מייסדי Payzen (צילום: Payzen, יחצ)
מייסדי פייזן. "זה שוק ענק והתוכניות שלנו בהחלט שאפתניות" | צילום: Payzen, יחצ

מערכת הבריאות האמריקאית היא אולי הטובה בעולם, אבל כנראה גם היקרה בעולם. גם אם אתם מבוטחים בביטוח רפואי משובח, ההשתתפות העצמית על טיפול רפואי חיוני עלולה להגיע לאלפי דולרים בשנה. בישראל מצב כזה לא יכול לקרות אבל בארה"ב אחד מכל שלושה בתי אב דוחה טיפולים רפואיים בגלל חוסר יכולת כלכלית לממן אותם.

זאת הזירה אליה נכנסה חברת הפינטק הישראלית פייזן (PayZen), ולפי הדיווח שלה, זה הולך ותופס תאוצה. שנה אחרי הגיוס הקודם החברה מודיעה היום על גיוס הון של 20 מיליון דולר בסבב B ועל גיוס אשראי בהיקף 200 מיליון דולר להרחבת יכולת המימון של החברה. עד כה גייסה החברה הון בהיקף 40 מיליון דולר.

פייזן פיתחה פתרון מעניין, שמשלב יכולות טכנולוגיות של בינה מלאכותית עם מודל עסקי שהופך אותו לכדאי מאוד עבור בתי החולים והמוסדות הרפואיים בארה"ב. המודל נשען על שיעור גבייה נמוך מאוד של תשלומי ההשתתפות העצמית, כ-20% בלבד, מה שאומר שבתי החולים מחפשים פתרון להגדלת הגבייה ומוכנים להשתתף עם פייזן בסיכונים הכרוכים בלקוחות לפי ניתוח ה-AI של יכולותיהם.

איציק כהן, מנכ"ל בפייזן: "אף אחד לא מצפה להיות חולה. אבל כשקורה מצב כזה, האפשרות היחידה שהייתה עד כה לתשלומים היתה באמצעות כרטיסי אשראי. אנחנו, וגם בתי החולים, חשבנו שזה לא ראוי לגבות ריבית על הטיפולים"

"התזה שלנו היא שרוב האנשים הם אנשים טובים שרוצים לשלם את החובות שלהם והסיבה העיקרית שהם לא משלמים היא שאין להם אפשרות גמישה לשלם את התשלומים האלה", אומר איציק כהן, מנכ"ל החברה ומייסד משותף, בשיחה עם tech12. "אנחנו לא אומרים 'לא' לאף אחד. לכל לקוח נמצא את הפרישה הנכונה, בין שלושה ל-60 חודשים, וניתן לו לשלם באמצעותנו".

את הסיכון הכרוך בחיתום עסקאות המימון החברה מתרגמת לשיעור התשלום שהיא מעבירה לבית החולים: ככל שהסיכון גבוה יותר בית החולים יקבל חלק קטן יותר מהתשלום של הלקוח. כשמשווים את זה לשיעור הגבייה הנמוך של בית החולים עד כה, אפשר להבין את האטרקטיביות של ההצעה.

"אנחנו מממנים רק הוצאות בריאות לא צפויות, לא טיפולים אלקטיביים או ניתוחים פלסטיים", מוסיף כהן, "אף אחד לא מצפה להיות חולה. אבל כשקורה מצב כזה, האפשרות היחידה שהייתה עד כה לתשלומים הייתה באמצעות כרטיסי אשראי. אנחנו, וגם בתי החולים, חשבנו שזה לא ראוי לגבות ריבית על הטיפולים. יש בתי חולים שכבר מציעים עזרה פיננסית למטופלים, אבל הם לא בדיוק יודעים איך לעשות את זה".

מערכת למידת המכונה (ML) של פייזן אוספת הרבה נתונים על המטופלים – נתונים שמגיעים מהמערכות הרפואיות של בית החולים, נתוני קרדיט של הלקוח ונתונים נוספים. על בסיס 1000 נקודות דאטה המערכת מקבלת החלטת חיתום בתוך שניות, מדרגת את הסיכון ומייצרת הצעה למטופל, שאותה הוא מקבל ישירות מתוך מערכות בית החולים. אחרי שהלקוח בוחר את התוכנית, פייזן מעבירה את התשלום לבית החולים והמטופל משלם את התשלומים שלו לפייזן.

