מימין: גיא אלתגר - מנכ"ל, מרטין גורדון - CPO (צילום: Unlimited Robotics, יחצ)
מימין: מייסדי אנלימיטד רובוטיקס, המנכ"ל גיא אלתגר וה-CPO מרטין גורדון | צילום: Unlimited Robotics, יחצ

"היום זה נראה טבעי שלכל בן אדם יש טלפון חכם אבל ב-2004 זה לא היה המצב ולא הרבה אנשים ראו עולם שבו לכל אדם יהיה סמארטפון. אותו דבר יקרה עם רובוטים", אומר גיא אלתגר, מנכ"ל ומייסד משותף בסטארט אפ אנלימיטד רובוטיקס (Unlimited Robotics). מערכת ההפעלה הפתוחה Ra-Ya לרובוטים שפיתחה אנלימיטד שמאפשרת למפתחים לבנות יישומים לרובוטים בכל שפת תכנות, וזמינה בעיקר למפתחי פייתון וג'אווהסקריפט.

העתיד שמדמיין אלתגר יהיה רובוטי, והודות למערכת ההפעלה של החברה כל מכשיר רובוטי ביתי שמנקה את הבית יוכל להפוך לרובוט ביתי רב תכליתי עם אפליקציות לשימושים שונים, שניתן להוריד אותן כמו שמורידים אפליקציות לטלפון החכם. "יש היום רובוטים יפנים או סינים שעושים פעולות ייעודיות, למשל רובוט שנועד לשנע ארגז במפעל וזה מה שהוא יודע לעשות עם הזרועות שלו. עם מערכת ההפעלה שלנו הוא יוכל לעשות עוד פעולות וכל רובוט יכול להיות רב תכליתי", הוא אומר.

כדי להגשים את החזון מגייסת כעת אנלימיטד רובוטיקס 8 מיליון דולר בסבב סיד מ- Hidary Group של משפחת הידרי ומפרתם של יגאל אהובי. אנלימיטד נוסדה ב-2021 בידי אלתגר המנכ"ל, מנהל המוצר הראשי מרטין גורדון, וד"ר אלי קולברג, לשעבר ממובילי המחלקה לרובוטיקה באוניברסיטת בר אילן. עד לסבב הנוכחי גייסה החברה כ-2 מיליון דולר מאנג'לים, בהם מנכ"ל ומייסד וויקס אבישי אברהמי, שמשמש בה גם כחבר דירקטוריון.

אנלימיטד מתכננת לבנות בשנתיים הקרובות כמה אלפי רובוטים ולמכור אותם במודל שדומה לליסינג: הלקוח ישלם 1,100 דולר בחודש תמורת הרובוט ועוד 199 דולר בחודש עבור התוכנה והשירות. 

הרובוט גרי של אנלימיטד רובוטיקס מגיש משקה קר לעובד חברה 

על פי החזון שלך העולם יתמלא ברובוטים?
אלתגר: "אנחנו בדרך לשם, דייסון מוציאים רובוטים ביתיים ולחברות כמו סמסונג יש תכניות לפתח מוצרים כאלה. אני רואה את המצוקה שיש לעסקים בכוח האדם, הם מחפשים פתרונות ואין אנשים. אני לא בטוח שהמהפכה הרובוטית תתחיל בבתים הפרטיים, אבל היא תתחיל בתעשיות שסובלות ממחסור קשה של כוח אדם – ניקיון במוסדות ציבור, משרדים, בתי אבות, דאגה לאוכלוסייה מבוגרת שמספרה הולך וגדל, בתי חולים, ובתי מלון".

מדברים על ההבטחה של הרובוטים עוד משנות ה-80 ובינתיים רוב ניסיונות הפיתוח כשלו.
"זה לא קרה בעבר משלוש סיבות מרכזיות. ראשית, לא בטוח שהסביבה הטכנולוגית הספיקה כדי לגרום למוצר אחד לבצע יישומים מאוד מורכבים. נדרשו הרבה מאוד משאבים - בין של פיתוח ובין של כוח אדם איכותי - כדי להביא ליצירת מוצר שמייצר יישום אחד.

