ליאור דיב, סייבריזן (צילום: יחצ)
ליאור דיב, המייסד והמנכ"ל הפורש. "ההנחה הייתה שאם נפטר נתחיל חזק את 2023" | צילום: יחצ

"הבנו שאם מסתכלים קדימה חייבים לחשב מסלול מחדש", אומר ל-tech12 ליאור דיב, מייסד משותף של חברת אבטחת הסייבר סייבריזן (Cybereason) והמנכ"ל הפורש שלה. החברה מודיעה היום על סבב גיוס חדש בסך 100 מיליון דולר בהובלת סופטבנק, ועל כניסה של אריק גאן מסופטבנק לתפקיד המנכ"ל, בעוד דיב עובר לתפקיד יועץ בכיר לחברה.

סייבריזן, שהוקמה לפני יותר מעשור, נחשבה לאחת ההבטחות הגדולות של ההייטק הישראלי אבל עברה שנה לא קלה. בפברואר 2022 הגישה תשקיף חסוי ושאפה להנפיק לפי שווי של חמישה מיליארד דולר אולם פיספסה את ההזדמנות. בסוף אותה שנה גם נאלצה לפטר כ-100 עובדים וכעת מגיע סבב גיוס קטן יחסית לחברה שגייסה בעבר מעל ל-700 מיליון דולר.

"זה גיוס מצוין", אומר דיב ומסביר: "צריך להבין מה קרה ואיך הגענו לכאן. ב-2021 גייסנו הרבה כסף שהמטרה שלו הייתה לחזק את החברה משמעותית, מתוך הנחה שב-2023 השוק יהיה פתוח להנפקות. תמיד הסתכלנו על הנפקה כאירוע שבו מגייסים כדי להמשיך להריץ את החברה, ולא כאקזיט. אבל בתחילת 2022 אנחנו וכל שאר העולם מבינים שחלון ההנפקות נסגר לגמרי וחייבים להתאים את עצמנו לתנאים שהשתנו משמעותית. היינו בין הראשונים שהתחילו לעשות התאמות במבנה. זו הייתה שנה שבה התאמנו עצמנו חזרה לשוק. השוק משתנה ביום' אבל לחברות לוקח שנה להסתגל.

ליאור דיב: "כשטוב זה הזמן האידיאלי לעזוב. זו חברה שלי, שאני עובד עליה כבר 11 שנה, וזה לא קרה פתאום. רציתי לוודא שהחברה נמצאת במצב חזק מאוד. בסוף ייווצר הבדל בין חברות ששרדו את 2022 ואלה שלא"

"לצערי היינו צריכים לפטר וההנחה הייתה שאם נעשה את זה נתחיל חזק את 2023. לשמחתי השנה התחילה חזק מאוד וכמה דברים באו לטובתנו - אחד זה דוח של גרטנר שמציב אותנו בקבוצה אקסקלוסיבית של 3-4 חברות מובילות בעולם בתחום. זה סימן לקונים שאפשר להמר על המוצר שלנו. ואז אתה מרים את המשקפת ומסתכל קדימה ורוצה לוודא שהחברה תמשיך להתקיים עשור קדימה. פה נכנס השיקול של לגייס עוד כסף ששם אותנו במצב יעיל וחזק לשנתיים-שלוש הבאות, שזו ההנחה שלנו של כמה זמן ייקח לשוק להתאושש. אנחנו עדיין מכוונים להנפקה".

אם החברה במצב כל כך טוב, למה לא להכניס משקיעים חדשים?
"לשמחתי סביב לשולחן אצלנו נמצאים סופטבנק, ליברטי בנק שזו קרן האוצר האמריקאי, וגוגל. זה לא סוד שהתקופה הנוכחית קשה יותר לגיוס ואת התנאים הטובים ביותר נתנו לנו המשקיעים הפנימיים שלנו".

"עובד על חברה חדשה"

גיוס קודם של סופטבנק, באוקטובר 2021, נעשה לפי שווי של 3.2 מיליארד דולר. דיב מסרב למסור לפי איזה שווי נעשה הגיוס הנוכחי, אבל יש להניח שלמשקיעים הקיימים לא היה אינטרס להוריד מהותית את שווי החברה, מה שהיה עשוי להתרחש בגיוס חיצוני.

סופטבנק (צילום: shutterstock)
סופטבנק. אריק גאן לא מגיע מרקע של סייבר | צילום: shutterstock

אז למה אתה עוזב?
"כשטוב זה הזמן האידיאלי לעזוב. זו חברה שלי, שאני עובד עליה כבר 11 שנה, וזה לא קרה פתאום. רציתי לוודא שהחברה נמצאת במצב חזק מאוד. בסוף ייווצר הבדל בין חברות ששרדו את 2022 ואלה שלא. הרבעון שהסתיים עכשיו היה רבעון טוב וגרטנר ועשינו את הגיוס, זה זמן פנטסטי להכניס מנכ"ל חדש. את גאן אני מכיר המון שנים, מ-2015, הוא יזם במהות שלו ואופרטור".

אבל הוא לא מגיע מהסייבר, זה לא חסרון?
"מזכיר לך שגם ניקש אורורה למשל, מנכ"ל פאלו אלטו, לא הגיע מרקע של סייבר והחברה עושה חיל היום. לסייבריזן יש את מומחי הסייבר מספר אחת בעולם היום ואנחנו לא חייבים שהמנכ"ל יחזיק את הידע הזה בעצמו כי הוא מוקף בהם".

אריק גאן (Eric Gan) מצטרף לסייבריזן מסופטבנק, שם כיהן בתפקיד ניהולי בכיר. לגאן יש היסטוריה ארוכה עם סייבריזן, החל מההשקעה הראשונית של SoftBank בשנת 2015. לפני תפקידו בסופטבנק, גאן הקים את חברת eAccess, חברת טלקומוניקציה שנמכרה לסופטבנק והובילה אותו לאחר מכן לכהן כסגן נשיא בכיר ב-SoftBank, שם הוביל את הפעילות של SoftBank לשווקים בחו"ל והשקעה בסטארט אפים. לפני eAccess, גאן היה אנליסט ומנהל בגולדמן זאקס.

ליאור דיב: "בתחילת 2022 הבנו שחלון ההנפקות נסגר לגמרי. זו הייתה שנה שבה התאמנו עצמנו חזרה לשוק. השוק משתנה ביום, אבל לחברות לוקח שנה להסתגל"

ולגבי דיב עצמו - הוא מסרב להרחיב מה בכוונתו לעשות כעת, אך מציין: "השקעות בסטארט אפים שזה משהו שאני כבר מתעסק בו ואני גם עובד על חברה חדשה. אבל כרגע אני מעדיף שהפוקוס עדיין יהיה על סייבריזן".

בכל זאת, במבט לאחור כבר אפשר להגיד שעברה עליכם שנה קשה?
"כן ולא. כן - כי כיזם ומנכ"ל הדבר האחרון שאתה רוצה לעשות זה לפטר. לא בשביל זה הקמת חברה. מצד שני, אם התוכנית שלך זה להקים חברה חזקה לאורך זמן, חייבים להתאים אותה לתנאי השוק. היינו אמיצים מספיק לעשות שינויים, ולראיה - זה שם אותנו בקבוצה של חברות שב-2023 מצליחות לשגשג. שנה אחת אתה לא נראה משהו, אבל המציאות ממשיכה, וזה שעברנו את זה מעיד על חוסן שהצלחנו לפתח. בסוף אני מאוד גאה בזה".