ניוריאליטי עובדים (צילום: יוסי זליגר, יח"צ)
צוות ניוריאליטי. "אנחנו לא מגייסים כל אחד" | צילום: יוסי זליגר, יח"צ

חברת סמסונג מפתחת מערכת אחסון עם בינה מלאכותית המבוססת על טכנולוגיית השבבים של הסטארט אפ הישראלי ניוריאליטי (NeuReality) ובשיתוף איתו, כך נודע ל-tech12. שיתוף הפעולה הזה מגיע במקביל לשיתוף פעולה עם חברת שירותי הענן של IBM; עם חברת מעבדי המחשב AMD ועם כמה יצרניות מחשבים, בהן Lenovo הסינית, במה שמסתמן כפוטנציאל לעלייתה של חברת שבבים ישראלית חדשה לזירה העולמית, מתמודדת מול אינטל (הבאנה לאבס הישראלית) או אנבידיה.

היום אנחנו מפרסמים לראשונה כי קרן ההשקעות סמסונג ונצ'רס (Samsung Ventures) השקיעה בניוריאליטי סכום שמוערך במספר מיליוני דולר. הסכום המדויק לא נמסר אך ההערכה היא שזו אחת ההשקעות הגדולות של סמסונג ונצ'רס בישראל. ההשקעה הזו עתידה לפי ההערכות להיות תחילתו של גיוס הון בסבב A בהיקף עשרות מיליוני דולר. עד כה החברה גייסה 8 מיליון דולר בסבב סיד.

ניוריאליטי הוקמה על ידי יוצאי אינטל, אנבידיה ומלאנוקס. היא מפתחת שבב עיבוד מחשבים שעונה על אחת הבעיות המרכזיות כיום בעולמות עיבוד הבינה המלאכותית (AI): בעוד שאימון המודלים של ה-AI נעשה על מחשבי על חזקים במרכזי מחשוב, שלב תפעול המודלים - כלומר קבלת התשובות מה-AI - נעשה בדרך לא יעילה שמחייבת השקעות עצומות כדי לקבל תשובות תוך זמן סביר. מצב זה מביא לכך שרק חלק קטן מיכולותיהם של מודלי שפה (NLP) למשל, בא כיום לידי שימוש.

שבב NR1 של ניוריאליטי מיועד לשלב קבלת התובנות (inference) מה-AI המאומנת. השימוש בשבב משנה את הדרך בה בנויות מערכות לקבלת תובנות. לפי גישת ה-"AI-Centric" של ניוריאליטי, במקום צוואר בקבוק שנוצר במעבד המרכזי (CPU) של השרת, שבבי ה-NR1 מחברים במקביל מעבדי GPU רבים ישירות לרשת, וכך גדל משמעותית קצב העבודה של השרת.

משה תנך, מייסד משותף ומנכ"ל: "הטכנולוגיה שלנו מאפשרת ביצועים טובים פי 10 מהמערכות הקיימות כיום. אנחנו מסירים את צווארי בקבוק שנוצרים בשל השימוש במעבדי CPU. הפרדוקס הוא שככל שחברות שבבי ה-AI ייצרו שבבים חזקים יותר זה רק יחמיר את הבעיה של צוואר הבקבוק שלא יאפשר לתת יותר ביצועים"

"הטכנולוגיה שלנו מאפשרת ביצועים טובים פי 10 מהמערכות הקיימות כיום", אומר משה תנך, מייסד משותף ומנכ"ל החברה. "אנחנו מסירים את צווארי בקבוק שנוצרים בשל השימוש במעבדי CPU. הפרדוקס הוא שככל שחברות שבבי ה-AI ייצרו שבבים חזקים יותר זה רק יחמיר את הבעיה של צוואר הבקבוק שלא יאפשר לתת יותר ביצועים. המעבר שלנו לארכיטקטורה מאפשר לשבב ה-AI להתחבר ישירות לרשת. זה כאילו שיצרנו מנוע חדש למכונית פורמולה 1 ועכשיו חייבים לשדרג את הרכב כי אם לא, הוא יתפרק כשייסע ב-400 קמ"ש במקום 300 קמ"ש עד כה".

לדבריו ברובד נוסף של המוצר החברה מציעה מערכת תוכנה שמאפשרת הטמעה קלה של כל שימוש שמבקשים לעשות בבינה מלאכותית, וללא צורך במפתחי AI יקרים. כך יוכלו רשתות מזון, חנויות פארמה, ערים חכמות, בנקים וחברות ביטוח, לשפר את ביצועי ה-AI שלהם בעצמם, ללא צורך בהזמנת פרויקטים יקרים מחברות המפתחות מערכות AI.

הטכנולוגיה שמפתחים בסמסונג מכינה computational storage והיא מעבירה את הבינה המלאכותית אל תוך יחידות האחסון. המטרה היא להוריד את העומס של בקשות המידע מהרשת, ולאפשר לבצע עיבודי בינה מלאכותית סבוכים על תמונות או מידע אחר השמור באחסון. "הם רואים בזה משהו מאוד אסטרטגי ואנחנו בונים עכשיו שתי מערכות הדגמה של אחסון חישובי, זה חלוצי", אומר תנך.

