MDClone (צילום: MDClone, יחצ)
הנהלת MDClone | צילום: MDClone, יחצ

המרוץ אחר מציאת חיסון לקורונה לפני כשנתיים נתן גם לציבור הרחב הצצה מהדרך שבה פועל עולם הרפואה, ובעיקר הבהיר כמה גדולה קפיצת הדרך הטכנולוגית שנעשתה, כשכלים מתקדמים כמו AI או ביג דאטה הפכו לחלק בלתי נפרד מהתחום. אולם לצד ההתקדמות עלו ביתר שאת גם חלק מהאתגרים הכרוכים בהם, אחד מהם הוא של שימוש מהיר, יעיל ונגיש במידע - בדיוק מה שמנסים לפתור בחברת ניהול המידע הרפואי MDClone.

החברה, שנוסדה בשנת 2016 על ידי המנכ"ל זיו אופק (המייסד של חברת dbMotion) וסמנכ"ל הטכנולוגיות לוז ארז, מודיעה היום על גיוס סבב C בהיקף של 63 מיליון דולר, בהובלת Viola Growth ו-Warburg Pincus ובהשתתפות משקיעים קיימים – aMoon ,Lightspeed ו-Orbimed. הסבב הנוכחי מביא את סך הגיוסים של החברה ל-104 מיליון דולר.

עולם הרפואה עבר שלוש מהפכות או שלושה דורות של שימוש במידע, אומר ל-tech12 זיו אופק, מנכ"ל החברה: "הצעד הראשון היה מחשוב הדאטה ודיגיטציה של התחום בשנות ה-90, כשמדינת ישראל הייתה חלוצה בכך והקדימה את העולם. המהפכה השנייה הייתה זו שאפשרה לראות את המטופל בצורה טובה יותר ולא כאנונימי כשהוא מגיע לנקודת הטיפול - והחברה הקודמת שלי הייתה מהמובילות של המהפכה הזו. היום יודעים הרבה יותר על המטופל בנקודת הטיפול. השלב השלישי הוא זה שבו יש המון נתונים, וטיפלנו נכון במטופל הבודד בהתבסס על דאטה, כעת צריך לעשות שימוש בדאטה ברמת האוכלוסיות".

"אם אני כרופא או כחוקר רוצה לקדם שאלת מחקר ולהתבסס על דאטה אני אעבור את אותו המסע של לפני 20 שנה פחות או יותר ברמה הבירוקרטית, שכולל ועדות ואישורים"

השלב האחרון הוא זה שבו מתמקדת MDClone: הפלטפורמה שלה אינה מיועדת לשיפור הטיפול בחולה הבודד אלא ביכלות לרתום את הדאטה עבור מחקרים ופיתוחים רפואיים. וכאן, מסתבר, אחד האתגרים המרכזיים הוא נגישות. "אם אני כרופא או כחוקר רוצה לקדם שאלת מחקר ולהתבסס על דאטה אני אעבור את אותו המסע של לפני 20 שנה פחות או יותר ברמה הבירוקרטית, שכולל ועדות ואישורים". 

MDClone פיתחה פלטפורמת ביג דאטה (הקרויה ADAMS) לארגון, ניהול, הגנה והנגשה של מידע רפואי לקלינאים, חוקרים, מנהלים ויזמים בעולם הבריאות. הפלטפורמה מאפשרת למשתמשי קצה ללא כל רקע טכנולוגי או ידע בעולמות הדאטה הרפואי - לבצע שאילתות ואנליזות מבוססות נתונים לצורך שיפור איכות ויעילות הטיפול הרפואי, קידום מחקרים, עידוד חדשנות ושיתופי פעולה בינלאומיים בין חברי הרשת העולמית של MDClone. 

אחד הפטנטים המרכזיים של החברה הינו מנוע נתונים סינתטי המאפשר יצירת נתונים סינתטיים (לא אמיתיים) השומרים על כל המאפיינים הסטטיסטיים של המידע האמיתי המקורי, ובכך מבטל לחלוטין את הסיכון לפגיעה בפרטיות מטופלים 

אחד הפטנטים המרכזיים של החברה הינו מנוע נתונים סינתטי המאפשר יצירת נתונים סינתטיים (לא אמיתיים) השומרים על כל המאפיינים הסטטיסטיים של המידע האמיתי המקורי, ובכך מבטל לחלוטין את הסיכון לפגיעה בפרטיות מטופלים הקיים בגישה למידע רפואי רגיש לצורך ניתוח נתונים ומחקר. מנוע הנתונים הזה נמצא בשימוש של גופי בריאות מובילים בעולם, וביניהם מכוני המחקר הלאומיים האמריקאיים (National Institutes of Health - NIH), ארגון ה-VA בארה"ב (Veteran Health Administration) ועוד. 

מאז סבב הגיוס האחרון שנערך לפני כשנתיים החברה הרחיבה את פעילותה בצפון אמריקה והכפילה את הכנסותיה בשנה האחרונה, בין השאר בזכות הסכמים עם בתי חולים, גופים ממשלתיים, חברות Life Science ומוסדות מחקר אקדמיים. "עברנו משלב החזון שמאוד ריתק אנשים כחזון לשלב ההוכחה שהוא עובד. הייתה הוכחה בשטח שזה עובד ושזה מביא ערך", מסביר אופק. 

