מטוס סילון של רולס רויס, Rolls Royce jet plane (צילום: Digital Masters Imaging, shutterstock)
מטוס סילון של רולס רויס. "אנחנו רואים בשנה האחרונה התבגרות של התעשייה" | צילום: Digital Masters Imaging, shutterstock

חברת האירו-ספייס רולס רויס (להבדיל ממכוניות רולס רויס שבבעלות BMW) תפתח מערכת לחישוב קוונטי באמצעות הטכנולוגיה של סטארט אפ הקוונטום הישראלי קלאסיק (Classiq). שתי החברות מודיעות היום על הסכם לשיתוף פעולה שצפוי להכניס לקלאסיק מאות אלפי דולרים בהמשך הדרך.

אבל גובה העסקה משני לעומת פריצת הדרך הפוטנציאלית לתעופה העולמית: רולס רויס היא יצרנית מנועי המטוסים השניה בגודלה בעולם אחרי ג'נרל אלקטריק ובזכות השת"פ היא מתכוונת לפתח אלגוריתמים לצורך חישובים במנועי סילון, שעד כה לא ניתן היה לבצעם. זאת, בגלל שמחשבי העל הנוכחיים היו נזקקים לאלפי שנים כדי להשלימם. תוצאות החישוב צפויות להביא לפיתוח דור חדש של מנועי סילון יעילים יותר ומזהמים פחות.

קלאסיק מפתחת מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים, שיכולה להתאים לכל סוג של מחשב קוונטי שעתיד להיכנס לשוק בשנים הקרובות. מעמדה הבלתי תלוי בחומרה של החברה מאפשר לה לשתף פעולה עם כל יצרניות החומרה הקוונטית ועם משקיעים אסטרטגיים בתחום. לפי ההערכות החברה מחזיקה בנתח שוק גבוה בתחום, כשהמתחרות שלה הן QC Ware ו-Zapata Computing האמריקאיות.

ניר מינרבי, מנכ"ל קלאסיק: "מדובר בפריצת דרך בתחום תעשיית התעופה והחלל. זה תחום שהמחשוב הקוונטי הולך לשנות אותו מהיסוד. תעשיית האיר-ספייס היא תעשיית דגל של מחשבי-על אבל אלה חישובים כל כך מורכבים שהמחשבים האלה לא מביאים אותך רחוק"

מנכ"ל החברה ניר מינרבי, אומר בשיחה עם tech12: "מדובר בפריצת דרך בתחום תעשיית התעופה והחלל. זה תחום שהמחשוב הקוונטי הולך לשנות אותו מהיסוד. תעשיית האירו-ספייס היא תעשיית דגל של מחשבי-על אבל אלה חישובים כל כך מורכבים שהמחשבים האלה לא מביאים אותך רחוק. זו דוגמה למקרה שהמחשב הקוונטי יקצר את משך החישוב באופן אקספוננציאלי".

לדברי מינרבי, ברולס רויס מפתחים בימים אלה את האלגוריתם הקוונטי לפיתרון המשוואות ובהמשך יריצו אותו על חומרה קוונטית של אמזון, מיקרוסופט והסימולטור הקוונטי של אנבידיה.

ניר מינרבי, מייסד משותף ומנכ"ל קלאסיק (צילום: אייל טואג, יחצ)
ניר מינרבי. "עכשיו יש הבנה שמדובר בעולם מחשוב חדש לגמרי" | צילום: אייל טואג, יחצ

זה לא קצת מוקדם, לפי שיש באמת מחשבים קוונטים בעלי יכולת משמעותית?
"זו היערכות למה שיקרה בעוד כמה שנים. הם יעשו בנצ'מרקים על כל המחשבים הקיימים ויבנו את היכולות האלה בתוך הארגון, יכינו את עצמם לפתרון הבעיה. אנחנו רואים בשנה האחרונה התבגרות של התעשייה. מעבר ללעשות V על POC, עכשיו יש הבנה שמדובר בעולם מחשוב חדש לגמרי. זה משהו שייקח עוד כמה שנים אבל 'טוב לנו שזה לא מוכן היום כי היה מביך אם המחשבים היו מוכנים ואנחנו לא'. אז הם לוקחים כמה שנים קדימה ונערכים".

יהיו לכם עוד לקוחות בתחום האירו-ספייס?
"הם באמת מובילים בתחום, ולכן היה לנו היה שווה לצאת עם זה החוצה כי זו פעילות פורצת דרך ברמה עולמית. גם לוקהיד מרטין במשחק וחברות נוספות וגם בארץ יש פעילות מאוד יפה ביותר מחברה אחת בתעשייה הביטחונית, שהם גם גם לקוחות שלנו, וזה מקור גאווה לישראל".

ליי לאפוורת', מוביל תחום המחשוב הקוונטי ברולס-רויס: "הפלטפורמה של קלאסיק מציעה מיקסום ביצועים ונוחות בשימוש, שיהפכו הכרחיים ככל שנבקש להריץ מודלים חישוביים מורכבים יותר"

ליי לאפוורת', מי שמוביל את תחום המחשוב הקוונטי ברולס רויס, אומר: "הפלטפורמה של קלאסיק מציעה מיקסום ביצועים ונוחות בשימוש, שיהפכו הכרחיים ככל שנבקש להריץ מודלים חישוביים מורכבים יותר. על מנת להגיע ליעד הניטרליות בפליטת הפחמן שהצבנו לעצמנו, עלינו להמשיך לחזק ולשכלל את התכנון שלנו ולמתוח את גבולות המחשוב הקלאסי. אי אפשר להתעלם מהפוטנציאל של מחשוב קוונטי בקיצור משך הזמן הנדרש לסימולציות. העבודה שאנחנו עושים היום מבטיחה שנוכל ליהנות מיתרון בתחום הקוונטי בעתיד."