דניאל זייפמן (צילום: מכון ויצמן, ויקיפדיה)
דניאל זייפמן. "הייתי מחויב ללא עוררין" | צילום: מכון ויצמן, ויקיפדיה

ממשיכים הנזקים ההיקפיים לחקיקה המבטלת את עילת הסבירות במשפט הישראלי: פרופ' דניאל זייפמן, שעמד כיו"ר הוועדה המייעצת לתוכנית הלאומית לקוואנטום - הודיעה על פרישה מתפקידו. מדובר על ועדה מקצועית שמלווה את פורום תל"ם - הפורום לתשתיות לאומיות למחקר ופיתוח - גוף שמשותף לאקדמיה ולממשלה ושמקדם בישראל בין היתר את נושא הקוואנטום והבינה המלאכותית.

פרופ' זייפמן הוא חוקר בעל שם שמגיע מהקתדרה לאסטרופיזיקה במכון ויצמן והיה הנשיא העשירי של המוסד. הוא מונה לתפקיד המייעץ לפורום תל"ם לפני כשלוש שנים וחצי.

בשיחה עם tech12 הואצ מסביר את החלטתו: "אין קשר בין עילת הסבירות וקוואנטום, אבל אני חי במדינה ורואה איך היא מתייחסת לאנשים כמונו; אני מקשיב לאיש כמו בן גביר - שלו דווקא אני מאמין - ולא מוכן לשרת מדינה שמתייחסת ככה לאנשים ששירתו אותה כל חייהם או היחס שלהם לאקדמיה. זה אישי: זו לא התרבות שאני רוצה להעניק לילדי ולכן אינני רוצה לעבוד עם אנשים כאלו".

פרופ' זייפמן כותב: "בלבד כבד ובתחושת אחריות עמוקה אני כותב כדי להגיש את התפטרותי. כמאמין נאמן בעקרונות הדמוקרטיה, החירות והפלורליזם, אני מתקשה ליישר קו עם מנהיגות שמתרחקת מערכי הליבה שמגדירים את האומה שלנו"

במכתב הפרישה מסביר זייפמן: "בלבד כבד ובתחושת אחריות עמוקה אני כותב כדי להגיש את התפטרותי. מאז מינויי לתפקיד זה הייתי מחויב ללא עוררין למטרות ולשאיפות של התוכנית הלאומית למדע וטכנולוגיה קוואנטית ואני גאה בצעדים שעשינו בקידום המחקר. עם זאת, האירועים האחרונים הובילו אותי לשקול מחדש את רצוני להמשיך בתפקיד זה. העברת חוק מדאיג מאד ואנטי דמוקרטי על ידי הכנסת הנוכחית גרם לי לחשיבה מחדש. כמאמין נאמן בעקרונות הדמוקרטיה, החירות והפלורליזם, אני מתקשה ליישר קו עם מנהיגות שמתרחקת מערכי הליבה שמגדירים את האומה שלנו".

זייפמן אינו הראשון מבין אנשי האקדמיה שפורש מתפקיד רשמי בממשלה - לפני מספר שבועות הודיע הפרופ' ערן טוך מהפקולטה להנדסה באוניברסיטת ת"א על התפטרות מהמועצה להגנת הפרטיות וקשר ישירות בין החקיקה לבין מעמד הפרטיות של ישראל והיכולת של סטארטאפים לעשות עסקים עם אירופה.

טוך כתב: "פעולותיך בשבועות האחרונים מראות כי הסכנה לפרטיות עמוקה ומגיעה הישר מלשכת שר המשפטים. הצעות החוק אותן אתה מקדם יפגעו באופן ישיר במצב הפרטיות של אזרחי ישראל, החל מביטול עילת הסבירות, דרך ההפקעה של לשכת עורכי הדין, ועד לקידום חקיקה המחלישה את הייעוץ המשפטי למשרדי הממשלה. פעולות אלו יכולות גם לפגוע ישירות במעמד התאימות הבינלאומי של ישראל ולהמיט נזק עצום על תעשיית ההייטק הישראלית".