עמרי כספי ודיוויד ציטרון (צילום: יחצ)
דויד ציטרון ועמרי כספי. "זה מאוד דומה לחדר הלבשה של קבוצה" | צילום: יחצ

כמו באמריקה, מעכשיו גם לנו יש קרן השקעות בהובלה של שחקן כדורסל אגדי. אחרי אנדרה איגודלה, קווין דוראנט, סטף קרי וכרמלו אנתוני, שחקני כדורסל שהפכו משקיעים, היום מציג עמרי כספי את קרן ההשקעות בהייטק שהקים בשותפות עם המשקיע דויד ציטרון. שם הקרן, איך לא, "שבע", כמו המספר על החולצה של כספי במכבי תל אביב.

קרן Sheva הוקמה בתחילת השנה וגייסה עד כה כ-35 מיליון דולר. היא מתרכזת בהשקעות בחברות סטארט אפ בישראל, בשלבים המוקדמים שלהן, ומחלקת צ'קים של מיליון עד שני מיליון דולר לכל חברה.

אחרי הפרישה רבים ציפו שתמשיך לקריירה כמאמן. למה החלטת להשקיע בהייטק?
כספי: "אני מאוד אוהב ספורט, אני קשור לספורט בכל רמ"ח איברי. מצד שני ראיתי הרבה דימיון בין ספורט לבין עולם ההשקעות, והוא תמיד מאוד משך אותי. הייתי 25 שנה בספורט, 16 שנה כמקצוען, 10 שנים ב-NBA, ובאמת רציתי לפתוח אפיקים שונים. עולם ההשקעות מאוד קרץ לי. אני רוצה להמשיך את אותו ברנד שהיה לי בספורט: עבודה קשה ופעולות שלאורך הדרך יביאו תוצאות טובות".

כספי: "כשאתה בוחן יזמים, ואם אתה מגיע עם ניסיון בספורט ובהתמודדות עם מצבי לחץ ודינמיקה של שותפים, אז זה מאוד דומה לחדר הלבשה של קבוצה. בסוף, לקחת אליפות - יש הרבה דמיון בין זה לבין יזמי הייטק"

איזו יכולת אישית עמרי כספי תורם כמשקיע בחברות הייטק?
"כשאתה בוחן יזמים, ואם אתה מגיע עם ניסיון בספורט ובהתמודדות עם מצבי לחץ ודינמיקה של שותפים, אז זה מאוד דומה לחדר הלבשה של קבוצה. בסוף, לקחת אליפות - יש הרבה דמיון בין זה לבין יזמי הייטק. אחרי שעמדת במצבים כאלה ואחרים, ופתאום אתה נתקל באינטראקציה בין המנכ"ל לאחד הסמנכ"לים שלו וצריך לפתור בעיות, אז אתה יכול להביא גישה שונה. זה לא שאני מזלזל באף קרן אחרת, אבל זה ניסיון טיפה שונה".

עד כה השקיעה הקרן בשלוש חברות ששמן לא נמסר, בתחומי הפינטק והסייבר. בין המשקיעים בקרן אפשר להזכיר את יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל מייסדי ארמיס, קרן מור גמל ופנסיה, משקיעים פרטיים מארה"ב וגם קרנות אמריקאיות גדולות.

התוכנית היא להגיע לגיוס כולל של 50 מיליון דולר כשהקרנות הגדולות יכולות להרחיב את השתתפותן בכל רגע. בשיחה עם tech12 אומר כספי כי בשלב הנוכחי הקרן לא מגייסת משקיעים נוספים אלא מתרכזת יותר באיתור חברות להשקיע בהן.

איך זה שהיית ספורטאי עוזר לחברות סטארט אפ למצוא לקוחות ושותפים עסקיים?
"בין אם זה בישראל או בארה"ב, אנחנו בקשרים מאוד טובים עם המון מנהלים בכירים, וזה יכול לעזור לחברה. כמובן זה תלוי בחברה, תלוי במשקיעים, תלוי מי הצוות, זה יותר אומנות ממדע מדוייק. אנחנו מסייעים לפיתוח העסקי של החברות. לאורך השנים בניתי מנעד מאוד רחב של קשרים עם מנכ"לי חברות ציבוריות, חברות בצמיחה וסטארטאפים וגם קרנות מובילות. אנחנו מביאים שותפי פיתוח ושותפים משלמים לחברות הפורטפוליו שלנו".