מייסדי MDClone. מימין: לוז ארז וזיו אופק (צילום: MDClone, יחצ)
מייסדי MDClone. מימין: לוז ארז וזיו אופק | צילום: MDClone, יחצ

הדרישה הגוברת לשימוש בדאטה רפואי למטרות מחקר גרמה לצוואר בקבוק, מסביר אופק. "אנשי הדאטה לא מסוגלים לספק את הביקוש. מה גם שלרוב שני הצדדים לא מדברים אותה שפה - רופא מדבר קלינית ואנשי דאטה מדברים דאטה ובאמצע ממוקמים המתווכים. הביקוש הביא לכך שמוסיפים עוד ועוד מתווכים וחברות הטכנולוגיה שמנסות לפתור את הבעיה מפתחות טכנולוגיות ספציפיות להקל על אותם מתווכים".

"אם אני מגיע לארגון שהיה מסוגל לשאול 2 שאלות ביום, מה יקרה לו אם 200 איש ישאלו בכל יום 200 שאלות? המערכת מאפשרת לנו להעביר את הארגון להיות ארגון לומד ולכל יישות בתוכו להפוך למערכת לומדת"

בהקשר הזה הגישה של MDClone היא חדשנית שכן החברה שמה לה למטרה לייתר את השימוש במתווכים ולא להקל עליהם: "החזון שלנו היה שבמקום לחזק את המתווכים נשים אותם בצד ואת הדאטה ישירות בידיים של אלה שצריכים אותו וניצור סביבה שבה כל משתמש בלי שום רקע בדאטה ומחשבים יכול לשאול כל שאלה ולקבל תובנות תוך דקות ולא תוך חודשים".

אז גם את זה אתם יכולים לשפר?

"ברור. אם יש לך שאלה ואתה משתמש במערכת כרופא אתה מקבל את התשובה בעצמך. בשביל זה חייבים להתגבר על בעיית אבטחת המידע וכאן מגיע הדאטה הסינתטי יחד עם הפטנטים שמאפשרים את הגישה של שימוש עצמי. אנחנו בתור יזמים מאוהבים בטכנולוגיה אבל אני חייב לומר שהמהפכה האמתית היא שטכנולוגיה היא לא הסיפור - אם אני מגיע לארגון שהיה מסוגל לשאול 2 שאלות ביום, מה יקרה לו אם 200 איש ישאלו בכל יום 200 שאלות? המערכת מאפשרת לנו להעביר את הארגון להיות ארגון לומד ולכל יישות בתוכו להפוך למערכת לומדת".

ראינו בתקופת הקורונה כמה השימוש בדאטה חיוני למערכת אבל על פניו גם היינו עדים לקפיצת הדרך שאיפשרה מהירות פיתוח חסרת תקדים. 

"היינו בתוך הסיטואציה הזו, את שומעת מה שיצא החוצה ולא מודעת לאינסוף התסכול ולשאלות שלא קיבלו תשובה. המחקרים לוקחו להמון אנשים המון חודשים. פעם חוקרים חיו בשלום עם העובדה שבין שאלת המחקר לפרסום לוקח שנה וחצי. היום זה כבר לא ככה".

הגיוס הנוכחי ובעצם גם אלה שלפניו לא כללו משקיעים אסטרטגיים, זו בחירה?

"אחרי 25 שנה בשוק האמריקאי אנחנו באמת מכירים את כולם ואין ארגון רפואה בארה"ב שאנחנו לא יודעים איך להגיע אליו בקליק אחד. בחרנו במודע לקחת משקיעים שיביאו לנו משהו אחר ואת היכולת לעבור כחברה משלב אחד לשלב הבא. את הדלת אנחנו יודעים לפתוח בעצמנו". 

אתם ממוקמים בבאר שבע ומעסיקים בה את כל העובדים שלכם בישראל, מאיפה נובעת הבחירה הזו?

"גדלתי בדרום ואני מאמין בו ומאמין שמדינת ישראל צריכה את הנכס של הפריפריה. בדרום יש כוח אדם מעולה - כמות המהנדסים הגדולה ביותר בארץ יוצאת בכל שנה מבאר שבע".

ערן וסטמן (צילום: ויולה, יחצ)
ערן וסטמן, ויולה. פונטציאל השוק הוא עצום | צילום: ויולה, יחצ

"האתגר הגדול ביותר של מערכת הבריאות העולמית"

ההשקעה ב-MDClone מסמנת את ההשקעה הראשונה של קרן ויולה צמיחה בתחום והגיעה, לדברי ערן וסטמן, שותף מנהל בקרן, אחרי תקופה ארוכה שבה בחנו הזדמנות להשקיע בתחום של בריאות דיגיטלית: ״אנחנו מאמינים שזהו אחד הסקטורים שנראה בהם צמיחה משמעותית בשנים הקרובות. מערכות הבריאות בעולם מתמודדות עם אתגרים רבים, אבל הגדול בהם הוא הנושא של דאטה. מה שאהבנו בחזון של MDClone הוא היכולת לבנות פלטפורמה גלובאלית שתשרת כל רופא, בכל בית חולים בעולם. פוטנציאל השוק הוא עצום ואנחנו מאמינים שרופאים יידרשו את הפתרון הזה מבתי החולים שבהם הם עובדים כי זה יאפשר להם לשפר משמעותית את האופן שבו הם מטפלים בציבור החולים״.