Redefine (צילום: אריק סולטן, יח"צ)
צילום: אריק סולטן, יח"צ

השימוש בתשתיות בלוקצ׳יין בתחום הפיננסים חווה קפיצת דרך של ממש בשנתיים האחרונות ונראה שזו רק ההתחלה. אולם אחד האתגרים המשמעותיים נותר נושא האבטחה של תשתיות אלה. הסטארט אפ Redefine גייס 11 מיליון דולר בסבב סיד וחושף את ה-Firewall הראשון בעולם לעסקאות קריפטו בתחום ה-DeFi.

תחום הפיננסים המבוזרים (DeFi - decentralized finance), שהיקפו נאמד היום ב-100 מיליארד דולר, מאתגר את מערכות הכספים המסורתיות עם מגוון רחב של מוצרים חדשניים, כולל הלוואות של מטבעות דיגיטליים, תוכניות חיסכון ופיקדונות. לצד הזדמנויות הכוללות תשואות אטרקטיביות, שקיפות, יעילות וטכנולוגיה מתקדמת, התחום החדש יוצר סיכוני אבטחה, שהתממשו עם גניבות של כ-12 מיליארד דולר בתקיפות סייבר במהלך השנתיים האחרונות.

שירה ברזיס ואלון רם מייסדי Redefine  (צילום: אריק סולטן, יח"צ)
שירה ברזיס ואלון רם, מייסדי Redefine | צילום: אריק סולטן, יח"צ

כדי לטפל בחולשה זו, נוסדה Redefine ביוני 2021 על ידי ד"ר שירה ברזיס (מנכ"ל) ואלון רם (CTO). ברזיס ורם הכירו בעבודה משותפת במחלקת החדשנות שהוקמה במשרד ראש הממשלה. הם הקימו את מעבדות הפינטק בארגון, שם שילבו לראשונה בקריירה המקצועית שלהם את העיסוק בתחום הקריפטו. "יש היום הרבה יותר גופים מוסדיים שנכנסו לתחום", מסבירה ברזיס, "אם כי הגופים המוכרים בתחום עדיין יושבים על הגדר. במציאות הנוכחית לבנקים אין הרבה תשואות ואין הרבה מוצרים פיננסיים אלטרנטיביים, ומוסדות פיננסיים מסתכלים בקנאה על עולם הקריפטו שיש בו הרבה מאוד תשואות". 

הפלטרפומה של Redefine מבצעת ניתוח סיכונים אוטומטי, עוקבת אחר שינויים בשוק בזמן אמת ואף מצילה כספים באופן אקטיבי במקרה של מתקפת סייבר

הפלטפורמה של Redefine מיועדת בשלב הראשון לאותם משקיעים מוסדיים הפועלים בענף, אך חוששים או מתקשים לפעול בו ביעילות - בשל אתגרי האבטחה הרבים. היא מבצעת ניתוח סיכונים אוטומטי, עוקבת אחר שינויים בשוק בזמן אמת ואף מצילה כספים באופן אקטיבי במקרה של מתקפת סייבר. המערכת שמה דגש על אוטומציה של תהליכי בדיקת נאותות וניטור סיכונים. אלו, התבצעו עד כה באופן ידני, ומאפשרת למשקיעים להשקיע בפרויקטים העדכניים ביותר ולנטר את הסיכונים הכרוכים בפוזיציות שלהם באופן מיטבי.

מהחברה נמסר כי היא עובדת בשיתופי פעולה עם חברות כמו Fireblocks וכן החלה לעבוד באופן הדוק עם מספר לקוחות בטא בולטים כמו Celsius Network כדי למקד את המוצר ולהתאים אותו באופן מלא לצורכי השוק והלקוחות.

