משרדי גוגל (צילום: JHVEPhoto, שאטרסטוק)
צילום: JHVEPhoto, שאטרסטוק

שוק הפרסום המקוון נושם לרווחה היום, זמנית: אחרי הבהלה הראשונית עם הודעת גוגל שהיא מתחילה לחפש באופן מיידי תחליפים לטכנולוגיית המעקב במובייל שלה, שיאפשרו לה "לדאוג לביטחון ולפרטיות המשתמשים ולסכל מעקבים מקוונים חשאיים" - התברר שהמהלך לא יקרה עד 2024, לפחות.

בתחילה נראה היה שגוגל תלך בדרכה של אפל, ותחסום את טכנולוגיית המעקב במובייל הידועה בשם AdId. אך לפי הודעת החברה, היא תמשיך להשתמש ב-Id שהמפרסמים צריכים כדי לטרגט באפקטיביות לפחות עד 2024 וגם שתודיע ללקוחותיה מבעוד מועד על שינויים שתבצע בעתיד, כדי לאפשר להם להתאים את עצמם. כזכור, אפל בשנה שעברה חסמה את האפשרות לאפליקציות לעקוב אחר המשתמשים ללא אישור מפורש ומפורט של מה ניתן ומה לא ניתן. מטא-פייסבוק הייתה הקורבן המיידי של המהלך, כשבדוחות האחרונים היא אמרה כי המכה מסתכמת בהפסד של 10 מיליארד דולר הכנסות מפרסום ב-iOS.

ההודעה של גוגל לא הגיעה בחלל ריק: היא תולדה של הלחצים שעומדים ותלויים בפני הענקית בעלת שווי השוק של 1.6 טריליון דולר – פי 3 מפייסבוק. הלחצים האלה לא מגיעים רק מכיוון הרגולטורים בארה"ב, אלא גם באירופה, אוסטרליה ויתר העולם המערבי, שמאסו בסחר-מכר שענקיות הטק עושות עם המידע הפרטי של התושבים שלהן. לכך מתווסף איום מודיעיני לאור היציאה של המידע על המשתמשים מתחומי השיפוט מדיניים.

פיצ'ר באייפון שמבקש מהמשתמשים לאשר לאפליקציות לעקו (צילום: Audio und werbung, שאטרסטוק)
פייסבוק. החסימה של אפל עלתה לה 10 מיליארד דולר | צילום: Audio und werbung, שאטרסטוק

הלחצים הללו לא מופעלים רק על גוגל: מטא בדוחותיה האחרונים הודיעה כי לא תוכל להפעיל את פייסבוק ואינסטגרם בשטחי אירופה, בשל החוק האירופי שמונע את העברת הדאטה לארה"ב. החברה ניסתה לאיים על האיחוד האירופי שלא תוכל להמשיך לתת שירותים ביבשת, אך באירופה הקשיחו עמדות והבהירו למטא כי אין כוונה להתכופף בפני הדרישות שלה. מניית פייסבוק, שספגה כבר מחיקה של 26% באותו שבוע, צנחה בעקבות הדיווחים ב-3 אחוז נוספים.

Google analytics נחסמת בצרפת

בסופ"ש האחרון הודיעה רשות הגנת הפרטיות הצרפתית (CNIL) כי היא אוסרת גוגל להשתמש ב-Google analytics (GA) בתחומה השיפוטי של צרפת – שחורג הרבה מעבר לגבולות המדינה עוד מימי הקולוניאליזם העליזים (גינאה המשוונית היא דוגמה טובה). זאת, בשל העובדה כי השירות עובר על חוק הגנת הדאטה של האיחוד (GDPR). לפי הודעת הרשות, השירות של GA כרוך בהעברה אסורה של מידע אישי של תושבי האיחוד לארה"ב, באופן שהופך אותו לחשוף לניטור של גורמי הביון האמריקאיים.

רשות הגנת הפרטיות מסרה כי "על אף שגוגל אימצה אמצעים נוספים לפקח על העברות הדאטה, בקונטקסט של הפונקציונליות של GA, אלה לא מספקים כדי למנוע גישה לדאטה מצד גורמי מודיעין אמריקאים"

"על אף שגוגל אימצה אמצעים נוספים לפקח על העברות הדאטה, בקונטקסט של הפונקציונליות של GA, אלה לא מספקים כדי למנוע גישה לדאטה מצד גורמי מודיעין אמריקאים", מסרו ב-CNIL והוסיפו כי "לכן יש סכנה למשתמשים באתרים צרפתיים ומשתמשים בשירות לאחר יצוא הדאטה".

