מייסדי וינג קלאוד. מימין: שי בר ואלעד בן ישראל (צילום: עדי לם, יחצ)
מייסדי וינג קלאוד, שי בר (מימין) ואלעד בן ישראל. "הענן הפך למפלצת" | צילום: עדי לם, יחצ

הענן נולד בתור ההבטחה הגדולה של המפתחים: במקום לקנות שרת, אפשר היה פשוט להרים שרת בענן ב"קליק", וכך באמת היה בראשית ימי מחשוב הענן. אבל עם הזמן "הענן הפך למפלצת", מסביר אלעד בן ישראל, יזם ומנכ"ל Wing Cloud. מספר העננים גדל וכמות השירותים בכל ענן עברה למספרים של אלפים. זה יצר צורך בתת התמחות חדשה בארגון של ניהול תשתיות הענן, מה שמכונה היום DevOps (ההפך מהמשמעות המקורית של המילה, אגב).

היום, מפתחים הפכו תלויים לחלוטין באנשי ה-DevOps והם צריכים כל הזמן לבקש מהם תשתית מתאימה להריץ את האפליקציות שלהם, מה שיוצר חיכוך מתמיד בעבודה. "האירוניה היא שככל שחברות נשענות יותר על הקלאוד, דווקא מפתחים מרגישים פחות מועצמים. המפתח מתוסכל מזה שהוא צריך לחכות לאיש התשתית, ואצל אנשי התשתית נוצר תור אינסופי של טיקטים", טוען בן ישראל. "הארגון מרגיש שהוא לא יעיל, ובאמת שומעים על יותר ויותר ארגונים שנסוגים מהענן".

אבל זה לא חייב להיות ככה. הרי גם הגדרת תשתית הענן נעשית בקוד, והמפתח יכול וצריך להיות אחראי לזה, טוענים בחברה. על בסיס זה הומצאה שפת התכנות Wing Lang, שמאפשרת מממשק אחד גם להגדיר את התשתית וגם לפתח את האפליקציה. מאחורי הקלעים, הקוד של שפת וינג מומר לג'אווה סקריפט עבור האפליקציה, ולאיזשהי מערכת CloudFormation שמטפלת בתשתית (כמו טרה-פורם).

"אנחנו לא מחליפים את הדב-אופס, אבל אנחנו שמים את הקו במקום חדש", אומר בן ישראל. ״המפתח יכול להשתמש ביכולות הפונקציונליות של הענן באופן ישיר ועצמאי, וצוותי התשתיות יכולים להגדיר את מדיניות האבטחה, הרשת וה-compliance בלי להוות צוואר בקבוק״.

אלעד בן ישראל, יזם ומנכ"ל Wing Cloud: "האירוניה היא שככל שחברות נשענות יותר על הקלאוד, דווקא מפתחים מרגישים פחות מועצמים. המפתח מתוסכל מזה שהוא צריך לחכות לאיש התשתית, ואצל אנשי התשתית נוצר תור אינסופי של טיקטים"

את וינג קלאוד הקימו אלעד בן ישראל, לשעבר מהנדס בכיר בחטיבת הענן של אמזון ומי שהמציא פתרון Infrastructure as code באמזון בשם CDK, ושי בר, מייסד חברת Aniways שנמכרה לורייזון בשנת 2015, שמכהן בוינג קלאוד בתור סמנכ"ל התפעול.

קהילת קוד פתוח קטנה אך תומכת
וינג קלאוד הוקמה באפריל 2022 וגייסה עד כה 20 מיליון דולר: סמוך להקמת החברה גיוס Safe של 6 מיליון דולר, סבב סיד באוגוסט שנה שעברה של 9 מיליון דולר, ובמאי האחרון הרחבה של סבב הסיד בעוד 5 מיליון דולר. אלו מספרים גדולים לסבב סיד, בכלל ובוודאי בתקופה הנוכחית. החברה מעסיקה 16 עובדים בתל אביב.

המשקיעה הראשונה בחברה הייתה גרוב ונצ'רס והצטרפו בהמשך גם סטייג'-וואן, ובטרי ונצ'רס. עוד השקיעו בחברה לא מעט משקיעי אנג'ל ביניהם עמית אגרוואל, נשיא Datadog; ארמון דדגר, מייסד שותף ומנהל טכנולוגיות HashiCorp; בני שניידר, מייסד שותף של Salto; זאק קנטר, מייסד Stedi.

החברה בחרה במודל הפצה של קוד פתוח כדי לאפשר למפתחים להתנסות ולאמץ את השפה החדשה, ויש לוינג כבר קהילת מפתחים תומכת קטנה, אבל היא עדיין לא בשלב ההכנסות.

דיאגרמה של חברת וינג קלאוד (אילוסטרציה: Wing Cloud)
שפת התכנות "וינג לאנג" של חברת וינג קלאוד | אילוסטרציה: Wing Cloud

בהודעת הגיוס מסר בן ישראל: "בשנים האחרונות הענן התפתח לכדי פלטפורמת מחשוב בעלת כוח עצום. עם זאת, כמתכנתים אנחנו עדיין נדרשים להתמודד עם כמות לא הגיונית של דרישות לא פונקציונליות כגון אבטחת מידע, ניהול הרשאות גישה, תצורת הרשת, הטמעה והקצאת משאבים. עם Winglang, אנחנו מפשטים באופן דרמטי את הטיפול במשימות אלה ובאתגרים נוספים הקשורים בבניית אפליקציות על גבי תשתיות ענן, ומאפשרים למפתחים להתרכז בבניית האפליקציה ויצירת ערך ללקוחותיהם".

לוטן לבקוביץ', שותף כללי בקרן Grove Ventures, הסביר את ההשקעה: "העלייה בכמות שירותי תשתיות הענן הזמינים והעובדה שהפתרונות הקיימים אינם מאפשרים לייצג כראוי את היחסים הסבוכים בין שכבת הלוגיקה של הקוד לבין התשתית של שירותי הענן מביאות בסופו של דבר לפגיעה בפרודוקטיביות של אנשי פיתוח רבים. שפת Winglang של Wing Cloud צפוייה לחולל מהפכה באופן בו מפתחים בונים תוכנות בענן, להפחית מורכבויות ולאפשר אופטימיזציה של תהליכי עבודה".