קפיטוליס גיל מנדלזיס  (צילום: אייל טואג, יח"צ)
גיל מנדלזיס, קפיטוליס. לכל רמה של סיכון ימצא ההון שמוכן לממן | צילום: אייל טואג, יח"צ

ב-2008 הכה משבר פיננסי את העולם ומדינות נאלצו לחלץ מוסדות ענק ממשבר, מהקופה הציבורית. "זו מערכת חשובה שמניעה את העולם, ולכן אזרחים בכל העולם היו צריכים להכניס את היד לכיס", מסביר גיל מנדלזיס, מנכ"ל ומייסד קפיטוליס (Capitolis), חברת פינטק שנוסדה ב-2017.

אבל הרגולטורים והמדינות עשו זאת כמוצא אחרון, בניגוד לרצונם, והחליטו ללמוד מטעויות העבר. השינוי המרכזי היה להגביה את דרישות הלימות ההון של בנקים (קרי, הכסף שהבנקים מרתקים על כל הלוואה שנלקחת, כדי לוודא שהבנק לא מתמוטט אם הלוואות לא מוחזרות. העלאת הדרישה להלימות הון מחייבת את הבנקים שיהיה להם יותר כסף אמיתי בקופה לגבות הלוואות).

"אחרי ה-bailout לבנקים, הרגולטורים שמו דגש על בטיחות המערכת ועל ההידוק שלה", אומר מנדלזיס. אבל המשמעות היא שהבנקים יכולים להעניק גם פחות שירותים פיננסיים, אם המאזן הרגעי לא מאפשר את זה. למשל, אם חברה גדולה רוצה לקבל קו אשראי זמין, זה כבר חייב להיות רשום על המאזן של הבנק - כלומר, הבנק צריך לקחת בחשבון שההלוואה לא תוחזר, כבר מרגע מתן האשראי (מה שלא היה בעבר).

"אנחנו קוראים לזה ה-Airbnb של הקפיטל. זאת למעשה פלטפורמת הלוואות P2P בין מוסדות פיננסיים כאשר לכל רמה של סיכון שהבנק רוצה לייצר נמצא את ההון שמוכן לממן זאת"

קפיטוליס, שהודיעה היום על גיוס של 110 מיליון דולר בסבב D ולפי שווי של 1.6 מיליארד דולר (סך הכל גייסה החברה עד היום 280 מיליון דולר), מוצאת מקורות מימון לקווי אשראי כאלו מגופים אחרים. למשל גופים מוסדיים או קרנות פרייווט אקוויטי, גופים שיושבים על מיליארדים, כשלמעשה קפיטוליס עומדת כמרקטפלייס באמצע. "אנחנו קוראים לזה ה-Airbnb של הקפיטל. זאת למעשה פלטפורמת הלוואות P2P בין מוסדות פיננסיים כאשר לכל רמה של סיכון שהבנק רוצה לייצר נמצא את ההון שמוכן לממן זאת", מסביר מנדלזיס.

נוסף על כך, קפיטוליס יודעת לזהות את כל הפוזיציות הפתוחות של הבנק (כלווה וכמלווה) ולאזן בניהן – לחסל פוזיציות מיותרות – מה ששוב, מקטין את ההתחייבויות של הבנק, מקטין את דרישות הלימות ההון, ומאפשר לו להעניק יותר שירותים.

מנדלזיס מתאר למעשה תהליך ארוך טווח שיקרה לדעתו, בו הבנקים ישארו בחזית עם הלקוחות, כנותני שירותים, אבל הם "ירוצו על קפיטל כמה שיותר נמוך משל עצמם", הוא מסביר, ולמעשה ישתמשו בהון אחר. קפיטוליס היא מנגנון שיכול לסייע לעשות זאת מבחינה טכנולוגית.

מנדלזיס מתאר למעשה תהליך ארוך טווח שיקרה לדעתו, בו הבנקים ישארו בחזית עם הלקוחות, כנותני שירותים, אבל הם "ירוצו על קפיטל כמה שיותר נמוך משל עצמם", הוא מסביר, ולמעשה ישתמשו בהון אחר

שחררה כבר 13 טריליון דולר

בהודעת הגיוס מוסבר: "החברה פיתחה פלטפורמה שמטרתה לאפשר לבנקים וגופי פיננסים גדולים לשתף ביניהם פעולה במטרה למקסם את יעילות ההון שלהם. הטכנולוגיה שפיתחה קפיטוליס יוצרת חיבור בין בנקים וגופים פיננסים על מנת לעשות אופטימיזציה אוטומטית של פעילות ההון שלהם. מיום הקמתה, הצליחה הפלטפורמה של קפיטוליס לשחרר למעלה מ-13 טריליון דולר בפוזיציות לא הכרחיות ליותר מ-100 גופים פיננסים".

את הסבב הנוכחי הובילו Canapi ,9Yards ונצ'רס, וסיליקון ואלי בנק. קפיטוליס יכולה להתגאות בכמה מהקרנות המוכרות בעולם שכבר השקיעו בה וממשיכות לתמוך בה גם בסבב הנוכחי: סקויה קפיטל, a16z, אינדקס ונצ'רס וספארק קפיטל. מבין הקרנות הישראליות ניתן לציין את S קפיטל שמושקעת בחברה.

את קפיטוליס יסדו יחד עם מנדלזיס טום גלוסר ואיגור טלשבסקי, לחברה 160 עובדים, מהם 70 בניו-יורק, 70 בישראל והיתר בלונדון.