מסייעים למטופלים ולבתי החולים 

פייזן הוקמה בשנת 2019 על ידי איציק כהן (CEO), טוביאס מצגר (CFO/COO) ואריאל רוזנטל (CTO). החברה מעסיקה כיום כ-60 עובדים, מהם 20 במרכז המו"פ בתל אביב ו-40 בהנהלת החברה בסן פרנסיסקו.

כל המשקיעים מסיבוב הגיוס הקודם השתתפו גם בסבב הנוכחי, שהובל על ידי קרן ההלת'-טק האמריקאית 7wireVentures. עוד השתתפו בו קרן Viola Ventures הישראלית, קרן SignalFire האמריקאית, ומשקיעים נוספים כמו Link Ventures ו-Picus Capital. קרן Viola Credit העניקה את גיוס החוב, בהיקף של 200 מיליון דולר. לי שפירו, שותף מנהל ומייסד משותף של 7wireVentures יצטרף למועצת המנהלים של פייזן.

לדברי החברה סבב הגיוס הזה משקף ביקוש משמעותי בשוק למימון בר השגה, ביקוש שגדל מאז הציגה החברה את המודל שלה בשנה שעברה. "יש לנו למעלה מ-30 לקוחות כיום ואנחנו מוסיפים ארבעה-חמישה מדי חודש", אומר כהן. "אנחנו מוכיחים שכשיש צורך אנחנו מורידים את זמן המכירה בצורה מאוד משמעותית. ההכנסות שלנו יציבות מדי חודש בחודשו. זו שנה ראשונה שאנחנו נמצאים בשוק וההכנסות כבר קרובות מאוד ל-10 מיליון דולר". היקף תשלומי ההשתתפות העצמית בארה"ב מגיע לכ-400 מיליארד דולר בשנה. "זה שוק ענק והתוכניות שלנו בהחלט שאפתניות", אומר כהן. "יש נחיצות מאוד גדולה למוצר שלנו".

תמונת מוצר Payzen  (צילום: Payzen, יחצ)
מערכת תשלומים. מאפשרת לבתי חולים לקבל מראש את התשלום מפייזן בגין טיפול רפואי | צילום: Payzen, יחצ

היה קשה לגייס בתקופה הנוכחית?
"אני בדעה שמשקיעים בזמנים כאלה הולכים למקומות שהם רואים בהם מודל עסקי טוב. זה עסק צעיר אבל מצאנו את התאמת השוק מאוד מהר והביצוע שלנו היה טוב. הצורך בשוק היה אדיר. האינפלציה בארה"ב לא פסחה על שוק הבריאות וגם לבתי החולים ולחולים הכל עולה יותר. אני שמח שהמשקיעים רואים את מה שאנחנו רואים".

היה יותר קשה להסכים על ולואציה?
"היו ויכוחים על ולואציה, אבל לא גייסנו די הרבה זמן ולא התפשרנו ובסוף הגענו למה שרצינו. בזמנים הטובים זה לקח פחות זמן. אנחנו מאוד בטוחים בעצמנו ובמה שאנחנו בונים".

לי שפירו מ-7wireVentures: "חובות למערכת הבריאות הם הסיבה המובילה לפשיטות רגל בארה"ב. יש רבים שאין להם את היכולת הכספית להתמודד עם צרכי הבריאות העולים, יש צורך דחוף לפתרון הבעיה. פייזן פועלת בגישה של שירותים מבוססי טכנולוגיה לפתרון הבעיות שהלקוח מתמודד איתן בגישה למערכת הבריאות".

עמרי בן דוד, שותף מנהל בקרן ויולה ונצ'רס, אומר: "שוק הבריאות בארה"ב מוערך בכ-3.7 טריליון דולר בשנה ושילוב של פתרונות פינטק, AI ודאטה מאפשרים להכניס בו שקיפות ונגישות שמעניקים ערך הן לצרכן הסופי והן למערכות הבריאות והגופים הפועלים בה. בראייה רחבה יותר, כמשקיעי פינטק, אנחנו מאמינים שפינטק כיום הוא אפליקטיבי כמעט לכל סקטור, החל ממערכת הבריאות ועד לתחום הנדלן. פתרונות ורטקיליים (Vertical Fintech) מאפשרים להתאים פתרון פיננסי מדויק לוורטיקל ספציפי ועל ידי כך להפוך כמעט כל גוף לשחקן פיננסי, בין אם זה בית חולים או מותג קמעונאי".