הסטארט אפ Qlog (צילום: יחצ)
צוות Qlog (שני מימין: ד"ר עמית להבי). "הרפואה נתקעה 30 שנה אחורה" | צילום: יחצ

בתי חולים הם לא סמל היעילות. מערכת הבריאות כולה, כשחושבים על זה, מתנהלת בכבדות ובאיטיות: מועדי ביקורים מרוחקים, המתנה ממושכת בתורים, רופאים שעסוקים בלוגיסטיקה במקום במטופלים. הזקנה מהמסדרון של בית החולים בנהריה מחכה כבר שעה וחצי להיכנס לניתוח כי צוות הניקוי הגיע מאוחר והצוות הרפואי שהתפזר בינתיים קיבל זימון לחזור הרבה אחרי שהחדר כבר היה נקי. ואיפה מכשיר האולטרה סאונד שהיה אמור להיות בחדר? אז עכשיו מחכים שיאתרו אותו.

המטופלים סובלים מחוסר היעילות, אבל עובדי בתי החולים מתוסכלים לא פחות מהסירבול וחוסר היעילות וההנהלות שלהם מתמודדות עם העלויות הנוספות שנגרמות כתוצאה מזה. את הבעייה הזו באה חברת Qlog טכנולוגיות לפתור. הטכנולוגיה שלה מנהלת את כל התהליכים שאינם טיפולים רפואיים: תקשורת בין הצוותים והעובדים, איתור מכשירים ואספקת ציוד, זיהוי מיקום ואיתור חדרים.

מי שעומד מאחורי היוזמה הוא ד"ר עמית להבי, מייסד ומנכ"ל Qlog, רופא מרדים בבית החולים רמב"ם בחיפה גם היום. "הקמתי את החברה מתוך הראייה שלי של כל מה שלא עובד בבתי חולים", הוא מספר, "הם מאוד מבולגנים בהיבט הניהולי שלהם, יש המון עומס על הצוותים, שנובע לא רק מהמשימות הקליניות. 50% מהמזמן, במקום לטפל בחולים הצוותים מטפלים במשימות מנהלתיות – לחפש ציוד, לחפש מידע, לדווח או להתקשר".

המייסד עמית להבי: "בתי חולים מאוד מבולגנים בהיבט הניהולי שלהם, יש המון עומס על הצוותים. אני 25 שנה רופא מרדים, ושנה מתוך הזמן הזה הייתי עסוק בלחפש מכשיר אולטרה-סאונד"

המוצר של Qlog הוא פלטפורמת תוכנה בענן, שמקשרת בין כולם לכולם. כל אנשי הצוות של בית החולים הם גם ספקי המידע וגם צרכני המידע והם עושים את זה באמצעות המכשירים הניידים שלהם: מסמנים מיקום באמצעות סריקת ברקוד, מציינים צורך בניקוי, בתיקון, ויוצרים קשר עם מי שהם צריכים בכלים שנראים ממש כמו הוואטסאפ שלכם. המערכת עושה אופטימיזציה של זרימת העבודה, מנהלת מיקום בזמן אמת (RTLS) ומשאבים ארגוניים (ERP) והיא אינה דורשת התקנת חומרה.

"ניסינו להנגיש את המידע לצוותים ולהפוך את זה להכי קל לצוותים שעובדים על רצפת הייצור של בית החולים", אומר להבי. "אני 25 שנה רופא מרדים, ושנה מתוך הזמן אני חיפשתי מכשיר אולטרה-סאונד. עכשיו זה הופך לאוטומטי כמעט: אתה מסתכל בטלפון לראות איפה המכשיר הקרוב אליך. אם אתה צריך לדווח תקלה אתה סורק ומדווח. זה עשה מהפיכה מוחלטת".

זה נשמע דבר שכל ארגון בעולם עושה ממילא. מה מייחד את בתי החולים בתחום הזה?
"מחסור עולמי באחיות. ארגון יכול לשכור עוד עובדים אבל בית חולים לא יכול לשכור עוד אחיות. יש מחסור של 2 מיליון אחיות בעולם. כשאתה מסתכל על חברות בתחום הטכנולוגיה אתה רואה היצע עצום של כלים שנועדו לעזור להם לפעול טוב יותר כמו מאנדיי או סלאק. הרפואה, לעומת זה, נתקעה 30 שנה אחורה. עדיין רואים בבתי חולים חלונות DOS ירוקים וחלק גדול מהתחום האדמיניסטרטיבי מנוהל בנייר ועיפרון או שאינו מנוהל בכלל. יש לזה השלכה עצומה גם על המחיר וגם על האיכות של הרפואה".

"כשאתה מסתכל על חברות בתחום הטכנולוגיה אתה רואה היצע עצום של כלים שנועדו לעזור להם לפעול טוב יותר כמו מאנדיי או סלאק. הרפואה, לעומת זה, נתקעה 30 שנה אחורה. עדיין רואים בבתי חולים חלונות DOS ירוקים"

מה שיכול להפתיע זו העובדה, שחברת Qlog נחשפת כאן לראשונה אבל במערכת הבריאות הישראלית היא כבר פרושה היטב, היא בעיצומה של חדירה לשוק הבריטי ומתחילה להיכנס גם לשוק האמריקאי. איכילוב, רמב"ם, אסף הרופא, הלל יפה, אסותה הם רק חלק מבתי החולים שבהם מוטמעת הטכנולוגיה שלה. עם קופת החולים מכבי היא נמצאת בשיתוף פעולה מעמיק שכולל פרישה במרפאות ובארגונים שבבעלות מכבי וגם השקעה של מכבי ב-Qlog. גם קופ"ח לאומית נמנית עם הלקוחות והכללית ומאוחדת כנראה יהיו הלקוחות הבאים.

