Deci AI Team picture, צוות Deci (צילום: דסי, יחצ)
צוות דסי (Deci). "יותר חשוב בתקופה הזו להראות מה ה-ROI, איך לחסוך ולהרוויח כסף" | צילום: דסי, יחצ

גיוסי הון של חברות בשלב הצמיחה התמעטו מאוד בתקופה הנוכחית, אבל גיוס הון שני בתוך יומיים של חברה בתחום הבינה המלאכותית יכול להעיד איפה המשקיעים עדיין מזהים ביזנס. חברת דסי (Deci) גייסה 25 מיליון דולר בסבב B בהובלת של קרן אינסייט האמריקאית, שכמעט ונעלמה בחודשים האחרונים אחרי שהשקיעה סכומי עתק בחברות ישראליות ב-2021 ולפני כן.

ל-Deci יש פלטפורמה לפיתוח מערכות בינה מלאכותית, שמאפשרת למפתחים ולמדעני נתונים לשפר משמעותית את מהירות העבודה של יישומי הבינה המלאכותית מול המשתמשים. מדובר בפתרון לצוואר הבקבוק שנוצר כשאלגוריתמים של בינה מלאכותית הולכים ונעשים מורכבים וכמויות הנתונים גדלות לממדים אסטרונומיים, וכדי לתת את התשובה הטובה ביותר בתוך זמן סביר נדרשים שרתי מחשוב ענקיים ויקרים.

"הפלטפורמה שלנו מסייעת לפתח את המודלים של הבינה המלאכותית כך ששיפור הביצועים מתבצע בעת ההרצה", אומר ד"ר יונתן גייפמן, מנכ"ל החברה ומייסד משותף. "הטכנולוגיה שלנו מבוססת על neural architecture search: חיפוש ארכיטקטורות אוטומטי".

מנכ"ל Deci ד"ר יונתן גייפמן: "המנוע החכם שלנו עוזר למצוא את המבנה הנכון של רשת הנוירונים, שיתאים לחומרה שאתה רוצה לרוץ עליה ולדאטה שאתה בונה עליה את המודל. התוצאה היא בין פי 2-5 מהירה יותר מהרצה בידי GPU"

"בדרך כלל מפתח ה-AI בוחר את מבנה המערכת על ידי ניסוי וטעיה, ואלו תהליכים יקרים שצורכים המון שעות GPU (מעבד גרפי) לאימון ה-AI. לנו יש מנוע חכם, שעוזר למצוא את המבנה הנכון של רשת הנוירונים, שיתאים לחומרה שאתה רוצה לרוץ עליה ולדאטה שאתה בונה עליה את המודל. התוצאה היא בין פי 2-5 מהירה יותר, והנתונים האלה עברו ולידציה עם חברות פורצ'ן 500".

מדוע נדרשת האצה כזו?
"כשמסתכלים על מגמות בעולם, רואים למשל שבעיבוד תמונה הרזולוציה נעשית גבוהה יותר, וזה הופך את האלגוריתמים ליותר תובעניים. במקביל רואים גם מעבר משימוש בתמונה לשימוש בווידאו, שקורה גם ברכבים אוטונומיים. הדאטה בכל המערכות הולך ונהיה עשיר וזה משפיע על מורכבות החישוב של האלגוריתמים, שהולכים ונעשים יותר גדולים ומורכבים. אלגוריתמים כמו GPT3 (מודל השפה של OpenAI - ט"ש) הולכים ונעשים מפלצתיים. המטרה שלנו היא לגשר על הפער בין מה שהאלגוריתמים רוצים לבין מה שהחומרה יודעת לתת".

ישומים שמשתמשים ב-GPT3 מוותרים על חלק מהיכולות של המודל כדי לתת תשובות מהירות.
"הגו טו הוא להשתמש באלגוריתמים פחות מדויקים כדי לקבל ביצועים יותר טובים. אנחנו אומרים שלא צריך להתפשר, יש לנו חלופה לטרייד אוף הזה. אתה יכול לקבל את אותם ביצועים במהירות יותר גדולה".

Deci נמצאת בשיתופי פעולה עם יצרני חומרה, יצרני OEM ומפתחי מערכות למידת מכונה (ML). היא שותפה רשמית של אינטל, ושתי החברות הגישו פרוייקטים משותפים לבנצ'מרקים פתוחים בתחום ה-AI. לדברי גייפמן יש חברות נוספות ששילבו את Deci בפרוייקטים שהגישו לבנצ'מרקים פתוחים, אך מעדיפות שלא לחשוף זאת. כמו כן החברה הודיעה על שיתופי פעולה עם Amazon Web Services (AWS) ,Hewlett Packard Enterprise (HPE ו-NVIDIA.

