פעילות מוחית אילוסטרציה (אילוסטרציה: shutterstock)
הכלי יכול "לקרוא מחשבות" של אנשים שהדיבור שלהם נפגע ממחלה עצבית או אירוע מוחי | אילוסטרציה: shutterstock

פריצת דרך טכנולוגית: לראשונה הצליח כלי AI לתרגם פעילות מוחית רציפה לטקסט, בתהליך שעשוי לאפשר "לקרוא את המחשבות" של אנשים שהדיבור שלהם נפגע ממחלה עצבית או אירוע מוחי - וכל זה בתהליך לא פולשני. מדובר בפריצת דרך שהתאפשרה בזכות ההתפתחויות במודלי שפה גדולים דוגמת GPT-1, הכלי שבו השתמשו במחקר, כך לפי הגארדיאן.

בניגוד לנסיונות שנעשו עד כה לפרש ו"לקרוא" את הפעילות המוחית מילה במילה, מודלי השפה המתקדמים מסוגלים לזהות דפוסים בפעילות המוחית שמצביעים על רצף של מילים ומשמעויות. דמיינו אדם שצופה בסרט אילם או מקשיב לסיפור: המוח שלו קולט את מה שהוא קולט, והבינה המלאכותית מסוגלת לסרוק את הפעילות המוחית שלו כך שהיא תשתחזר באמצעות משפטים הגיוניים.

בשלב הראשון של אימון מודל השפה שכבו שלושה מתנדבים במתקן סריקה במשך 16 שעות, תוך שהם מאזינים לסיפורים. בשלב זה הכלי התאים את הפעילות המוחית שזוהתה למשמעות הטקסט בסיפור

הפיתוח החדש הוא כאמור תהליך לא פולשני, בניגוד למערכות הפענוח הקיימות שדורשות התערבות כירורגית והתקנת שתלים. את המחקר, שמתבסס על קריאת נתוני סריקות fMRI (Functional magnetic resonance imaging, הדמיה תפקודית של המוח), הוביל ד"ר אלכסנדר האת' מאוניברסיטת טקסס בארה"ב, כך מדווח הגארדיאן.

המתנדבים הקשיבו לפודקאסטים

בשלב הראשון של אימון מודל השפה שכבו שלושה מתנדבים במתקן סריקה במשך 16 שעות, תוך שהם מאזינים לפודקאסטים סיפוריים. בשלב זה הכלי מתאים את הפעילות המוחית שזוהתה למשמעות הטקסט בסיפור. בשלב השני המתנדבים מקשיבים לסיפור חדש, או לחילופין מדמיינים שהם עצמם מספרים סיפור, ואת הפעילות הזאת הכלי מתרגם לטקסט. החוקרים מצאו שבכמחצית מהמקרים הכלי הצליח לייצר טקסט בעל משמעות קרובה ולעתים אף מדויקת ביחס למשמעות המילים במקור. "המערכת שלנו עובדת ברמה של רעיונות, סמנטיקה ומשמעות. בגלל זה התוצאות שמתקבלות הן לא המילים המדויקות אלא עיקרי הדברים", הסביר האת' בראיון לגארדיאן.