נזילה צינור צנרת מים נוזלים (צילום: Andrey_Popov, shutterstock)
"בין 25% ל-40% מצריכת המים נובעים מבזבוז או תקלה" | צילום: Andrey_Popov, shutterstock

"בין 25% ל-40% מצריכת המים שלנו נובעים מבזבוז או תקלה", כך אומר ל-tech12 ירון דיציאן, מייסד משותף ו-CPO בחברת ווינט (WINT) הישראלית שפיתחה טכנולוגיה למניעת דליפות, נזקי מים ובזבוז מים בבניינים ומודיעה היום על השלמת סבב C. ווינט גייסה עד כה כ-60 מיליון דולר, 35 מהם בסבב הנוכחי אותו הובילו קרן ההשקעות אינבן קפיטל (Inven Capital), קרן אירופית מובילה להשקעות באקלים-טק ו-Insight Partners, שהובילה גם את סבב B בחברה. עוד השתתפו בסבב Taronga Ventures, קרן גלובלית שמשקיעה בטכנולוגיות לעולם הנדל"ן ומשקיעים קודמים.

סיפור ההקמה של החברה מעט שונה ביחס למקובל. היא הוקמה על בסיס טכנולוגיה של חברת Aqua-Rimat שלא התרוממה והיזם שלה, משה רביד, מחזיק גם היום מניות בחברה החדשה. אלון גבע המנכ"ל ומייסד שותף וירון דיציאן, שניהם בעלי ניסיון ארוך שנים בחברות טכנולוגיה, הקימו את ווינט ב-2018.

"הגעתי מעולמות ה-IT הכבדים" מספר דיציאן, "והבנתי שיש עולמות שלמים - כמו חקלאות או בנייה - שכנראה גדולים ממה שהתעסקתי בו ואין בהם טכנולוגיה. עולם הבנייה היה בטון, אבנים, זכוכיות וברזלים וברור שזה משהו שאפשר לשפר בעזרת טכנולוגיה. התלבטתי מה לעשות הלאה, רציתי להקים חברה משלי ואמרתי לעצמי שכדאי ללכת למקום פחות מתקדם כי שם אפשר לעשות קפיצה גדולה יותר".

במקביל, הוא מוסיף, בנה בעצמו בית באותה תקופה ונחשף לאתגרים, במיוחד לאלה שקשורים באיטום, נזילות ואינסטלציה. "נכנסנו לחברה כשעוד היו אדי כסף מסבב הסיד והחזקנו אותה ככה כשנה עד לגיוס סבב A של 10 מיליון דולר בסוף 2019 בהובלת מריוס נכט". לסבב הבאה, שנה וחצי אחרי, הצטרפה קרן אינסייט ובשבוע שעבר נסגר הסבב האחרון, כולו באקוויטי לחברה.

המערכת של ווינט קוראת את נתוני זרימת המים בזמן אמת ומיישמת אלגוריתמי בינה מלאכותית אשר לומדים את מאפייני זרימת המים באותו מקום, ומזהים באופן מיידי כל חריגה או אנומליה בזרימה. המערכת מזהה את הדליפה, מתריעה ובמידת הצורך סוגרת את הברז בצורה אוטומטית. החברה משרתת שלל לקוחות ענק ברחבי העולם כמו מיקרוסופט, HP, פפסיקו ומגדל האמפייר סטייט בילדינג. בין הלקוחות בישראל ניתן לציין את מכון ויצמן, חברות ביטוח וחברות ניהול מבנים, בנק דיסקונט, תדהר, עזריאלי ועוד. כמו כן, לחברה שותפויות אסטרטגיות עם כמה מחברות הביטוח הגדולות בעולם, וביניהן HSB, Munich Re, Howden ו-AXA XL.

דיציאן: "עולם הבנייה היה בטון, אבנים, זכוכיות וברזלים וברור שזה משהו שאפשר לשפר בעזרת טכנולוגיה. התלבטתי מה לעשות הלאה, רציתי להקים חברה משלי ואמרתי לעצמי שכדאי ללכת למקום פחות מתקדם כי שם אפשר לעשות קפיצה גדולה יותר"

דיציאן מפרט שלקוחות החברה נחלקים לכמה קהלי יעד שונים: קבלנים, יזמי פרויקטים ולקוחות אנטרפרייז. "קבלנים גדולים צריכים אותנו כדי להגן על הפרויקט. אתר בניה הוא מקום מסוכן, מתוך שלל הסכנות שיש בו, כשליש מהתשלומים של חברות הביטוח הם על מקרים שבהם מים נוזלים באתר. בנוסף, יש היום סרטפיקציות של ESG שהם נהנים מהם בזכות שימוש במערכת שלנו שהופכת את הבניין לירוק.

"קהל יעד נוסף הוא של בניינים קיימים, בין אם אתה שוכר או חברת ניהול. ולבסוף יש לקוחות אנטרפרייז גדולים, כמו למשל מיקרוסופט בהרצליה שנכנסה לבניין החדש או מטא בשרונה".

המערכת של Wint

"מרבית החומרה - מוני המים והברזים המותקנים בשטח - מבוססת על מוצרים בסיסיים שניתן לרכוש בכל מקום, אשר מותקנים על ידי אינסטלטורים עצמאים. לאלה מתחברת יחידת עיבוד של ווינט שלומדת את קווי השימוש ואז מזהה אנומליות, שולחת התראות ואם מעוניים בכך גם סוגרת ברזי מים.

"אני מכיר מקרה שבו דליפת מים גרמה נזק של 100 מיליון דולר למבנה, אבל אירועים של מיליונים בודדים זה משהו שקורה כל יום".

המערכת של ווינט קוראת את נתוני זרימת המים בזמן אמת ומיישמת אלגוריתמי בינה מלאכותית אשר לומדים את מאפייני זרימת המים. המערכת מזהה את הדליפה, מתריעה ובמידת הצורך סוגרת את הברז בצורה אוטומטית

יש לכם מתחרים?

"פתרונות ברמת הבית הפרטי או הדירה את יכולה לקנות אפילו באמזון והם לא רעים, אבל פתרונות אנטרפרייז זה מורכב הרבה יותר. בבניין רגיל אנחנו מכירים שירותים, מטבח וגינה שיש בהם זרימת מים. אנחנו מטפלים במבנים שבהם יש שמונה מערכות צנרת בבניין ופיתחנו אלגוריתמיקה לכל אחת מהן.

"כשהתחלנו היו לנו שתי מתחרות שסימנו בתחום, אחת פשטה את הרגל וחברה שנייה בקשיים. הסיבה שגייסנו לא מעט כסף היא כי קשה לעבור את רף המינימום הראשון. יש לנו במשרדים פיזיקאים עם PhD שיושבים לצד אינסטלטורים. השילוב בין חומרה לתוכנה בעולמות הישנים האלה זה עסק קשה".