יזמי ברוול ואימם. מימין לשמאל: עידו גולן, דבורה גולן (אמא), יונתן  (צילום: אבירם וולדמן, יחצ)
מייסדי Brevel ואמם: עידו גולן, דבורה גולן (אמא), יונתן גולן, מתן גולן | צילום: אבירם וולדמן, יחצ

תחום החלבון האלטרנטיבי לוהט, וכעת חברה בשם Brevel יוצאת לאור. החברה מפתחת חלבון אלטרנטיבי מאצות בשיטת גידול ייחודית. ברוול הוקמה ב-2017 על ידי שלושה אחים לבית גולן, יונתן, מתן (סמנכ"ל התפעול) ועידו, האח הצעיר שהוא מהנדס מכונות בהשכלתו, בעל הרעיון וה-CTO בחברה. החברה נחשפת כעת כשמאחוריה גיוס של 8.4 מיליון דולר עד כה, חלק במענקים וחלק מקרנות.

"אנחנו מספקים חלבון אלטרנטיבי לשוק המזון, שהוא מאד נייטרלי בטעם ובצבע ומיועד בעיקר לתחליפי חלב, גבינות, יוגורט וביצים", מסביר מייסד ומנכ"ל החברה, יונתן גולן. "בבשר אפשר להשתמש בחלבון סויה או אפונה ולמסך את הטעם. גם בחלב סויה מפוצצים בווניל או סוכר שלא נרגיש את הטעם של הסויה שזה טעם של שעועית. מצד שני כשאני נותן לילדים שלי חלב אורז אני מתבאס, זה בעיקר מים וסוכר".

צוות ברוול  (צילום: אבירם וולדמן, יחצ)
צוות ברוול. יושבים ביישוב שקף שבמועצה האזורית לכיש | צילום: אבירם וולדמן, יחצ

ברוול טוענת שהיא מצאה דרך לייצר חלבון צמחי עשיר, שהוא גם ניטרלי בטעם ולכן מתאים כדי להתווסף למוצריה מזון קיימים: "המטרה היא לא לפנות רק לטבעונים כמוני, אבל גם למפחיתנים שאם יהיה להם תחליף טעים במחיר טוב, יצרכו יותר מוצרים מן הצומח", אומר גולן.

"אנחנו משתמשים במיקרו אצות טבעיות, לא מהונדסות, שמכילות 50% חלבון. זה ידוע שאצות הן מקור החלבון הכי בר קיימא שקיים בעולם, אבל לא אוכלים אותן בגלל הטעם - והמחיר, שהוא פשוט לא רלוונטי לתעשיית המזון"

ליבת הפתרון של ברוול היא דווקא בשיטת הגידול: "אנחנו משתמשים במיקרו אצות טבעיות, לא מהונדסות, שמכילות 50% חלבון, והן מכפילות את עצמן כל 12 שעות", מסביר גולן. "זה ידוע שאצות הן מקור החלבון הכי בר קיימא שקיים בעולם, אבל לא אוכלים אותן בגלל שתי סיבות: טעם ומחיר, שהוא פשוט לא רלוונטי לתעשיית המזון".

המפעל של ברוול (צילום: אבירם וולדמן, יחצ)
מתוך המפעל של ברוול. מיכלים מבוקרים מאפשרים פי מאה יותר גידולים ובלי זיהומים | צילום: אבירם וולדמן, יחצ

החדשנות של החברה היא דווקא במיכל ההתססה שבו היא מגדלת את האצות, במקום בבריכות כפי שנהוג היום: "מיכלים מבוקרים מאפשרים פי מאה יותר גידולים ובלי זיהומים שמאפיינים בריכות" מסביר גולן. "אבל אז יש בעיה של אור - בחושך, אצות מאבדות את המרכיבים התזונתיים שלהן ואת הפונקציונליות. אנחנו מצאנו דרך לשלב פרמנטציה (התססה) עם תאורה, ולשמור על הפוטו-סינתזה וכל הערכים התזונתיים, בעלויות שהופכות את התהליך לרלוונטי לתעשיית המזון".

במילים פשוטות, ברוול מצאה דרך להעביר סלילים של מנורות לד במכילים של אלפי ליטר, "כך שכל סנטימטר רבוע מואר באופן רציף", הוא מסביר. "אנחנו מקימים בימים אלו מפעל תעשיית מסחרי בקריית גת ועד סוף השנה נתחיל לספק את החלבון ללקוחות. המפעל הראשון יוכל לספק 10 טון בחודש, ואנחנו בשיחות עם חברות מזון מישראל, אירופה וארה"ב לאספקת החלבון. המפעלים הבאים יהיו הרבה יותר גדולים".

השקיעו בברוול הקרנות FoodHack השוויצית, קרן Good Startup מסינגפור, Tet ונצ'רס מגרמניה וקרן ישראלית בשם נבטים ונצ'רס של נדב פרס ושי לוי - קרן שהוקמה לפני כשנה ומתמחה בחקלאות ומזון. לחברה 20 עובדים ממשרדיה בישוב שקף.