגישה החישובית שהוא מפתח רלוונטית מאוד גם לתחומים אלה. התחום המרכזי בו הוא עוסק, למידת מכונה מחיזוקים, הוא הבסיס המדעי של חברת אימיוביט, שכהן הוא אחד ממייסדיה ומשמש בה מדען ראשי.