מייסדי Classiq (צילום: דיוויד גראב, יחצ)
ניר מינרבי, מנכ"ל החברה; אמיר נוה, סמנכ"ל מוצר ויהודה נוה, הטכנולוג הראשי | צילום: דיוויד גראב, יחצ

סטארט אפ התוכנה הקוונטית קלאסיק (Classiq) מודיע היום על סגירת סבב גיוס B בהיקף 33 מיליון דולרים, מה שמשלים את היקף ההון שגוייס עד כה ל-48 מיליון דולר ב-18 חודשים. את הגיוס הובילו חברת הפניקס, זרוע ההשקעות של HPE, זרוע ההשקעות של התאגיד Sumitomo, קרן יוצאי סטנפורד Spike Ventures ו-Samsung Next, והשתתפו בו גם המשקיעים הקודמים Entree Capital, Wing Capital, Team8 ו-Ourcrowd ובכירים בתעשיית ההייטק העולמית.

קלאסיק מפתחת מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים שאינה תלוייה בחומרה, ולכן יכולה לעבוד עם כל סוגי המחשבים הקוונטיים שנמצאים כיום בפיתוח. מנכ"ל החברה, ניר מינרבי, מגלה בשיחה עם tech12 כי אחת מחברות התעשייה הבטחונית בישראל פיתחה אפליקציה קוונטית פורצת דרך: "הם בנו צוות מאוד מרשים בתוך שנה ופיתחו אפליקציה פורצת דרך שאין לאף חברה בעולם ככל הידוע לנו, שמשתמשת במחשוב קוונטי לצרכים שלה". עם זה, מרבית היישומים שמפתחים לקוחות החברה הם בגדר ניסויים מחקריים והכנה של החברות לקראת המועד בו יופיעו מחשבים קוונטיים בעלי יכולת מלאה.

אחת מחברות התעשייה הבטחונית בישראל פיתחה אפליקציה קוונטית פורצת דרך: "הם בנו צוות מאוד מרשים בתוך שנה ופיתחו אפליקציה פורצת דרך שאין לאף חברה בעולם ככל הידוע לנו, שמשתמשת במחשוב קוונטי לצרכים שלה"

טכנולוגיית המחשוב הקוונטי עתידה להביא לעולם יכולות מחשוב בעוצמה שמגמדת את מחשבי העל החזקים ביותר כיום. בשנים האחרונות מתנהל מרוץ מתודלק בתקציבי ענק בין מדינות ובין חברות – מי תהיה הראשונה להציג מחשב קוונטי בהיקף מלא. עוצמת המחשבים נמדדת בדרך כלל במספר הקיובטים (Qbits) שלהם. מה שהתחיל בקיובטים בודדים במחשבים הראשונים מגיע היום למעל 100 קיוביטים במחשבים המובילים. חברת IBM הכריזה על כוונה להציג מחשב בעל אלף קיוביטים בשנה הבאה וחברת PsiQuantum הכריזה שתציג ב-2025 מחשב קוונטי בהיקף מלא. "זה ברמת ההזייה, משהו שיכול לפצח את כל ההצפנות כיום, המחשב שישנה את העולם", אומר מינרבי.

"היחידים בעולם שיכולים לעשות סקייל"

לדברי מינרבי, האקוסיסטם הצעיר של תחום הקוונטום מציב בפני קלאסיק הזדמנות להיות "המיקרוסופט של המחשוב הקוונטי", כלומר להציע את מערכת ההפעלה שתפעל על כל המחשבים הקוונטיים. "מה שקרה בשנה האחרונה, זה שהרבה כוכבים הסתדרו לנו", אומר מינרבי, "ההתקדמות המאוד מהירה של המחשבים והטכנולוגיה שייצרנו, שהיא באמת היחידה בעולם שעושה סקייל. שיטות אחרות לפתח תוכנה למחשבים קוונטיים פשוט נתקעות באיזור ה-20 קיוביטים, ואנחנו מאפשרים סקייל למאות ולאלפי קיוביטים".

