חברת הפינטק לנדאי (Lendai) מודיעה היום על גיוס הון ראשון בגובה 13 מיליון דולר לצד גיוס חוב בגובה 22 מיליון דולר (לנדאי מעמידה אשראי ללקוחות באמצעות חברת בת אמריקאית, כפי שיוסבר בהמשך). החברה, שפיתחה פלטפורמה מבוססת AI להשקעה בשוק הנדל"ן האמריקאי, פעלה עד כה כבוטסטראפ והגיעה לרווחיות בתוך זמן קצר. את הגיוס הובילו הקרנות Meron Capital ו-Cardumen Capital, והשתתפו בו דיסקונט קפיטל, Skywell ,Capital Partners ,Mindset Ventures ו-Viola Credit.

לנדאי נהנית מהגאות בשוק הנדל"ן האמריקאי שמביאה לביקוש גבוה ולתחרות על נכסי נדל"ן. הפלטפורמה של החברה מיועדת למשקיעים פרטיים ממדינות שונות, שמבקשים לרכוש נכסים מניבים להשקעה בארה"ב וכן ללקוחות second home שמתגוררים בדירה בארה"ב רק מספר חודשים בשנה. הפלטפורמה מאפשרת להתגבר על בעייה יסודית בתחום: משקיעים זרים בארה"ב מתקשים לקבל אשראי מבנקים אמריקאיים ונאלצים לרכוש את הנכסים במזומן.

המערכת שפיתחה לנדאי מאפשרת להעריך באמצעות אלגוריתמים של בינה מלאכותית את שווי הנכס הנרכש והסיכון הכרוך בו מצד אחד, ואת אמינות הרוכש ויכולתו הכלכלית מהצד האחר. הפלטפורמה מאפשרת למשקיעים לקבל אישור להלוואה מראש בתוך דקות ולסיים את התהליך כולו בתוך כשבועיים.

יאיר בנימיני, מנכ"ל החברה ומייסד משותף שלה, אומר בשיחה עם tech12: "יש בעשור האחרון מעל טריליון דולר של נכסים שניקנו על ידי משקיעים זרים – מקנדה, אוסטרליה, אמריקה הלטינית, ישראל, וכו' - שמעל 70% מהם נקנו במזומן כי אף אחד לא יודע להעמיד להם מימון. כלומר יש 700 מיליון דולר של נכסים עם המון אקוויטי בין הקירות ואף אחד לא מציע להם פיתרון מימוני".

הפיתרון שבנתה החברה הוא מערכת חיתום ותמחור שמבוססת על שלושה אלגוריתמים: אלגוריתם שמעריך את שווי הנכס ואת הסיכון שכרוך בו, אלגוריתם שמנתח את תזרים המזומנים שיגיע מהנכס ואלגוריתם שלישי שמעריך את דירוג האשראי של הלווה ואת יציבותו

לדבריו הפיתרון שבנתה החברה הוא מערכת חיתום ותמחור שמבוססת על שלושה אלגוריתמים: אלגוריתם להערכת נכסים בארה"ב, שמעריך את שווי הנכס ואת הסיכון שכרוך בו, אלגוריתם שני שמנתח את תזרים המזומנים שיגיע מהנכס ואלגוריתם שלישי שמעריך את דירוג האשראי של הלווה ואת יציבותו. "המערכת מחברת את שלושת הפרמטרים לצורך קבלת החלטות מיידית והלקוח מקבל הצעה בתוך 3-5 דקות", אומר בנימיני.

 "היינו רווחיים מאוד מהר"

הלקוחות עצמם מגיעים לחברה באמצעות רשת של סוכני נדל"ן ויועצי השקעות שהחברה בונה במדינות שונות. מאז הקמתה בנתה החברה רשת עולמית של שותפים, הכוללת גופים מקצועיים מתחום הנדל"ן מארה"ב, קנדה, אירופה, אוסטרליה, אסיה, ועד המזרח התיכון. רשת השותפים כוללת יזמים, חברות ניהול נכסים, מתווכים, עורכי דין, רואי חשבון ומלווים שונים, שמעניקים ללקוחות שלהם אפשרויות מימון לרכישת נכסי נדל"ן בארה"ב באמצעות הפלטפורמה של לנדאי.