Deci טוענת שעם הלקוחות שלה נמנים חברה שפיתחה אפליקציית עיבוד צילום בסמארטפונים, ולקוחות אחרים שמשתמשים בטכנולוגיה לשיפור אפליקציות ערים חכמות, רכבים אוטונומיים, רובוטיקה ואבטחת שדות תעופה

הלקוחות של Deci מעניינים ביותר, אם כי היא אינה חושפת אותם ציבורית. באחד המקרים במדובר בחברה שפיתחה אפליקציית עיבוד צילום בסמארטפונים. הפלטפורמה של Deci מאפשרת לעשות את עיבוד ה-AI בסמארטפון ולא בענן, וכך להגביר את המהירות משמעותית. לקוחות אחרים משתמשים בטכנולוגיה לשיפור אפליקציות ערים חכמות, רכבים אוטונומיים, רובוטיקה, אבטחת שדות תעופה ועוד.

חברת Deci הוקמה בסוף 2019 על ידי ד"ר יונתן גייפמן, פרופ' רן אל-יניב, מומחה לבינה מלאכותית מהטכניון, ויונתן אליעל. החברה מעסיקה כיום כ-50 עובדים בישראל ובארה"ב. את גיוס B הנוכחי הובילה קרן אינסייט פרטנרס שגם הובילה את הסיבוב הקודם. השתתפו בגיוס גם משקיעים קיימים נוספים: Jibe Ventures Emerge ,Square Peg ו- Fort Ross Ventures, אליהם הצטרפו ICON. סך הגיוסים של Deci מאז הקמתה מסתכם ב-55.1 מיליון דולר.

מייסדי Deci מימין פרופ' רן אל יניב CTO יונתן גייפמן CEO ויונתן אלי (צילום: דסי, יחצ)
מייסדי Deci. מימין: פרופ' רן אל יניב CTO יונתן גייפמן CEO ויונתן אלי | צילום: דסי, יחצ

הרבה חברות סטארט אפ חוששות מגיוס לפי שווי מופחת (דאון ראונד). מה מצבכם בתחום הזה?
"הסיבוב הנוכחי נסגר לפני כחודשיים וכבר אז הרגישו טוב מאוד את התקופה, בטח בארה"ב ובטח כשמדובר ב-VC אמריקאי. אבל המשקיעים הבינו לאן נושבות הרוחות ועדיין התחום שלנו פונה לשוק מאוד גדול, ה-ROI שלנו מאוד מוכח, למשל בהורדת העלויות למחשוב ענן. המוצר שלנו הוא לא 'נייס טו הב'. תחת ההבנה הזו, המשקיעים ממשיכים להשקיע באזורים שהם מאמינים שתהיה בהם צמיחה גם בתקופת משבר וירידות".

איך אתם נערכים לשנתיים הקשות שלפנינו?
"מן הסתם, כשאתה מדבר עם חברות שרק גייסו זה די קל. יש לנו עם מה לעבוד. לא יהיו פיטורים, אלא
המשך גיוס, אולי בצורה יותר מעודכנת לאור המצב, טיפה יותר מדויקת. תהיה חשיבה שמרנית טיפה, אבל לא שינוי משמעותי בתוכנית העבודה שלאורה גייסנו".

אתה מרגיש שהלקוחות עכשיו יותר זהירים?
"אנחנו לא מרגישים את זה. אנחנו פונים מלכתחילה לחברות יותר גדולות. יותר חשוב בתקופה הזו להראות מה ה-ROI, להראות איך זה חוסך לו כסף ומאפשר לו להרוויח יותר כסף. אנחנו מנסים להבליט את זה יותר בתהליך המכירה בתקופה הזו. אבל לא הרגשנו שינוי משמעותי בתגובת לקוחות מול הצעת הערך שלנו".

בעקבות סבב הגיוס הקודם הצטרף לוני ג'אפי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס, לדירקטוריון Deci וכעת הוא הוביל את סבב הגיוס הנוכחי. אינסייט, אם צריך להזכיר, היא אחת מהקרנות האמריקאיות הגדולות, שמנהלת השקעות בהיקף של מעל ל-90 מיליארד דולר. עד כה השקיעה הקרן ב-600 חברות ברחבי העולם, ו-55 הגיעו להנפקה בבורסה. לדברי ג'אפי, הטכנולוגיה של Deci היא טכנולוגיה קריטית למפתחי בינה מלאכותית ברחבי העולם ולכן החברה מכפילה את השקעתה בחברה.

בתקופה הנוכחית של עצירת השקעות, אילו עוד ורטיקלים ממשיכים לעניין אתכם?
"תחום הבינה המלאכותית הוא תחום ענק שבו אנחנו מתמקדים. ההשקעות שלנו בבינה מלאכותית כוללות הן תוכנות תשתית AI והן תוכנות המשמשות לבנייה ולהרצה של יישומי בינה מלאכותית. גם חברות תוכנה שבהן AI הוא כחלק מהתוכנה שבשימוש הלקוחות. אלה יכולים להיות שימושים חוצי תעשייה כמו אבטחת סייבר, או שימושים בתעשייה בודדת כמו בינה מלאכותית בפינטק".

מה ההערכה אצלכם, מתי המשקיעים יחזרו להשקיע בהייטק ?
"אמנם מכפילי עלות ההון ומכפילי השווי יראו תנודות, אבל בטווח הארוך השווקים יזהו צמיחה יעילה מתמשכת, מרווחים גבוהים ומשתפרים, איכות המוצר והבידול, וחוויית לקוח בצורה של שימור והתרחבות".