גיא טיטונוביץ' ואסף רפפורט (צילום: נתנאל טוביאס ועננים צילום עסקי)
מייסד CHEQ גיא טיטונוביץ' ומייסד WIZ אסף רפפורט. "סיכון למותג שהוא ישראל" | צילום: נתנאל טוביאס ועננים צילום עסקי

האזהרות והחששות של ענף ההייטק הישראלי בדבר השפעת המהפכה המשפטית של ממשלת נתניהו ותגובת הממשלה לטענות המוחים מעוררות הדים בתקשורת העולמית. הניו יורק טיימס הקדיש לנושא כתבה שכותרתה "בכירי טק בישראל תוהים אם זה הזמן לעזוב", בעוד הכותרת בוול סטריט ג'ורנל אומרת כי "תעשיית הטק הישראלית מורדת בתוכנית המהפכה המשפטית של נתניהו".

בג'ורנל מתוארים בכירי ועובדי ההייטק שיצאו להפגין כקבוצה שהצטרפה להפגנות של ציבור, חילוני ברובו, המונות עשרות אלפי משתתפים המוחים על קידום החקיקה המשפטית. הג'ורנל מתאר את המאבק כהתנגשות תרבותית בין מפלגות דתיות שחברו לראש הממשלה בנימין נתניהו, לבין ענף ההייטק, שמאופיין ברוב חילוני ומרוכז בתל אביב, "הידועה בתרבות בתי קפה וקהילה גאה תוססת".

העיתון מדווח כי חלק מחברות הטק הישראליות מוציאות מזומנים מישראל ופועלות להקמת פעילות עסקית מחוץ לגבולות המדינה כהגנה למקרה שהחקיקה החדשה תביא למיתון כלכלי.

הסיקור בניו יורק טיימס מתאר בדאגה את מחאת ההייטקיסטים לאור תרומת התעשייה לכלכלה הישראלית: אחריות ל-54% מהיצוא של ישראל והצמחת יותר מ-90 חברות יוניקורן בשווי של יותר ממיליארד דולר.

הטיימס מתאר את ממשלת ישראל כמאופינת במפלגות אולטרה-לאומניות, וככזו שתהפוך את ישראל למדינה לא ליברלית. עוד שואלים בטיימס מה יקרה אם החקיקה שמובילה ממשלת ישראל תבריח את המשקיעים.

הייטקיסטים משתתפים במחאה בירושלים, בפברואר 2023 (צילום: ליאור באקאלו, tech12)
מחאת ההייטקיסטים (למצולמים אין קשר לכתבה). חשש מבריחת משקיעים | צילום: ליאור באקאלו, tech12

בין היתר מצוטט בכתבה היזם הוותיק יניקי מרגלית, לפיו באטמוספירה הנוכחית יהיה זה כמעט חסר אחריות להקים חברה בישראל, לאחר שבמשך שנים החזיק בדעה שישראל היא המקום הנכון להתחיל בו.

"זה הכל עניין של ניהול סיכונים והסיכון הוא למותג שהוא ישראל", צוטט מנכ"ל וויז אסף רפפורט בטיימס. לדבריו, "לקח זמן רב לבנות את המותג הזה, וכיום כל חברה בעולם יכולה לבטוח בישראל כשותפה בתחום הגנת הסייבר. הרפורמות מציבות את כל זה בסימן שאלה".

זווית נוספת שמבוטאת בטיימס היא של ישראלים המצויים ברילוקיישן בחו"ל ותכננו לחזור לישראל, אך כעת שוקלים מחדש את צעדיהם לאור ההתפתחויות. השותף המקומי בקרן ההון סיכון בסמר אדם פישר מצוטט אומר כי 90% מההשקעות במיזמי הטכנולוגיה הישראלים מגיעים מחו"ל, וכי אם היזמים יצרו מגבולות ישראל אזי גם ההשקעות ינווטו בעקבותיהם.

דברים ברוח דומה מצוטטים גם בג'ורנל, שם זהו מנכ"ל ומייסד חברת הסייבר CHEQ גיא טיטונוביץ', שלדבריו מספר מעובדיו, חברי הקהילה הלהט"בית, מגששים לגבי רילוקיישן."הם מפחדים", מצוטט טיטונוביץ'.