צוות ourcrowd באבו דאבי  (צילום:  OurCrowd, יחצ)
צוות ourcrowd באבו דאבי. "האמירתים מאמינים במשימה" | צילום: OurCrowd, יחצ

כנס Finance Week 2022 באבו דאבי מספק כותרות על הסכמים שנחתמו בין חברות ישראליות לגופים אמירתים. קרן OurCrowd הישראלית חתמה על שני הסכמים להרחבת פעילות ההשקעות שלה באבו דאבי ולהקמת חברת פיתוח בינה מלאכותית מקומית. היקף ההשקעה בפעילות יגיע ל-60 מיליון דולר על פני ארבע שנים, כשחלק ימומן על ידי משרד ההשקעות של אבו דאבי (ADIO).

במקביל הודיעה חברת הפינטק הישראלית ליקווידיטי על הקמת מרכז מו"פ באבו דאבי שיתמקד בפיתוח פתרונות פינטק מבוססי אוטומציה של למידת מכונה, גם הוא בתמיכת ADIO, שהעניק לחברה תמריצים פיננסיים תחרותיים וגם יסייע בתמריצים לא פיננסיים לאורך תקופת השותפות. ליקווידיטי מפעילה חמש קרנות אקוויטי וחוב בעולם וכעת תפתח באבו דאבי אלגוריתם חיתום טכנולוגי ופתרונות אשראי מבוססי למידת מכונה.

מנכ"ל Ourcrowd, ג'ון מדווד, אמר ל-tech12 בשיחה מאבו דאבי: "זה ביג דיל, אנחנו מאוד מתרגשים מכל העניין. אנחנו משקיעים כאן ובגדול בבנייה של משהו משותף עם ערך אסטרטגי לכל האזור. אנחנו בונים ביחד מרכז פיתוח בחזית טכנולוגיית ה-AI ומביאים לכאן לא רק ישראלים ומקומיים אלא אנשים מכל העולם, שרוצים לעבוד ביחד ולבנות את האזור החדש".

ג'ון מדווד, מנכ"ל Ourcrowd: "אנחנו משקיעים כאן בגדול בבנייה של משהו משותף עם ערך אסטרטגי לכל האיזור. אנחנו בונים ביחד מרכז פיתוח בחזית טכנולוגיית ה-AI ומביאים לכאן לא רק ישראלים ומקומיים אלא אנשים מכל העולם, שרוצים לעבוד ביחד ולבנות את האזור החדש"

חברת IDI, החברה החדשה לפיתוח AI, היא בבעלות מלאה של Ourcrowd, שגם תוכל למשוך רווחים ממנה לישראל. הלקוחה הראשונה שלה היא קרן Ourcrowd עצמה, שמפעילה מערכות מידע ובינה מלאכותית לניהול פעילותה. בין השאר מועסקים בה עובדים אוקראינים ותיקים של הקרן, שעשו רילוקיישן למקום בעקבות המלחמה. כמו כן החברה פועלת לגייס עובדים ישראלים בכירים בתחום ה-AI.

ישראלים ששוקלים את ההצעה ייהנו ממשכורת דומה לזו שבארץ?
"התנאים די נוחים פה, זה לא מקום זול. לא באנו לאבו דאבי כדי לחסוך על משכורות. המפתחים ישפרו את המשכורת שלהם ויהיו מבסוטים. אני לא רוצה לגרום לירידה של ישראלים, אבל אני מקווה שמי שיצטרפו אלינו יראו בזה מין שליחות. כמו אנשים שבאים לעמק הסיליקון לשנה-שנתיים, אני לא חושב שיהיו הרבה שיגורו כאן לנצח, אבל אנחנו עושים משהו ממש יוצא דופן. אנשים אומרים לנו – 'זה מגניב, אני רוצה להיות חלק מזה' - לא רק בגלל שזה ג'וב טוב וטכנולוגיה מעניינת אלא גם מפני שהם מאמינים במשימה".