"שנית, לא בטוח שהיתה סביבה פסיכולוגית מתאימה כדי שהצרכן יהיה מוכן שרובוט יסתובב לו בבית. החוויה של הדינמיקה האנושית עם הרובוט היא אירוע שצריך להביא אותו בחשבון. הסיבה השלישית היא החדשנות –הקוד הפתוח והפתיחות או הגמישות. עד היום אין מכשירים רובוטים פתוחים לקהילת המפתחים, אין את 'האנדרואיד פור אנדרואיד'.

גיא אלתגר, מנכ"ל ומייסד משותף באנלימיטד רובוטיקס: "המהפכה הרובוטית תתחיל בתעשיות שסובלות ממחסור קשה של כוח אדם – ניקיון במוסדות ציבור, משרדים, בתי אבות, דאגה לאוכלוסייה מבוגרת שמספרה הולך וגדל, בתי חולים, ובתי מלון"

"עד היום לא הייתה מערכת, בטח שלא מערכת קלה לפיתוח, שבה כל מפתח יכול להשתמש בשפת הקוד הרגילה שלו כדי לתת ערך למכשיר שזה לא היה הערך המקורי שלו. למשל iRobot כיום הוא שואב אבק, אבל נגיד שרוצים לקנות זרוע רובוטית באמזון במחיר סביר, עם Ra-Ya אפשר לחבר את הזרוע לאיירובוט ואז יהיה לו עוד סט של פעולות".

הרובוט שישחרר הרבה ידיים עובדות למלאכתן הייעודית 

השוק הראשון כאמור שאליו מכוונת אנלימיטד רובוטיקס הוא בתי חולים ובתי מלון, בדיוק בגלל המחסור בכוח אדם. לצורך הוכחת יכולות החברה פיתחה את הרובוט גרי, שמסוגל לנוע וכולל זוג זרועות וחיישנים. ארבעה "גרים" כבר עובדים בפיילוט בבית חולים במרכז הארץ וברשת בתי מלון.

"היום גרי עוזר לצוותי אחיות ורופאים, מלווה אנשים לטיפולים, עוזר בספירות מלאי של חומרים רפואיים, מחטא. בעתיד הוא יביא אוכל ושמיכות למטופלים מהמחסן במקום שהאחיות יעשו את זה והן תתעסקנה בתפקיד בטיפולי שלהן", אומר אלתגר. "ספרנו שבממוצע אחות משקיעה 20-30 דקות במשמרת של 8 שעות בדברים שהם לא טיפוליים אלא לוגיסטיים. אם הרובוט יחליף את האחיות במשימות הלוגיסטיות זה יפנה להן המון שעות ביום עבודה", מסביר אלתגר.

אלתגר: "בסופו של דבר אנחנו לא רוצים לייצר את החומרה, אבל אנחנו צריכים לבנות את הרובוט גרי כפרוטוטייפ להוכחת יכולות. השאיפה שלנו היא לשחרר את גרי כקוד פתוח כדי שכל אחד יוכל לבנות אותו ולהפעיל אותו עם מערכת ההפעלה שלנו, ונקבל תמלוגים"

 "בבתי המלון, גרי עוזר לצוותי הניקיון ואחזקה. עוזר לפנות מצעים מלוכלכים ושקי זבל, עוזר להביא כלי ניקוי, להביא נייר טואלט. בעתיד הוא גם ינקה פיזית חדרי שירותים אמבטיות וכיורים. בסופו של דבר אנחנו לא רוצים לייצר את החומרה, אבל זה חלק מהעולם, ואנחנו צריכים לבנות את גרי כפרוטוטייפ להוכחת יכולות. השאיפה שלנו היא לשחרר את גרי כקוד פתוח, כדי שכל אחד יוכל לבנות אותו בכפוף לשני תנאים, שתותקן עליו מערכת ההפעלה Ra-Ya ונקבל תמלוגים על השימוש בו".

ומי יבנה את כל הרובוטים האלה?
"חברות האלקטרוניקה הגדולות בעולם. כבר קיבלנו פניות מארבע מתוך המותגים הגדולים בעולם שהן רוצות לייצר ולמכור את גרי".

קשה להיות סטארט אפ בתחום החומרה שלא חביב על המשקיעים, ההשקעות מאוד גדולות הסיכון בהתאם.
"זה נכון ולצערי משקיעים, בעיקר ישראלים, פחות מתחברים לתחום הזה. אבל בלי לפגוע בחברות תוכנה, חומרות משנות את העולם: קיטור, מנועים, מטוסים, מכונית, מחשב, טלפון נייד, והאבולוציה תהיה רובוטים".