עוד הוסיפו שם כי "ה-CNIL מצא כי אין רגולציה מספקת סביב העברות הדאטה מהאיחוד לארה"ב. בשל כך, הורינו למנהל האתר לעמוד במחויבויות חוק ה-GDPR להעברת המידע, או בהפסקת הפונקציונליות של GA, או בשימוש בכלי אחר שהפעלתו לא כרוכה בהוצאת הדאטה מחוץ לתחומי האיחוד ולחברה המודברת יש חודש לענות על הדרישות", כתבו בהחלטה וציינו כי ביקשו מחברות נוספות לעמוד בחוק האירופי – כלומר, עוד חברות אמריקאיות צפויות להיפגע, כשאמזון, אפל ומיקרוסופט יכולות להיות הבאות בתור שידווחו.

בכך צרפת הצטרפה לאוסטריה, שבחודש שעבר קבעה שהעברות הדאטה של GA עוברות על חוקי הגנת הדאטה של האיחוד האירופי. בתחילת ינואר, המפקח על הכנת הדאטה באיחוד מצא שהשימוש של גוגל ב-GA כדי לעקוב אחרי אתר האינטרנט של האיחוד שמיועד למידע על חיסוני קורונה, עובר על חוק הדאטה האירופי.

הפגיעה: לא רק בגוגל

סדרת ההחלטות הללו הגיעו לאחר שבית הדין העליון של האיחוד קבע ב-2020 שהדאטה של אזרחי האיחוד אינו מוגן ברגע שהוא יוצא מתחומי האיחוד. ההחלטה האחרונה אומרת שנכון לכרגע, דה-פקטו, שירותי האנליטיקס חסומים בכלכלה השנייה בגודלה באיחוד ומי שנשיאה, עמנואל מאקרון, מנסה לתפוס את ההובלה באיחוד על חשבונה של גרמניה והוואקום שנוצר בהנהגת המדינה עם פרישתה של הקאנצלרית אנגלה מרקל. המשמעות היא פגיעה לא רק בגוגל, אלא גם בכל אלה שמשתמשים בשירותי האנליטיקס – ומדובר בעיקר בגופים מסחריים וחברות, שמעוניינים למקסם את החשיפות באמצעות טירגוט.

עו"ד הילה שרייבמן: "ההחלטות הללו משקפות מודל טהרני להגנת הפרטיות, ששכרו, לטעמי, יוצא בהפסדו. ייתכן שאירופה תמצא את עצמה בעולם שאין בו את הכלים של גוגל או פייסבוק, או שבעצם כל האירופאים ישתמשו ב-VPN"

קשה לנתק את ההחלטות של רשויות האיחוד נגד ענקיות הטק האמריקאיות, מהקשר המתרופף בין שני צדי האגם. להערכת עו"ד הילה שרייבמן שותפה במחלקת הטכנולוגיה והרגולציה במשרד עמית פולק מטלון, ההחלטה הצרפתית היא "עוד לבנה בחומת ההפרדה ההולכת ונבנית בין האיחוד האירופי לארה"ב". "ההחלטות הללו נתפסות כאכיפה נחושה של פסק הדין בעניין שרמס 2, מיולי 2020, שפסל את הסדר privacyshield להעברת המידע בין אירופה לארה"ב, והטיל מגבלות על העברת מידע אישי למדינות שסטנדרט הגנת הפרטיות בהן נחשב נמוך", אומרת שרייבמן. "אלא שההחלטות הללו משקפות מודל טהרני להגנת הפרטיות, ששכרו, לטעמי, יוצא בהפסדו".

"מלבד הפגיעה בגוגל, כל בעלי האתרים שצריכים את הכלי הזה כעת לא יכולים לעשות בו שימוש. בדומה לאיום של צוקרברג, שגם פייסבוק ואינסטגרם הפכו לכלי עסקי לכל בעל עסק, ייתכן שאירופה תמצא את עצמה בעולם שאין בו את הכלים של גוגל או פייסבוק, או שבעצם כל האירופאים ישתמשו ב-VPN על מנת להיכנס לשירות מ-IP שאינו לא אירופאי", סיכמה.

מה שברור כרגע, זה שאם הממשל האמריקאי והאיחוד האירופאי לא יגיעו להסכם מסגרת בנושא, הרווחים של החברות האמריקאיות צפויים להיפגע באחד מהשווקים הכי משמעותיים. האירופאים ו-450 מיליון התושבים שלהם הוא לא שוק עצום, אבל האירו הוא כן אחד המטבעות החזקים שיש בנמצא. אובדן של אפיק הכנסה זה לחברות הביג טק, עשוי לסמן שלב של התכווצות ברווחים ובתחזיות, עד שהבעיות הרגולטוריות יפתרו. וזה יהיה רע לוול סטריט ושוק ההון האמריקאי, שבהרבה מאוד מובנים צריך את הביג טק חזקות, איתנות ושוברות תחזיות. ואם יהיה רע לוול סטריט, מרבית השווקים הפיננסיים בעולם ירעדו.