רימליק, כוס חלב (צילום: אביב וולף מנכ"ל ומייסד רימילק – טל זליקוביץ', יחצ)
החלב של רימליק. החלבונים של רימילק זהים למקור מהחי ומאפשרים לייצר מוצרי חלב רבים | צילום: אביב וולף מנכ"ל ומייסד רימילק – טל זליקוביץ', יחצ

פריצת דרך בענף הפודטק הישראלי: חברת רימילק (Remilk) מדווחת כי קיבלה אישור רגולטורי אמריקאי לשווק את חלבון החלב שלה בארה"ב. רימילק היא חברת הפודטק הישראלית הראשונה שמקבלת אישור כזה והחברה השנייה בעולם שמקבלת אותו בתחום חלבוני החלב.

החברה מנהלת תהליכי מו"פ עם שורה של חברות מזון אמריקאיות וכעת, עם הסרת מחסום הרגולציה, והיא מתכננת להוביל שוק חדש של חלב, גבינות, יוגורט, מזון לספורטאים וגלידה, זהים בטעמם ובמרקמם למוצרי חלב פרה אך מבוססים על חלבונים אלטרנטיביים.

רימילק גייסה עד כה למעלה מ-130 מיליון דולר, 120 מיליון בסיבוב גיוס שנערך בינואר השנה כשהשווי שלה נקבע ל-325 מיליון דולר לפני הכסף. המשקיעות הן תנובה, קרן הון סיכון Hanaco, קרן OurCrowd הישראלית, קרן הון הסיכון fresh.fund וחברת Hochland, חברת החלב השלישית בגודלה בגרמניה.

הטכנולוגיה שפיתחה רימילק מייצרת את החלבון באמצעות תהליך התססה (פרמנטציה) של שמרים. המוצר הסופי היא אבקת חלבון, שהיא חומר הגלם עליו מבוססים מוצרי החלב החדשים. בניגוד לתחליפי החלב המוכרים כיום, המבוססים על חלבונים מהצומח, החלבונים של רימילק זהים למקור מהחי ומאפשרים לייצר מוצרי חלב רבים, מבלי שהחלב מכיל לקטוז, כולסטרול, אנטיביוטיקה או הורמונים ומבלי שפרות חיות מעורבות בתהליך.

רימילק מייצרת את החלבון שלה במפעלים באירופה, צפון אמריקה ובאסיה, והיא החלה בהקמת המפעל הגדול בעולם בתחום זה בקלונדבורג, דנמרק. התפוקה של המפעל צפויה להשתוות לחלב של 50,000 פרות בשנה, והתוצרת שלו תשונע לשווקים בארה"ב, אירופה ועוד

האישור שקיבלה רימילק הוא במסגרת מסלול Self-affirmed GRAS של ה-FDA, שעל פיו החברה אחראית לכך שהמוצר אינו גורם נזק מבלי שיש צורך בבדיקה בפועל של ה-FDA. כעת יכולות יצרניות המזון, הלקוחות של רימילק, להוציא לשוק מוצרים שמבוססים על החלב האלטרנטיבי.

בתחילת השנה ציינה החברה כי היא מצפה לקבל הזמנות מתשעה יצרני מזון כבר השנה, והיקף ההכנסות המצטברות יגיע ל-600 מיליון דולר עד 2026.

רימילק כבר מייצרת את החלבון שלה במפעלים באירופה, צפון אמריקה ובאסיה, והיא החלה בהקמת המפעל הגדול בעולם בתחום זה בקלונדבורג, דנמרק. התפוקה של המפעל צפויה להשתוות לחלב של 50,000 פרות בשנה, והתוצרת שלו תשונע לשווקים בארה"ב, אירופה ומקומות נוספים.

"אין ספק שהאישור שקיבלנו מאיץ את התהליכים ומאפשר לנו מאוד בקרוב לצאת עם השקות בארה"ב", אומר מנכ"ל החברה ומייסד משותף, אביב וולף. "מדובר באישור משמעותי לאיכותו ובטיחותו של חלבון החלב של רימילק. וזו היא אבן דרך חשובה בדרכה של רימילק לחולל מהפיכה עולמית בשוק מוצרי החלב".