בשנה שעברה הוצג ההסכם של ניוריאליטי עם IBM לפיתוח הדור הבא של פלטפורמות בינה מלאכותית עתירות ביצועים להסקת תובנות. לדברי תנך החברה ממוקדת כיום בהשלמת פיתוח השבב בתחילת 2023, כך שישולב בשרתי הענן של IBM: "IBM מחכה לזה עם הענן הציבורי שלה ויש גם עוד כמה לקוחות שמחכים. כך תוכל IBM להציע באמצעות מערכת הבינה המלאכותית שלה ווטסון זיהוי פנים, זיהוי אובייקטים או בקרת איכות בתעשייה ביעילות גבוהה פי עשר מאשר היום".

ניוריאליטי מייסדים (צילום: יוסי זילגר, יח"צ)
ניוריאליטי. מימין: צביקה שמואלי, ליאור חרמוש, משה תנך ויוסי קסוס | צילום: יוסי זילגר, יח"צ

לדברי תנך, הכוונה היא למכור בתוך שנתיים "מודלים", כלומר כרטיסי מחשב מבוססי השבב NR1 שאותם ניתן להתקין בשרת מחשבים, ובמקביל למכור גם שרתים שלמים. הכוונה היא לעודד את "האקוסיסטם" - חברות מחשבים כמו לנובו, HPE-DELL, סיסקו ואחרות - לייצר שרתי מחשבים מהירים ל-AI על בסיס הטכנולוגיה של ניוריאליטי. "אנחנו לא רוצים להיות חברת מערכת אלא חברת סמיקונדקטור מוצלחת שמחוברת ללקוחות דרך האקוסיסטם, כמו אינטל, כמו אנבידיה, כמו מארוול" אומר תנך.

אתם לא הולכים בניגוד למגמה, שבה החברות מעבירות את מערכות ה-AI שלהן לענן?
"אנחנו מכוונים לענן בראש ובראשונה. המערכת שלנו הכי מתאימה לשבת בדאטה סנטר של ענן ציבורי או של ענן פרטי. חברות כמו AWS, מיקרוסופט או גוגל אומרות לנו: 'תביאו לקוחות שרוצים את החומרה שלכם ואנחנו נשים אתכם בשרתים'. הבאנה לאבס יושבים בענן AWS כי לאינטל יש כמה לקוחות שרוצים את זה. אז היא מימנה את הכנסת החומרה ל-AWS וברגע שזה יצבור תאוצה זה יעניין גם את AWS והם ימשיכו לקנות רכיבים מאינטל".

ניוריאליטי נוסדה בשנת 2019 על ידי יזמים בעלי ותק בתעשיית השבבים: משה תנך שימש לפני כן בתפקידים בכירים במארוול ובאינטל והוביל מספר סטארט אפים. צביקה שמואלי, סגן נשיא לתפעול היה בעבר סגן נשיא במלאנוקס וסגן נשיא בהבאנה לאבס ויוסי קסוס, סגן נשיא לפיתוח שבבים, שימש כדירקטור בכיר להנדסה במלאנוקס וכראש תחום פיתוח השבבים באיזיצ'יפ. ה-CTO של החברה הוא ליאור חרמוש, לשעבר מייסד משותף ב-ParallelM וכן בכיר ב-PMC Sierra.

אורי קירשנר, ראש סמסונג ונצ'רס ישראל: "אנחנו רואים צורך מהותי ומיידי בשיפור היעילות וקלות ההתקנה של פתרונות הסקה לדאטה סנטרים ולמערכות הפרוסות באתרים של חברות, וזו הסיבה שאנו משקיעים בניוריאליטי"

ב-2021 גייסה החברה גיוס סיד בהיקף 8 מיליון דולר מ-Cardumen Capital, OurCrowd ו-Varana Capital. הגיוס מסמסונג וונצ'רס כעת מהווה נקודת התחלה בסבב A גדול יותר, שייחשף בקרוב. ייתכן שסמסונג רוצה את חשיפת הבכורה לעצמה, וייתכן שהשיקולים מאחורי הצגת החלק הראשון של הסבב קשורים לחשיפה שנדרשת לניוריאליטי לקראת הרחבת החברה וגיוס עובדים מאסיבי. כיום מעסיקה החברה כ-30 עובדים והיא תצטרך להכפיל את מספרם אם לא יותר מזה כשהיא מתחרה על כל עובד בתחום השבבים מול אינטל, אנבידיה, גוגל ועוד רבות אחרות. "יש תחרות קשה על כוח האדם, אבל המוטו שלי הוא למצוא את האנשים החזקים והרעבים, שלא באים לידי ביטוי בחברות הגדולות. אנחנו לא מגייסים כל אחד", אומר תנך.

אורי קירשנר, העומד בראש סמסונג ונצ'רס ישראל, מסר: "אנחנו רואים צורך מהותי ומיידי בשיפור היעילות וקלות ההתקנה של פתרונות הסקה לדאטה סנטרים ולמערכות הפרוסות באתרים של חברות, וזו הסיבה שאנו משקיעים בניוריאליטי. הטכנולוגיות החדשניות של החברה משפרות את ביצועי המערכת בעיבוד AI ובשינוע המידע בין מערכות אחסון ויחידות המחשוב שבתוכן (computational storage). כל אלה הם קריטיים ליכולת לאמץ ולהרחיב את הפריסה של פתרונות AI. בסמסונג ונצ'רס אנו משקיעים בחברות שיש לנו סינרגיה חזקה איתן – וניוריאליטי תואמת היטב את המחויבות הזו".