"כמו חומת ברזל שמיירטת את הטיל של התוקף"

"היום התחום הוא עדיין מערב פרוע וג'ונגל יצירתי, גם לטוב וגם לרע", מודה ברזיס. "כי כל אחד יכול לתרום ולפתח מוצרים, כמו בימים הראשונים של האינטרנט, אבל אין חוק וסדר. מערכת הבלוקצ'יין שונה מאד ממערכות רגילות והמערכת שלנו מאפשרת לך ניהול סיכונים מקצה לקצה, מהערכת סיכונים בכל פעם שמישהו מעלה פלטפורמה חדשה ב-DeFi ועד לשלב העברת הכספים. אנחנו צוחקים שבסוף נהיה הגוגל של DeFi".

ברזיס מוסיפה שאחד הסיכונים המשמעותיים נובעים מהדרך שבה המערכת עובדת: "כשאת רוצה להשקיע ב-DeFi את לא יכולה להוציא רק חלק מהארנק - את נותנת השראה לחיוב חשבון למישהו - ומרשה לו לקחת סכום מסוים מתוך הארנק. ראינו לא מעט התקפות שבהן מישהו הכניס יד לארנק - ולקח לך את כולו. המערכת שלנו בין השאר מתרגמת לך על מה את חותמת בפועל, ומזהה סימנים חשודים".

ברזיס מסבירה שהמערכת שלהם יודעת לזהות התרחשויות כאלה בזמן אמת, מה שמאפשר לה להגיב חרף העובדה שאי אפשר לעצור טרנזאקציה בבלוקצ'יין. "מהזמן שראית אותה יש לך 9 שניות להגיב, וזה לא זמן שבו אפשר לשלוח התרעה ליוזר", היא מפרטת. "מה שאנחנו עושים זה שולחים טרנזאקציה משלנו ומשיגים את התוקף - כמו חומת ברזל שמיירטת את הטיל של התוקף. המטרה היא להזיז את הכסף לפני ההתקפה, למשל על ידי העברה לארנק אחר. אין לי מפתחות של אף אחד, אני מקבלת בחוזה חכם רשות מאוד נקודתית ואין לי גישה לארנקים עצמם, אלא אפשרות להעביר בין ארנקים שהוגדרו מראש".

ברזיס: "מהזמן שראית אותה יש לך 9 שניות להגיב, וזה לא זמן שבו אפשר לשלוח התרעה ליוזר. מה שאנחנו עושים זה שולחים טרנזאקציה משלנו ומשיגים את התוקף - כמו חומת ברזל שמיירטת את הטיל שלו"

הגיוס הנוכחי, שקדם לו סבב פרה-סיד בסך 3 מיליון דולר, נעשה בהובלת Ribbit Capital מפאלו אלטו, ובהשתתפות Jump Capital ו-ParaFi Capital לפי שווי של 50 מיליון דולר. Ribbit Capital היא קרן הון סיכון ידועה הממקדת את השקעותיה בתעשיות פינטק ובלוקצ'יין, והיא השקיעה בחברות כמו Coinbase  Robinhood ו-Chainalysis. החברה מעסיקה היום 14 עובדים בישראל ובניו יורק.

ברזיס מוסיפה כי למרות שפעילות החברה מרוכזת כיום בתחום ה-DeFi, החזון עצמו רחב יותר: "הנרטיב הבסיסי סביב טכנולוגיית Web3 הוא שהעתיד יתבסס על בלוקצ'יין ציבורי וייסוב סביב תפיסת הליבה של ביזור. נכון לעכשיו, ההתמקדות של התעשייה היא במקרי השימוש הפיננסיים (DeFi), אך עם האימוץ המסיבי של NFTs ומגמות אחרות המופיעות כל הזמן, השימושים בטכנולוגיה זו צפויים להתרחב מאוד. התשתית הענפה שנבנתה על ידי Redefine משמשת בסיס לאקוסיסטם שיאפשר ניתוח, מיפוי ואפיון של סיכונים התנהגותיים ואנומליים על פני מגוון רחב של רשתות מבוזרות, ללא קשר ליישום הקונקרטי".