ישראל טכנולוגיה מידע (צילום: Dmitry Pistrov, shutterstock)
צילום: Dmitry Pistrov, shutterstock

ממשלת ישראל יושבת על הרים של דאטה, וכעת היא רוצה להנגיש אותו לטובת הכלל - מחוקרים באקדמיה ועד יזמים שצריכים לאמן את המודלים שלהם, בפרויקט רחב שמכונה רקמ"ה. אבל איך להנגיש את המידע בבבטחה ותוך שמירה על פרטיות המשתמשים? בזה מתחבטים כעת.

לאור זאת, הממשלה פרסמה כעת קול קורא לתעשייה, למצוא דרך אלגנטית להגניש את המידע תחת הכותרת (הארוכה): "הזמנה להשתתף בהליך מיון מוקדם במסגרת מכרז לבחירת מערכת מידע להנגשת נתוני עתק ממשלתיים למחקר ופיתוח".

בצמוד למכרז, מערך הדיגיטל הלאומי, החשב הכללי באוצר ומשרד המדע, פרסמו בהודעתם כי "הממשלה מעוניינת להקים בהדרגה רשת, שתאפשר למשתמשים מן הממשלה ומחוץ לממשלה לגשת למידע ממשלתי, המבוסס על נתוני פרט. זאת, באופן המשמר את התוקף המדעי של הנתונים, שומר באופן מלא על הפרטיות, וממזער את הצורך בהעברת מידע רגיש בין משרדי הממשלה. הממשלה קוראת לחברות המובילות במשק וליזמים בעולמות הדאטה ומדעי הנתונים להציע פתרונות להנגשת המידע ושמירת פרטיות הנתונים", נכתב בקול הקורא. ההתקשורת היא בתשלום כמובן.

שירה לב עמי, מנכ"לית מערך הדיגיטל הלאומי: "כיום, מרבית הדאטה שנאסף על ידי משרדי הממשלה לא מנותח, ולא משמש אותנו לקבלת החלטות טובות יותר. אנחנו צריכים להנגיש נתוני עתק ולאפשר מחקרים מתקדמים במידע הממשלתי. צריך לעשות זאת בצורה אחראית"

מלבד אתגר הפרטיות, יש צורך גם להבנות את המידע. נכון להיום, יש מאגרי מידע ממשלתיים שזמינים לציבור, באתר Data.gov.il, בתחומים שונים כמו דיור, אנרגיה ומים, בריאות ורווחה, אוצר וכלכלכלה ועוד. אבל אלו מגוון סוגי קבצים בסדר אקראי כמעט. מטרת המכרז כעת היא למצוא דרך להבנות את המידע ולהחצין אותו.

"כיום, הגישה למאגרי המידע מוגבלת ומורכבת. גישה למאגרים בתחומי הבריאות, רווחה, חינוך, תשתיות ופיננסים, עשויה לשמש כעזר למקבלי החלטות בתוך הממשלה, כמו גם חוקרים ומדעני נתונים מן האקדמיה, מן המגזר הפרטי ומגופים ציבוריים וממשלתיים אחרים, במאמץ לשפר את איכות החיים בישראל", נכתב בהודעה.

שירה לב עמי, מנכ"לית מערך הדיגיטל הלאומי אמרה: "כיום, מרבית הדאטה שנאסף על ידי משרדי הממשלה לא מנותח, ולא משמש אותנו לקבלת החלטות טובות יותר. כדי לשנות את המצב הזה, אנחנו צריכים להנגיש נתוני עתק לאקדמיה, לתעשייה ולמערכת הציבורית, ולאפשר מחקרים מתקדמים במידע הממשלתי. צריך לעשות זאת בצורה אחראית, תוך הגנה על הפרטיות, הקפדה על אתיקה ושמירה על ביטחון המידע".

הילה חדד חמלניק, מנכ"לית משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מסרה: "בישראל ישנו אקוסיסטם חדשני ומוביל של חוקרות וחוקרים מצוינים בתחומי הביג דאטה, הבינה המלאכותית ולמידת המכונה. יש כאן הזדמנות ענקית לפתור אתגרים חברתיים ולהטמיע שימושים במידע הממשלתי על מנת לתת מענה לסוגיות שאיתן מתמודדים משרדי הממשלה השונים".