 

"אחת הדוגמאות הטובות לתועלת של המערכת היא בניהול מערך ההחייאה בבתי החולים", אומר להבי, "זה מערך מורכב עם הרבה השלכות על אורח החיים ומשך החיים של המטופלים. בית החולים רמב"ם זכה בפרס מנכ"ל משרד הבריאות למצוינות בתפעול כשהטמיע את המערכת שלנו. הם הראו שהמערכת חוסכת להם 4,000 משרות אחות בשנה, שזה בערך רבע מיליון דולר. עבורם זה הטוב שבכל העולמות: מאוד משפר את החיים של הצוות על רצפת הייצור, מאוד משפר את התוצר וזה חוסך המון כסף".

"יכולנו תיאורטית לא לגייס"

Qlog הוקמה בשנת 2017 על ידי ד"ר עמית להבי והיא מעסיקה כיום 25 עובדים, רובם הגדול בבנימינה. עד כה הוטמעה הטכנולוגיה שלה על ידי יותר מ-40 בתי חולים וארגונים רפואיים, רובם בישראל. כעת על הפרק ששה בתי חולים ראשונים בבריטניה עם כוונה להמשיך ולהרחיב את הפרישה במדינה ובאיחוד האירופי שלידה, ובמקביל להרחיב את הפעילות לארה"ב, המדינה עם מערכת הבריאות המפותחת והמסובכת בעולם.

על הדרך לשם נדרשה החברה לסבב גיוס סיד בהיקף 2.5 מיליון דולר, שחלקו השני הושלם באפריל השנה. הגיוס הובל על ידי קרן eHealth Ventures שמתמחה במדעי החיים ושותפות בה מכבי שירותי בריאות, ערד השקעות, קבוצת הדר, Amgen Ventures, Medison Ventures ועוד. הקרן השקיעה 1.5 מיליון דולר ב-Qlog. לסבב הגיוס הצטרפה קרן Sanara Capital, זרוע ההשקעות של חממת Sanara Ventures בה שותפות חברת טבע תעשיות וחברת המכשור הרפואי ההולנדית פיליפס, שהשקיעה ב-Qlog מיליון דולר.

האם החברה כבר רואה הכנסות משמעותיות?
"עשינו את הגיוס הזה כדי להתרחב לתחום הבינלאומי. החברה מייצרת הכנסות ויכולנו תיאורטית לא לגייס ולגדול לאט, אבל רצינו לגדול מהר ולכן גייסנו. זה בהחלט לא היה פשוט, אבל היה לנו הרבה מזל שמצאנו את הקרנות הנכונות, שבאמת הבינו את היתרון של מה שאנחנו עושים".

מה התוכניות לשנה הקרובה?
"אנחנו מקווים לגדול בצורה משמעותית גם בשוק האנגלי וגם בשוק האמריקאי עד לרמה כזו שנוכל לשכפל את זה בקלות. אנחנו מציעים סל גדול של פתרונות והכוונה שנדע להגיד איזה פיתרון אנחנו מציעים לכל נישה. יש מאסה קריטית של הטמעות שממש רואים את נקודת התפנית ביכולת של הארגון ליהנות מהפתרונות. יש נקודה שממנה לא רק הצרכנים והיצרנים נהנים מהפתרון אלא כל הארגון, כי זה נותן ניראות בהמון רבדים. אנחנו מנסים להגיע לנקודה שבה נוכל לספק כזו רמה של ידע לארגונים".

מהייטק לרפואה ובחזרה

ההיסטוריה האישית של להבי מעניינת בפני עצמה. לפני שהשלים את לימודי הרפואה באוניברסיטה העברית הוא עבד כמהנדס תוכנה, ושימש כ-CTO ב-10Bis וב-Dually. אחר כך החל את דרכו כרופא מרדים לילדים בבית החולים רמב"ם והגיע להיות מנהל היחידה להרדמת ילדים ויו"ר החוג הארצי להרדמת ילדים. גם היום הוא עושה יום בשבוע בבית החולים. חלק מהשנים עשה גם בבתי חולים באוסטרליה וגם בצוותי רופאי חילוץ מוטסים. גם בישראל הוא מתנדב, ולקח חלק למשל במשלחת החילוץ הישראלית בטורקיה.

איך רופא בכיר מחליט לעזוב את שגרת העבודה וללכת להרפתקת סטארטאפ?
"זו שאלה שאני התחבטתי איתה הרבה מאוד. בתור רופא אתה יכול להשפיע על כמות מסוימת עם אנשים. יש בזה משהו מתסכל לראות את כל האנשים שניזוקים מחוסר משאבים. בעולם של משאבים בלתי מוגבלים אנשים היו מתים בשיבה טובה בגיל 90 בטירה בסקוטלנד... ופה יש דבר מאוד משמעותי שאתה יכול לעשות שישפיע על הרבה מאוד אנשים וישפר את הבטיחות של הרפואה ואת האיכות של הרפואה ויש בזה הרבה מאוד סיפוק".