צוות פורסייט רובוטיקס (צילום: שלומי יוסף, יחצ)
צוות פורסייט רובוטיקס. "זו מערכת רובוטית שתעלה את איכות הניתוחים" | צילום: שלומי יוסף, יחצ

הניתוח השכיח בעולם הוא ניתוח קטרקט, הליך בו מבצעים חתך זעיר בעין ומחליפים את העדשה הטבעית בעין, שהפכה עכורה, בעדשה מלאכותית. "זהו ההליך הכירורגי הנפוץ בעולם - מבצעים 28 מיליון ניתוחי קטרקט בשנה", מסביר ד"ר יוסי נתן, היזם וסמנכ"ל הפיתוח העסקי של חברת פורסייט רובוטיקס (ForSight Robotics).

אבל גם זה טיפה בים ביחס למי שזקוק לניתוח הזה: "יש עשרות או מאות מיליונים של אנשים שזקוקים לניתוח הזה ומתעוורים מידי שנה - פשוט אין מספיק מנתחים". על פי הנתונים, במדינות מפותחות יש כ-72 מנתחי עיניים על מיליון אנשים, בעוד במדינות מתפתחות המספר עומד על פחות מ-4 מנתחים על כל מיליון אנשים.

פורסייט רובוטיקס מפתחת פלטפורמה רובוטית לניתוח עיניים. שם המוצר - ORYOM (אור יום). "זו מערכת רובוטית שבדור הראשון תעלה את איכות ניתוחי העיניים ובדור השני תעשה אוטומציה מלאה לתהליך, מה שיאפשר לעשות סקייל אפ לכמות הניתוחים, ולמעשה יהיה ניתן לנתח רק בנוכחות אח או אחות". מסביר נתן. הוא מזכיר כי תהליך דומה קרה בניתוח להסרת משקפיים בלייזר, טיפול שעברו אותו כבר 42 מיליון אנשים בעולם, והוא אוטונומי כמעט לחלוטין.

ד"ר יוסי נתן, היזם וסמנכ"ל הפיתוח העסקי: "אנחנו משלבים יכולות של למידת מכונה שלומדת מהטעויות ומשפרת את הביצוע מניתוח לניתוח עד לשלב בו יהיה לנו מספיק דאטה למוצר אוטונומי המבוסס על ניסיון של אלפי ניתוחים"

על הדור הראשון של המוצר מסביר נתן ומספר שכבר היום יש בעיות בניתוחי קטרקט: "יש את הטופ 5 של המנתחים ויש את כל היתר, וזה מתבטא בתוצאות של הניתוחים. בקטרקט 30% מהאנשים לא מגיעים לחדות ראייה כפי שהם היו יכולים, ולעוד 30% יש סיבוך משני שמחייב עוד טיפול. מטופל יכול להגיע למנתח שהוא ממוצע או אפילו למנתח שהוא בטופ אבל יש לו יום רע. לרובוט יש קונסיסטנטיות בביצוע והוא מדוייק פי עשרה מהיד האנושית".

פורסייט רובוטיקס-מימין לשמאל:דניאל גלוזמן פרופ משה שהם דר יוסי נתן (צילום: שלומי יוסף, יחצ)
מימין לשמאל: דניאל גלוזמן, פרופ' משה שהם ודר יוסי נתן. "רובוט מדייק פי עשרה מהעין האנושית" | צילום: שלומי יוסף, יחצ

איך זה עובד?
"אנחנו מכניסים למערכת אוגמנטציה שמוליכה את המנתח לאורך הניתוח, איפה לעשות את החתך, כמה אחוזים השלמת מהתהליך ועם הגדרות של no fly zones (אזורים אסורים, א"ז)", מסביר נתן.

היום ניתוחי קטרקט מבוצעים תחת מיקרוסקופ. אור-יום מבוססת על מסך גדול ומשקפיים שמייצרים תצוגת תלת מימד נוחה, מה שעוזר לרופא לאורך התהליך: "30% מהמנתחים בתחום מסיימים את הקריירה בגלל בעיות צוואר וגב", טוען נתן. "העדשה היא איבר של 5.8 מילימטר וגודל החתך נע בין 2.4 ל-1 מילימטר - משהו שהוא קשה מאד מכנית ליד האנושית".

בשלב השני, החברה, כאמור, רוצה לעבור לאוטונומיה מלאה, מסביר נתן: "אנחנו משלבים יכולות של למידת מכונה שלומדת מהטעויות ומשפרת את הביצוע מניתוח לניתוח עד לשלב בו יהיה לנו מספיק דאטה למוצר אוטונומי המבוסס על ניסיון של אלפי ניתוחים".

על ציר הזמן של פורסייט רובוטיקס

פורסייט רובוטיקס הוקמה ב-2020. יחד עם נתן לחברה עוד שני מייסדים: פרופ' משה שהם, שייסד את מזור רובוטיקה (האקזיט הגדול במדיקל הישראלי אי פעם - החברה נרכשה על ידי מדטרוניק תמורת 1.6 מיליארד דולר); וד"ר דניאל גלוזמן שמכהן כמנכ"ל החברה. יועץ לחברה הוא רוני אבוביץ, שהיה יזם מג'יק ליפ, אבל קודם לכם היזם של MAKO Surgical Corp - חברה שפיתחה זרוע רובוטית רפואית לניתוחים אורתופדיים.

לפני כשנה פורסייט גייסה סיד של 10 מיליון דולר וכעת היא מודיעה על גיוס של 55 מיליון דולר - מהגדולים בעולם לחברת מדיקל רובוטית.

בהודעת הגיוס נכתב: "פורסייט רובוטיקס מתכננת להגדיל את הנגישות לניתוח עיניים, ולסייע ליותר ממיליארד בני אדם שסובלים מליקויי ראייה ומחלות עיניים. ההליך הראשון שפורסייט מקדמת הוא ניתוחי קטרקט, ההליך הכירורגי הנפוץ ביותר בעולם. פלטפורמת ORYOM שפיתחה החברה מבוססת על טכנולוגיות מתקדמות ברובוטיקה מיקרו-כירורגית, הדמיה ממוחשבת ולמידת מכונה. הפלטפורמה מאפשרת אוטומציה של הדקויות המורכבות הנדרשות בניתוחי עיניים, עם דיוק תת-מילימטרי, ההליכים הכירורגיים שהיא מבצעת מדויקים פי עשרה מהיד האנושית, כך שהיא שומרת על ניתוחים בטוחים במיוחד, באופן עקבי ועם תוצאות אופטימליות".

את הגיוס הובילה קבוצת Adani ההודית, אחת מהמשפחות העשירות בעולם שמבצעת בין היתר השקעות ברפואת העתיד.

מבחינה קלינית ייקח לחברה עוד כמה שנים כדי להגיע לשוק: "הראנו, פעם ראשונה בהיסטוריה, פרוצדורה שלמה על עין של חזיר, בניסוי מוצלח", מספר נתן. "בעוד כשנתיים נחל ניסויי בבני אדם ונגיע לאישור FDA בעוד כ-4 שנים". החברה מעסיקה 30 עובדים ממשרדיה ביקנעם וכעת מתכוונת להגדיל את מצבת כח האדם. הגיוס נסגר בחודש שעבר, למרות תנאי השוק הקשים.