Beewise מכונות בשדה (צילום: Beewise, יח"צ)
מכונות של Beewise בשטח. היחידים בעולם שמספקים כוורת רובוטית | צילום: Beewise, יח"צ

"עם כל דולר שנכנס לחברה – יותר דבורים נשארות בחיים", מצהיר סער ספרא, מייסד משותף ומנכ"ל הסטארט אפ Beewise, בשיחה עם tech12. ככל הנראה, הוא מנכ"ל הסטארט אפ היחיד בישראל ואולי בעולם שיכול לצאת בהצהרה כזו.

חברת Beewise שמה לה למטרה למנוע תופעה בשם "קריסת כוורות", שנובעת משינויי אקלים וגורמת לאיבוד 35% מאוכלוסיית דבורת הדבש בכל שנה. הכוורת הרובוטית שפיתחה גייסה היום 80 מיליון דולר בסבב C שהובילה Insight Partners. מלבדה לקחו חלק בגיוס גם Fortissimo Capital, Corner Ventures, lool ventures, Atooro Fund, מיטב דש ו-Sanad Abu Dhabi. עד כה גייסה החברה 120 מיליון דולר.

"75% מהפירות והירקות שאנחנו צורכים מאובקים על ידי דבורים", מסביר ספרא. "קיומן אסטרטגי לנו כבני אדם, אבל אנחנו הולכים ומאבדים את הדבורים. בערך 35% מהכוורות קורסות כל שנה. במקביל, כמות האנשים בעולם עולה ויש יותר ביקוש למזון, אבל אין מי שיאביק אותו והכל קשור לשינוי אקלים ולהתחממות גלובלית. יש הרבה סימפטומים לתופעה הזו, כמו עליית פני הים והמסת קרחונים ואחת הנוספות היא קריסת הכוורות.

Beewise מנכ"ל סער ספרא (צילום: Beewise, יח"צ)
סער ספרא, מייסד משותף ומנכ״ל Beewise: "צריך להבין שאנחנו נמצאים כמה עשרות שנים מאיבוד הדבורים" | צילום: Beewise, יח"צ

״Beewise בנתה מכונה שמאכלסת דבורים. יש 20–40 כוורות בכל מכונה שלנו והן יוצאות ונכנסות אליה כדי לרעות בשדה. בתוך המכונה יש טכנולוגיה של רובוטיקה ומצלמות והדבורים נבחנות בעזרת AI שמזהה את הצרכים שלהן ונותנת מענה בעזרת רובוטיקה עדינה. נגיד אם יש משפחה שחסר לה אוכל או מים, משפחה עם מחלה, גל קור או חום בחוץ, כמו מה שקרה היום בארץ. המכונה היא כמו דבוראי״.

סער ספרא, מייסד משותף ומנכ״ל: "בתוך המכונה שבנינו, יש טכנולוגיה של רובוטיקה ומצלמות והדבורים נבחנות בעזרת AI שמזהה את הצרכים שלהן ונותנת מענה בעזרת רובוטיקה עדינה. נגיד אם יש משפחה שחסר לה אוכל או מים, משפחה עם מחלה, גל קור או חום בחוץ. המכונה היא כמו דבוראי"

המודל העסקי של Beewise מבוסס על שירות SaaS בענן שנמכר למגדלים. החברה פונה היום למגדלי הדבורים הגדולים בעולם ולפי הנתונים שמסרה היא מטפלת היום ביותר משבע מיליארד דבורים שמאביקות 25 אלף אקרים של יבולים. התוכנה שלה מונעת 80% מתמותת הדבורים והצילה עד היום 160 מיליון מהן.

בסופו של דבר הלקוחות שלכם הם תעשיית הדבש, אז אני חייבת לשאול כמה כסף יש בתעשייה הזו?
״הלקוח שלנו נותן גם שירותי האבקה ומעביר את הכוורת בין שדות, אז ברגע שאתה נותן תשתית אתה פותר שתי בעיות. זה נכון שברמה האקלימית אנחנו לא מקבלים תמורה, אבל בסדר, אנחנו מרווחים ובמקביל פותרים את בעיית הדבורים שהיא אקוטית. צריך להבין שאנחנו נמצאים כמה עשרות שנים מאיבוד הדבורים. זה אמיתי ומדוד וזו המציאות היום. לא משלמים לי בשביל לפתור בעיית אקלים, אבל אם אני יכול להרוויח כסף ובמקביל להציל את הדבורים ואת תצרוכת המזון העולמית מה טוב. למעשה, אנחנו אפילו מודדים ומדווחים על מספר הדבורים שהצלנו כחלק מה-KPI שלנו".

Beewise בתוך המכונה (צילום: Beewise, יח"צ)
צילום: Beewise, יח"צ

וכמה המספרים האלה מהותיים ממספרן של כלל הדבורים בעולם?
"זה עוד אחוזים נמוכים, אנחנו בתחילת הדרך. היום אנחנו מטפלים בכמה עשרות אלפי כוורות ויש בעולם 100 מיליון. אנחנו עדיין חברה קטנה ואין לנו אימפקט משמעותי בעולם כולו אבל בשביל זה אנחנו מגייסים".

סגרתם עכשיו סבב מאוד משמעותי, איך היה תהליך הגיוס?
"יצאנו לגייס סדר גודל של 40 מיליון דולר אבל היה הרבה עניין בשוק ואחרי כמה חודשים הגענו ל-80 מיליון ואז סגרנו את הסבב. גייסנו במטרה לענות לביקוש גדול למוצר ולשירות שלנו בעולם ורצינו לתת מענה למכירות ולייצור המכונות עצמן. הכסף החדש יאפשר לנו לצמוח יותר אגרסיבית". 

יש לכם מתחרים?
״לא. אנחנו היחידים בעולם שמספקים כוורת רובוטית".