Lendai (צילום: רז רוגובסקי, יחצ)
משמאל: ניסים חפץ ורוני שובר מצוות הדאטה סיינס ב-Lendai וטים מירונוב, מייסד משותף וסמנכ"ל דאטה סיינס | צילום: רז רוגובסקי, יחצ

לאחר קבלת בקשת הלקוח מתחיל תהליך של סגירת ההלוואה עצמה, לנדאי מעמידה אשראי באמצעות חברת בת אמריקאית שמורשית במתן הלוואות, עד לתקרה של מיליון דולר להלוואה. החברה פועלת במודל של origination machine שבו ההלוואות נמכרות לאחר סגירתן לבנקים גדולים למימון. "אלה בנקים שעשו עלינו בדיקות מעמיקות כדי להבין את יכולות החיתום שלנו, והם משתמשים לנו כצינור להזרמת הלוואות שהם לא יודעים לעשות בעצמם", אומר בנימיני. לדבריו עד כה העמידה החברה אשראי בהיקף של עשרות מיליוני דולרים: "הממוצע שלנו הוא בין חצי מיליון דולר למיליון דולר שנכנסים מדי יום, וכמובן זה גדל כל הזמן".

"AI טובה יותר בהערכת סיכון, אנחנו רואים את זה בכמה מקומות - בחישוב יכולת ההחזר של נכסים, ברמת הסיכון של איזורים מסויימים, רמת הפשיעה, רמת ההכנסה הממוצעת באיזור. אחת הסיבות שאנחנו פועלים בשוק הנדל"ן האמריקאי ולא בשום שוק אחר, זה בגלל הדאטה שיש בו"

מי לוקח את הסיכון באשראי שאתם מוכרים לבנקים? האם הם מקבלים ממכם אשראי נטול סיכון?
"בשלב ראשון הסיכון אצלנו, כי אני מקבל את ההחלטה המקורית. אחרי תקופת זמן מסוימת הסיכון עובר לבנקים באופן מלא. אלה הלוואות ל-30 שנה אז הסיכון אצלי נמצא תקופה מאוד קצרה".

האם שימוש ב-AI מוכיח את עצמו בהערכת סיכונים יותר מוצלחת מהערכה אנושית?
"חד משמעית, אנחנו רואים את זה בכמה מקומות, לדוגמה בחישוב יכולת ההחזר של נכסים, ברמת הסיכון של איזורים מסויימים, רמת הפשיעה, רמת ההכנסה הממוצעת באיזור. אחת הסיבות שאנחנו פועלים בשוק הנדל"ן האמריקאי ולא בשום שוק אחר, זה בגלל הדאטה שיש בו. קיבלנו מענק מו"פ של רשות החדשנות, שזה נדיר בחברות פינטק, אחרי שישבו איתנו שלושה מומחי AI ובחנו אותנו לעומק - מה היכולות של AI והאם הן יכולות לייצר שינוי בהערכת הסיכון ובדיוק של הסיכון. עד כה אין לנו הלוואה שנכנסה לדיפולט או אפילו קרובה לזה".

אלגוריתמים שמדרגים יציבות פיננסית של אדם נגועים באפלייה. התמודדתם עם שאלות של הגינות ה-AI?
"קנדה היא מדינה מבוססת הגירה ויש לנו לקוחות במוצאם מהמזרח, ממדינות ערב, מאמריקה הלטינית וגם קנדים ותיקים, וזה לחלוטין לא פרמטר בשיקול שלנו, אלא רק דירוג האשראי ויכולת ההחזר של הלקוח. היו לנו הרבה דיונים על הנושאים האלה ובחרנו לא להכניס פרמטרים כאלה כי יש פרמטרים לא פחות איכותיים, שמהווים אינדיקטורים יותר חזקים. וצריך גם להגיד שיש לנו לקוחות טובים, כי בסוף מי רוצה לקנות נכסים להשקעה במדינה נוספת? אנשים שיש להם בסיס כלכלי".