מערכת ההפעלה של Classiq (עיבוד: יחצ)
מערכת ההפעלה של Classiq. ללא הגבלה של קיובטים | עיבוד: יחצ

מה הלקוחות שלכם עושים עם הפלטפורמה?
"NTT יפן למשל, משתמשת בפלטפורמה למידול פיננסי, לפתרון בעיות אופטימיזציה קשות. מכון פראונהופר בגרמניה משתמש בפלטפורמה בעולמות הכימיה. כולם מבינים, שכשמחשוב קוונטי יהיה פה, הוא ישנה את הביזנס בצורה משמעותית וחשוב להם להיות שם ראשונים. לכן הם עושים היום מחקר, מנסים את התוכנה ומוודאים שהם ידעו לעשות סקייל".
את מי אתם רואים מולכם כשאתם באים ללקוחות?
"אנחנו חברת מוצר ויש גם חברות שירותים וייעוץ. בשלב הזה של השוק, ארגונים רוצים שילכו איתם יד ביד וידריכו אותם, אז המתחרים המשמעותיים שלנו זה לאו דווקא מתחרים בטכנולוגיה - כי מבחינה טכנולוגית אנחנו קילומטרים רבים לפני כולם - אלא מתחרים על הקשב של הלקוחות. זו תחרות לטווח הקצר. בטווח הארוך אנחנו מרגישים שאנחנו בפוזיציה מאוד טובה".
נראה שלא קל לגייס הון סיכון בתחום שלכם?
"אתה צודק, זה לא סייבר. אנחנו עשינו שלושה סבבים יפים אבל מצד שני זה לא קל. השקעות בקוונטום וגם בדיפ-טק אחר זה לא משחק שמתאים לכל אחד. יש קרנות הון סיכון שיותר אוהבות את ההון ופחות את הסיכון, אז פחות מתאים להן וזה בסדר. ויש כאלה שפשוט גדולים מדי, עשירים מספיק, והם אומרים לנו: 'נכון, עוד שנתיים כשהשוק יתפוצץ, אנחנו נשלם פי חמש אבל זה בסדר'. אז היום מי שמשקיע הן באמת קרנות שיותר מתורגלות בדיפ-טק ובהשקעות אסטרטגיות".

"Classiq פותרת את צוואר הבקבוק המשמעותי ביותר של התוכנה הקוונטית"

Classiq הוקמה ב-2020 ע"י ניר מינרבי, מנכ"ל החברה, אמיר נוה, סמנכ"ל מוצר ויהודה נוה, הטכנולוג הראשי. החברה מעסיקה 28 עובדים בתל אביב ובארה״ב, רובם חלק מצוות הפיתוח שמינרבי מכנה "סיירת מטכ"ל של ההייטק הישראלי": הצוות מורכב ברובו מחוקרים בעלי תארים מתקדמים, עשרה דוקטורים ופוסטדוקים, תשעה בוגרי תלפיות ומהנדסי תוכנה בכירים. החברה מתכננת לגדול לכ-90 עובדים בשנה הקרובה.

פול גלזר, סגן נשיא וראש זרוע ההשקעות של HPE מסר: "Classiq הופכת את פיתוח התוכנה המתוחכמת לניצול היתרונות האמיתיים של המחשוב הקוונטי לא רק לאפשרי אלא גם לפשוט. זו הסיבה שאנו גאים להצטרף לסבב ההשקעה הזה של Classiq, חברה שאנו רואים כפורצת דרך אמיתית בזירת פיתוח התוכנה למחשוב קוונטי".

בועז מוריס, שותף ב"הפניקס" הוסיף: "על אף שהחומרה הקוונטית התקדמה בצורה מרשימה מאוד, התוכנה המשמשת להפעלת המחשבים הקוונטים נותרה ברמת בלתי מספקת. הפלטפורמה המהפכנית של Classiq, מאפשרת לארגונים לפתח אלגוריתמים קוונטיים תוך אופטימיזציה ברמת השער".

שרית פירון, שותפה-מנהלת ב-Team8 Capital: "בעוד המחשוב הקוונטי הולך להשפיע מהותית על אינספור תעשיות, פיתוח התוכנה הקוונטית עדיין מוגבל מאוד. צוות המומחים של Classiq פותר את צוואר הבקבוק המשמעותי ביותר של התוכנה הקוונטית, מאפשר למפתחים לתכנן ולבנות מעגלים מורכבים שלא ניתן היה לבנות אחרת ועל ידי כך מייצר פוטנציאל אמיתי לשימוש במחשוב קוונטי בכל תעשייה".