אחרי הסכמי אברהם חשבו בישראל שמעתה יישפכו על ההייטק הישראלי נהרות של מזומנים מקרן השפע האמירתית. במקום זה אתם משקיעים כסף של ישראלים באבו דאבי.
"זה שיתוף פעולה אמיתי וראייה אסטרטגית לטווח רחוק. אלו לא רק סיסמאות על מזרח תיכון חדש, זה באמת לתפוס מנהיגות ביחד ולהראות לכל העולם, אבל בעיקר לעמים שלנו, שביחד אפשר להוסיף אחד ועוד אחד ולהגיע ל-11. אני מסתכל עליהם בגובה העיניים: אם תראה איך נראה האזור הזה לפני 50 שנה, תבין עד כמה מדובר במדינות עם יזמות. זו לא יזמות כמו שלנו, זה לא סטארט אפ ניישן, אבל זו יזמות וניהול נכונים".

כמה כסף אמירתי הושקע עד עכשיו בחברות הפורטפוליו שלכם?
"מעט מאוד, מיליונים בודדים בינתיים, אבל זה יגדל ואנחנו ממש מבסוטים מזה. מצד שני, בין 20 ל-30 מהחברות שלנו מעורבות כאן בכל מיני דרכים. אני חושב שהפוטנציאל הוא לעשות סקייל-אפ ביחד, לא רק להשקיע אחד בשני, לפתח, לעשות ניסויים קליניים, לקדם את תחום הפוד-טק".

רון דניאל, מנכ"ל ליקווידיטי, מכנס באבו דאבי  (צילום:     ourcrowd , יחצ)
רון דניאל, מנכ"ל ליקווידיטי. החברה תפתח אלגוריתם חיתום טכנולוגי ופתרונות אשראי מבוססי AI | צילום: ourcrowd , יחצ

בכל זאת, כשהקרנות האמריקאיות מצמצמות מאוד את ההשקעות בישראל, יכול להיות שסטארט אפים היו מצפים לגייס הון אמירתי.
"אני בטוח שהוא יגיע, אבל זה לא סוף העולם. כרגע יש מספיק. אני לא מקל ראש במשבר, חברות היום נאבקות לגייס כסף, זה לא קל והשוק השתנה. אבל השותפות הזו היא בימיה הראשונים, אני חושב שאנחנו צריכים פחות לחפש עסקאות ויותר שיתופי פעולה. מדובר על בניית אמון. אנחנו בונים משהו לילדים שלנו ולנכדים שלנו. תקרא לי חולם, נאיבי, אני מאמין בהסכמי אברהם. ומה שהכי מרגש אותי הוא מה שקורה לא רק כאן, אלא מה שעוד יבוא בהמשך".

עבדאללה עבדול עזיז אלשאמסי, המנהל בפועל של משרד ההשקעות של אבו דאבי: "תוך שנה אחת בלבד עברה OurCrowd מקבלת היתר ראשוני לפעולה כשחקנית מבוססת בשוק. היא עשתה את זה באמצעות המרכז הטכנולוגי החדש והמרכז החדש להשקעות הון סיכון, שמוסיפים ידע בתחומי הטכנולוגיה וההון סיכון לאבו דאבי ומרחיבים את הגישה של חברות לפתרונות ולטכנולוגיה".

משרדיה של IDI ממוקמים ב-"מרכז 71", מעין חממת סטארט אפים שנתמכת על ידי ממשלת אבו דאבי וחברת ההשקעות מובאדאללה. באדר אלעולאמה, מנהל מרכז 71: "מוקד העוצמה הפיננסית של איחוד האמירויות נמצא באבו דאבי, ומשם מתפשט מערך של השקעות שמבוצעות כדי לתמוך בסטארט אפים טכנולוגיים. עם OurCrowd אנחנו מרחיבים את האקו-סיסטם של ההון שלנו, הכולל קרנות הון סיכון, חברות פמילי אופיס ומשקיעים אחרים ובאופן זה אנחנו יוצרים עוד הזדמנויות שיאפשרו לסטארט אפים שלנו לגייס כספים כדי להרחיב ולהגדיל את היקף הפעילויות שלהם".