עובדי רימליק (צילום: רימליק , יחצ)
עובדי רימליק. "מדובר באישור משמעותי לאיכותו ובטיחותו של חלבון החלב של רימילק" | צילום: רימליק , יחצ

מי המתחרים שלכם בתחום החלבונים האלטרנטיביים לחלב?
"החברה היחידה שיש לה מוצר דומה לשלנו היא Perfect Day האמריקאית, הם ואנחנו היחידים שקיבלו אישור כזה. אבל יש לנו הרבה יתרונות לעומתם, כשהיתרון הכי גדול הוא שהמוצר שלנו מאוד מאוד דומה לחלב, בטעם ובמרקם, ומאפשר לייצר מגוון רחב של מוצרים. אנחנו לא מוגבלים לסקטור מסוים של השוק, אנחנו לא חייבים להוסיף שוקולד לגלידה כדי למסך את טעמי הלוואי או להוסיף רכיבים שיעזרו למוצר להתייצב".

לפי הערכות של החברה, היקף השוק של מוצרי החלב שלה מגיע ל-238 מיליארד דולר. חברת הייעוץ Euromonitor צופה ירידה במחירי מוצרי חלב המעבדה בתוך חמש שנים והפיכתם למובילים בשוק בתוך עשר שנים

בשלב זה נראה כי השוק העולמי גדול דיו כדי לאפשר לשתי החברות לשגשג. לפי הערכות של החברה, היקף השוק של מוצרי החלב שלה מגיע ל-238 מיליארד דולר. חברת הייעוץ Euromonitor צופה ירידה במחירי מוצרי חלב המעבדה בתוך חמש שנים והפיכתם למובילים בשוק בתוך עשר שנים.

לפי הערכת רימילק, עלות הייצור של חלב המבוסס על החלבונים שלה תשתווה לעלות הייצור של חלב פרה עד 2024. על פי מחקר שנערך על ידי YouGov עבור רימילק, כ-37% מהאמריקאים מצהירים כי הם נמנעים מצריכת מוצרים המיוצרים מחלב פרה, כמעט מחצית מהם מציינים כי המניעים העיקריים הם שיקולים של בריאות ואיכות חיים ולאחר מכן שיקולי סביבה ורווחת בעלי חיים.

על פי מחקר שנערך על ידי YouGov עבור רימילק, כ-37% מהאמריקאים מצהירים כי הם נמנעים מצריכת מוצרים המיוצרים מחלב פרה, כמעט מחצית מהם מציינים כי המניעים העיקריים הם שיקולים של בריאות ואיכות חיים ולאחר מכן שיקולי סביבה ורווחת בעלי חיים

אם תהיתם, כנראה שיעברו עוד כמה שנים עד שנוכל לקנות מוצרים מבוססי רימילק בישראל. החברה, ביחד עם המשקיעה הגדולה בה תנובה, נמצאות בהידברות עם משרד הבריאות אבל נראה שהרגולטור הישראלי מהסס אם להעניק למוצר את הרישיון. יתכן שפריצת הדרך בארה"ב תוביל לשינוי בעמדת המשרד.

מה המדינות הבאות שצפויות לתת אישורים רגולטוריים לחלב שלכם?
"בשוק האירופאי הרגולציה יותר ארוכה ומורכבת מאשר בארה"ב. אנחנו בעיצומו של תהליך רגולטורי מאוד ברור, יש רשימה של ניסויים שאנחנו צריכים לבצע כדי לאשר את המוצר, ואז מדובר באישור גורף לכל אירופה".

שוק הפורמולות לתינוקות משווע למוצרים חדשים, זה בתוכנית שלכם?
"השוק אכן נמצא בבעיה קשה מאוד, אבל האתגר הרגולטורי שם אחר לגמרי. לאשר רכיב לפורמולה לתינוק זה כמעט כמו לאשר תרופה - הרגולציה הרבה יותר חמירה מבחינת הניסויים שצריכים לבצע. לכן זה לא בפוקוס שלנו, לא בתחום הפיתוח ולא בתחום המסחרי".