עופר גרינבוים לירון (צילום: Crowd Solutions )
עופר גרינבוים לירון בהפגנה. לפני שבוע המדידה היתה 63 אלף איש | צילום: Crowd Solutions

ברשתות החברתיות התפרסם אתמול בלילה מסמך שקובע כי בהפגנה נגד הרפורמה המשפטית בקפלן נכחו 130 אלף איש בשעת השיא 20:15. ההערכה בוצעה לבקשת מארגני המחאה, על ידי חברה בשם Crowd Solutions מהשרון. אבל מה התוקף של המספר ואיך בכלל מעריכים את מספר האנשים באירוע המוני?

לדברי מנכ"ל ומייסד החברה עופר גרינבוים לירון, "יש כמה אופציות להעריך קהל. דרך אחת היא שימוש ברשת סלולרית. באים ואומרים כמה טלפונים הגיעו לתא שטח נתון. יש חסרונות לשיטה הזו ובראשם שהיא לא נגישה לציבור, אולי המשטרה תקבל את המידע הזה. בנוסף, השטח של התא הסלולרי הוא לאו דווקא תא השטח של ההפגנה, ויש גם אנשים שמגיעים בלי טלפון להפגנה, למשל ילדים. טכנולוגיה נוספת זו ספירת קהל, בכניסה וביציאה, אם באופן ידני ויש גם מצלמות שיודעות לספור נכנסים ויוצאים בקו ישר". זו טכנולוגיה טובה, מסביר גרינבוים לירון, אבל היא פשוט לא רלוונטית לחלק מהתרחישים, כמו ההפגנות האחרונות, בהם אין נקודות כניסה ויציאה מוגדרות.

לדברי גרינבוים לירון, "הגעתי אתמול לתוצאה של 117,700 איש. ועל זה הוספתי עוד 10% בגלל שטחים מתחת לעצים שאינם נראים, או אנשים שהסתובבו בשרונה ועל סמך זה פירסמתי הערכה של 130 אלף איש שאני עומד מאחוריה מקצועית"

"טכנולוגיה נוספת היא מצלמות שיודעות להעריך צפיפות אנשים על פי תמונה, אבל בשביל זה צריך לפרוש את כל שטח האירוע במצלמות וגם מצלמות מפסיקות להיות יעילות בצפיפות של מעל 4-5 אנשים למטר רבוע".

5 אנשים במטר רבוע? זה צפוף!
"אפשר להגיע גם ל-9 אנשים למ"ר. באירוע גדול כמו זה של אתמול, בצומת קפלן או בחזית הבמה, היו להערכתי 6 אנשים למ"ר. יש עוד טכנולוגיה, מבוססת רדיו, שיודעת להעריך באמצעות אנטנות כמה אנשים יש בתא שטח, הבעיה שצריך לאפס אותה, כלומר להתחיל כשהשטח ריק לגמרי, לכן פורשים את זה בדרך כלל באמצע הלילה. לא עשו את זה בישראל עדיין".

"מארגני ההפגנה התאכזבו"

"אני לא השתמשתי באף אחת מאלו", מסביר גרינבוים לירון. "מה שעשינו הוא לחלק את השטח לתאי שטח קטנים, פוליגונים, 30 בסך הכל, ומדדנו את המטראז' של כל פוליגון, וזה על בסיס ניסיון העבר של התחלקות הצפיפות בהפגנה. אחר כך, ב-20:15, שהיא שעת השיא להערכתנו, העלינו רחפן והערכנו (עבודה אנושית, א"ז) את הצפיפות בכל פוליגון".

עכשיו, כשיש גודל שטח, וצפיפות לכל פוליגון, אפשר לעשות מכפלה ולהגיע לאנשים בכל תא שטח ואז להגיע למספר הכללי בהפגנה בשעת השיא. "החוכמה היא לחלק לפוליגונים קטנים. הגעתי לתוצאה של 117,700 איש. ועל זה הוספתי עוד 10% בגלל שטחים מתחת לעצים שאינם נראים, או אנשים שהסתובבו בשרונה ועל סמך זה פירסמתי הערכה של 130 אלף איש שאני עומד מאחוריה מקצועית", מסביר גרינבוים לירון.

אפשר לטעון שמי ששילם לך רצה בניפוח הנתונים?
"מארגני ההפגנה הזמינו את העבודה כי לטענתם כשהם מפרסמים נתונים התקשורת אומרת שהם מגזימים והמשטרה מוציאה נתון נמוך מאוד. אגב הם הוציאו הודעה לתקשורת שהיו 145 אלף איש אז אולי הם התאכזבו מהתוצאה שלי אבל אני עומד מאחוריה. המדידה שלי של לפני שבוע הייתה 63 אלף איש, והם היו מאוכזבים מהמספר הזה".

הפגנה נגד הממשלה בתל אביב (צילום: החדשות 12)
ההפגנה אתמול. הרחפן סייע בחישובים | צילום: החדשות 12

איך המשטרה סופרת?
"אני מעביר הדרכות למשטרה ומדור גיאוגרפיה במשטרה סופר עקרונית כמו שאני סופר, אבל להגיד לך שיש איש בחפ"ק בכל אירוע שיושב על הפוליגון ועובד בצורה מדוקדקת כמו שאני עשיתי, אני לא יכול לומר".

תספור גם את ההפגנה מחר בירושלים?
"לא. זה לא העיסוק המרכזי שלי. ההתעסקות שלי בדרך כלל היא בייעוץ לאירועים המוניים עבור מפיקים, המשטרה, עיריות וכדומה, כולל הכשרות והדרכות וניהול האבטחה".

גרינבוים לירון משלים בימים אלו את המאסטר שלו בניהול תנועת קהל מאוניברסיטת מנצ'סטר.