חברת לנדאי יצאה לשוק ב-2021, אך פיתוח המערכת התחיל עוד ב-2019, כשהחברה הוקמה על ידי יאיר בנימיני המכהן כמנכ"ל, בועז לוייתן, סמנכ"ל הכספים ומנהל האשראי, ארז דריקר, סמנכ"ל הטכנולוגיות וטים מירונוב, סמנכ"ל דאטה סיינס. ארבעת המייסדים מימנו את ההלוואות הראשונות על בסיס ההון העצמי שלהם. "הוכחנו שאנחנו מאמינים במודל עם הכסף האישי שלנו, והאמת שאני מוכן לעשות את זה עוד פעם, אלה היו אחלה הלוואות עם אחלה החזר...", אומר בנימיני, "היינו רווחיים והכנסנו כסף מהר מאוד. מרגע שאנחנו מוציאים משכנתא אנחנו מכניסים כסף, עוד לפני שאני מוכר אותה".

"הוכחנו שאנחנו מאמינים במודל עם הכסף האישי שלנו, והאמת שאני מוכן לעשות את זה עוד פעם, אלה היו אחלה הלוואות עם אחלה החזר... היינו רווחיים והכנסנו כסף מהר מאוד. מרגע שאנחנו מוציאים משכנתא אנחנו מכניסים כסף, עוד לפני שאני מוכר אותה"

החברה מעסיקה כ-30 עובדים בישראל ובעולם והיא מתכננת לגייס עתה עוד עשרות עובדים.

מה התחנה הבאה?
"להרחיב את השירותים ל-20 מדינות בארה"ב עד סוף השנה. להציע את השירותים בעוד מדינות מקור באסיה ובאמל"ט ולהרחיב באוסטרליה ובאירופה. להוסיף מוצרים נוספים בצד המימוני – כמו הלוואות ל-Airbnb והלוואות ל-second home. בשלב הבא, שאנחנו קוראים לו 'לנדאי 2.0' אנחנו מתכננים להוסיף נדבך שלם של שירותים מסביב לזה – ביטוח, לפעמים רוצים לקנות רכב, כרטיסי אשראי, ניתוח עסקאות נדל"ן. אנחנו בונים על הפלטפורמה מערך שלם של כל מה שנלווה".

לירון עזריאלנט, מייסדת ושותפה מנהלת ב- Meron Capital, הוסיפה: "סבב הגיוס הוא תוצאה ישירה של הצמיחה שמציגה החברה לאחרונה. הטכנולוגיה שללנדאי משבשת את ענף ההלוואות המיושן, במהלך שהיה צריך לקרות כבר לפני שנים, והשוק מגיב בהתלהבות רבה. בשבילנו זאת הייתה החלטה קלה וברורה לקחת חלק בהצלחה ובצמיחה הפנומנלית של החברה".

גונסאלו מרטינז דה אזגרה, מייסד ושותף כללי ב-Cardumen Capital: "הפלטפורמה של Lendai פותחת שוק השקעות פוטנציאלי בשווי של מאות מיליארדי דולרים, ע"י כך שהיא מאפשרת למשקיעים זרים מכל העולם, לבצע השקעות נדל"ן בארה"ב, בפעם הראשונה עם מימון אשראי מהיר, במקום ביצוע עסקאות במזומן. אנשי המקצוע שעומדים מאחורי החברה, הם בעלי ניסיון רב בעולמות הטכנולוגיה והפיננסים, הופכים את המוצר לייחודי ויוצא דופן מסוגו".