כספי: "כשאתה משחק בסן פרנסיסקו ומסביב למגרש יושבים מארק צוקרברג, אילון מאסק, סרגי ברין וכן הלאה, אתה לא יכול שלא לחוש את האווירה הזו. זו קודם כל מערכת חברית, לא רק ביזנס"

את זה אתה צריך להסביר: איך כוכב כדורסל מוצא זמן לפתח קשרים כאלה?
"זה קורה בצורה די אורגנית, בטח בארה"ב ובמיוחד כשאתה משחק בקבוצה כמו גולדן סטייט ווריירס, שנמצאת בסן פרנסיסקו. המודל שאנחנו פועלים לפיו הוא מודל שמאוד הצליח בארה"ב: לסטף קרי יש קרן שלו, לברון ג'יימס, קווין דוראנט וכן הלאה. כשאתה משחק בסן פרנסיסקו ומסביב למגרש יושבים מארק צוקרברג, אילון מאסק, סרגי ברין וכן הלאה, אתה לא יכול שלא לחוש את האווירה הזו. אתה משקיע ומתחבר עם אנשים חכמים ואתה למד מהם. זו קודם כל מערכת חברית, לא רק ביזנס".

מאחורי כספי יש כבר עשר השקעות אישיות בהייטק, מרביתן לא נחשפו, לדבריו משום שהחברות נמצאות מתחת לרדאר. השקעה בולטת שלו ב-2019 היתה בחברת ההלת'טק DayTwo של מריוס נכט. בשנה שעברה השקיע בחברת Boards הישראלית. בתקופת שהייתו בארה"ב השקיע בחברת DocuSign, שיצאה לאחר מכן להנפקה בנאסד"ק.

עמרי כספי (צילום: Adam Glanzman, getty images)
עמרי כספי בתקופת ה-NBA. "לא מזלזל באף קרן אחרת, אבל הניסיון שלי קצת שונה" | צילום: Adam Glanzman, getty images

להקמת קרן שבע, כספי חבר לדויד ציטרון, משקיע הון סיכון, שהיה בין השאר שותף בקרן Global Founders Capital האירופאית ופרינסיפל בקרן Flint Capital האמריקאית ובין השאר הוביל השקעות בחברות Frontegg, Sorbet, Cyolo ו-Faros.ai.

"יצרתי קשר עם דיוויד לפני כמה שנים, כשחזרתי ארצה מארה"ב", מספר כספי, "רציתי להשקיע בטכנולוגיות בישראל והתקשרתי לכמה מהמשקיעים המובילים בארץ. לאורך השנתיים וחצי האחרונות התחברנו לטובה ברמה האישית קודם כל, השקענו ביחד בכמה חברות וזה היה ממש מגניב, היה לנו product/market fit. היזמים אמרו לנו: חבר'ה תבואו ביחד לפגישות, מספיק עם השטויות שצריך לעדכן כל אחד בנפרד. ראינו שזה מייצר משיכה טובה ליזמים אז אמרנו בואו נרוץ עם זה. יש פה משהו שהוא קצת שונה בנוף הישראלי ואנחנו מקווים להביא ערך".

אפשר להניח שהשם "עמרי כספי" עושה את העבודה מול יזמים וגם מול משקיעים?
"אני חושב שזה נחמד בהתחלה, לראות סיפור כזה מגניב, אבל בסוף אני נמדד לפי תוצאות. בסוף יזמים הם אנשים מאוד תחרותיים ומאוד חכמים ויש תחרות מאוד גדולה היום להיכנס לעסקאות בעיקר בחברות בשלבים מוקדמים. והיזמים גם שואלים אחד את השני אם אתה מביא ערך. אז זה נחמד 'עמרי כספי' אבל בסוף הם יגידו 'בוא'נה הקרן הזו הפציצה, עשתה לנו היכרויות, הביאה לנו מנהלים אמריקאיים' וזה מה שינצח לאורך זמן".

השוק נכנס לתקופה לא טובה. זה זמן טוב להתחיל קרן חדשה?
"זו תמונה נכונה, ואנחנו רואים את הלחץ מלמעלה, מעולמות חברות הצמיחה. אבל אנחנו בחברות פרה-סיד וסיד וסבב A, וכולנו מאמינים שאנחנו לא נמצאים בבועת דוט-קום. זאת אומרת שהטכנולוגיה פה להישאר לאורך זמן והיא חלק אינטרגלי מהחיים שלנו. לכן המקום הכי נכון והכי בטוח להשקיע בו הוא דווקא עולמות ה"ארלי סטייג'". יש לנו עדיין שלוש עד חמש שנים לפני שהחברות יתחילו להגיע למקומות של צמיחה ויש לנו זמן להגיע למקום הזה. אנחנו מקווים להיות על הגל כשהוא יהיה חזק למעלה".

לפי הערכות שהתפרסמו בעבר, כספי הרוויח כ-18 מיליון דולר בעשר השנים בהן היה ב-NBA. בעונה בגולדן סטייט ווריוורס השתכר בשני מיליון דולר. שוויו מוערך כיום בשמונה מיליון דולר, חלקו נובע מההשקעות שלו בהייטק.