לוריין פראט (צילום: זיגדון אנטרפרייס)
ד"ר לוריין פראט, מחלוצות הבינה המלאכותית ומפתחת תחום המחקר "העברת לימוד" | צילום: זיגדון אנטרפרייס

"מהפכת ה-AI היתה מרגשת מאוד כי היא אפשרה לתכנת מחשבים בדרך חדשה: זה תכנות באמצעות דוגמאות במקום כתיבת תוכנות בקוד. למשל נותנים למחשב דוגמאות של תמונות של חתולים וכלבים וזה משמש ליצירת תוכנה. עם זאת, למידת מכונה לא מספקת לפתרון הבעיות המורכבות של העולם, כי מקבלי החלטות לא חושבים בצורה של תיוג תמונות או חיזוי שינוי של מניה - הם חושבים בצורה של תוצאות שהם שואפים להשיג. ככה גם החברים שלהם ובני המשפחות שלהם - הם חושבים על תוצאות", כך אמרה ד"ר לוריין פראט, מחברת הספר "לינק" ומומחית בתחום ה-DI - קיצור של Decision Intelligence - בוועידת ההייטק של ישראל 2022 של tech12 וקשת.

ד''ר לוריין פראט היא מדענית מחשבים, מחלוצות הבינה המלאכותית ומפתחת תחום המחקר "העברת לימוד" - יכולת לשמר ידע שנאסף מפתרון בעיה אחת ויישומו בפתרון בעיה אחרת הקשורה אליה. בעבודתה ד''ר פראט מבקשת להשפיע על בעיות שאינן תמיד נראות לעין ותלויות בהחלטותיהם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם. בעיות אלו נרחבות וחוצות תחומים כאקלים, עוני וביטחון, ומתפשטות בצורה אקספוננציאלית. כדי להילחם בבעיות אלו נדרשים תהליכי קבלת החלטות יעילים וטובים.

"אנחנו מתוגמלים על ידיעה מה הדבר הבא, מה מעבר לפינה. הדבר הבא בטכנולוגיה חשוב מאוד. אנחנו עוסקים בלקחת דאטה אנליטיקס לשלב הבא", אמרה ד"ר פראט. זה לדבריה מה שמאפשר DI. "מידע עובר דמוקרטיזציה. בעתיד כולם יהיו מומחי AI, לא רק גוגל ופייסבוק. DI הוא בעל פוטנציאל לפתור בעיות שלא נפתרו מעולם, אי שוויון, אקלים ובעיות כלכליות מורכבות, בין אם אסטרטגיות, טקטיות או אופרטיביות. לפי גרטנר DI ישמש כשליש מהארגונים הגדולים בשנה הבאה. בגוגל מכשירים מהנדסים מהתחום הזה.

"יש לי רקע בלמידת מכונה. ב-2001 היתה לי ההזדמנות להתחיל כביזנס אנליסטית וראיינתי המוני אנשים שהתלוננו שטכנולוגיה לא פותרת את הבעיות שלהם כפי שהיא צריכה. יש פער בין איך ש-AI ואנליטיקס משמשים כיום ובין הפוטנציאל שלהם. כיום רק 20% מהתובנות משמשות מקבלי החלטות. DI זה הגשר שיאפשר לאנשים לדבר עם האנליסטים שלהם".

לדבריה של פראט יש קשר מורכב בין פעולות שאנחנו מבצעים ובין התוצאה, בין אקשן לאאוטקאם - "זה המקום שבו המודלים והסטטיסטיקות נכנסים", היא אומרת. "אפשר להריץ סימולציות ולהשתמש בכוח המחשוב כדי לפתור בעיות בעזרת כוח מחשוב, AI ואנליטיקס. AI זה לתייג דברים, DI משתמשת בזה כחתיכה מהפאזל כדי לקבל החלטות שמובילות לתוצאות. DI מגשר בין מקבלי החלטות ובין הדאטה וטכנולוגיות אחרות. כדי לעשות את זה צריך לשאול מה המטרות שאנחנו רוצים להשיג, אילו פעולות אנחנו צריכים לבצע כדי להשיג אותן במקום לשאול מה המידע הדרוש לנו לכך". לפי פראט, השווי של DI צומח, והוא צפוי להגיע מ-9.5 מיליארד דולר ב-2021 ל-17 מיליארד ב-2027.