אילוסטרציה מחשב קוואנטי (עיבוד: shutterstock)
מחשב קוונטי, אילוסטרציה. | עיבוד: shutterstock

אחת הטכנולוגיות המרכזיות שמדינת ישראל מקדמת בשנים האחרונות היא מחשוב קוונטי. ב-2019 המדינה הכריזה על תוכנית קוונטום לאומית של 1.2 מיליארד שקל שעיקרה היה קידום הון אנושי וידע בתחום הזה. ביולי האחרון תקצבה המדינה הקמת מחשב קוונטי בישראל ב-100 מיליון שקל. מדובר בפרויקט עבור התעשייה, שמובל על ידי Quantum Machines הישראלית, אך מבוסס בעיקרו על יבוא ידע מחברות טכנולוגיה זרות.

כעת, נוסף על כל אלו, המדינה תשקיע 115 מיליון שקל במאגד טכנולוגי מדעי באופיו שאמור לקדם במקביל שתי טכנולוגיות קוונטיות - יונים לכודים ומוליכי על - ולבדוק מי מהן טובה יותר.

מאגד טכנולוגי הוא יוזמה מחקרית שבה רשות החדשנות מעודדת אקדמיה מצד אחד וחברות מן הצד השני לשבת ביחד ולפתח פתרונות. הצדדים מגישים לרשות החדשנות יעד ותוכנית עבודה, ורשות החדשנות ממנת 65% מהפרויקט מתקציבה, לפי אבני דרך של הפיתוח. המטרה בפרויקט הזה היא שבעוד כשלוש שנים יהיה מחשב קוונטי כחול לבן מלא פועל בישראל באחת מהטכנולוגיות לפחות.

המאגד הוקם על ידי כמה שותפות שהתמודדו במכרז למחשב הקוונטי הישראלי אך לא זכו בו. בין החברות המוכרות, נמצאת גם קוונטום ארט - חברת הזנק שטרם נחשפה, שגייסה עשרות מיליוני דולרים ובין מייסדיה רועי עוזרי, טל דוד ועמית בן קיש.

כך נמסר בהודעה לעיתונות: "בונים מחשב קוונטי כחול לבן! רשות החדשנות מכריזה על הקמת המאגד הגדול בתולדותיה - לפיתוח טכנולוגיות מחשוב קוונטי בתקציב של 115 מיליון שקל, לצורך הקמת המאגד חברו חמש חברות טכנולוגיה ישראליות: חטיבת אלתא של התעשייה האווירית, קוונטום ארט, קלאסיק, קדמה ורפאל. הפיתוח הטכנולוגי ייתמך על ידי קבוצות אקדמיות מובילות ממגוון גופי מחקר: האוניברסיטה העברית, מכון ויצמן, אוניברסיטת בר אילן, הטכניון ובית החולים סורוקה". תוצרי המאגד עתידים לכלול הדגמות טכנולוגיות מערכתיות של מערכות מחשוב קוונטי ברמה של עשרות קיוביטים, שעל פי רשות החדשנות "יסייעו לקדם את התעשיות הישראליות אל השורה הראשונה בחזית המדעית והטכנולוגית".

אביב זאבי, סמנכ"ל ומנהל חטיבת תשתית טכנולוגית ברשות החדשנות: "המטרה לשבת סביב שולחן אחד ולהתחיל לבנות ליבה קוונטית/ בשונה מתוכנית מעבדת הקוונטום' המטרה בפרויקט הזה היא פיתוח ידע ולא לתת שירות לתעשייה"

"המטרה לשבת סביב שולחן אחד ולהתחיל לבנות ליבה קוונטית", מסר אביב זאבי, סמנכ"ל ומנהל חטיבת תשתית טכנולוגית ברשות החדשנות, "המאגד כולל חברות מתחום הליבה הקוונטית, בשיתוף אלתא ו-IQM, יכולות בתחום תיקון השגיאות, שבזה תעסוק חברת קדמה, וחברת קלאסיק תעסוק בהנגשה לאלגוריתמיקה. בשונה מתוכנית מעבדת הקוונטום (המחשב הקוונטי הראשון - א"ז), המטרה בפרויקט הזה היא פיתוח ידע ולא לתת שירות לתעשייה".

קדמה מסרה שהיא "גאה להיות חלק מהפרוייקט של רשות החדשנות לבניית מחשב קוונטי כחול לבן ולפתח את מערכת ההפעלה הייחודיות הכוללת את תוכנות להבנת ותיקון השגיאות. מערכת הפעלה זו תאפשר למחשבים אלו יכולות עיליות על פני מחשבים הקיימים בעולם".