מאיר אמסלם זיו אלול וגילי אביטל לאנג - ADHD פריאפט (צילום: טל שחר, יחצ)
מייסדי פריאפט. מימין: מאיר אמסלם זיו אלול וגילי אביטל לאנג | צילום: טל שחר, יחצ

חברת פריאפט (Periapt), סטארט אפ ישראלי שאנחנו חושפים כאן לראשונה, רוצה לעזור לילדים עם ADHD ולהורים שלהם להתמודד טוב יותר עם האתגרים שבדרך, ולקצר את משך הזמן להשגת איזון. מדובר בשוק עולמי ענק שמקיף לפי הסטטיסטיקות כ-10% מהילדים, ולא קיים בו עדיין פיתרון טכנולוגי.

המשמעות היא שההורים נאלצים לקבל החלטות על טיפול תרופתי - תוך כדי ניסוי וטעיה. הורים לילדים שאובחנו מכירים את התהליך המייגע של התאמת הטיפול: יש תרופות רבות ומינונים שונים, לכל אחת מהן תופעות לוואי משלה. פעמים רבות הורים נאלצים לעבור כמה סוגי תרופות ולשנות את המינון, עד שיש הטבה אמיתית. בינתיים, הילדים סובלים מתופעות הלוואי, ואיתם גם המשפחה.

זיו אלול, מנכ"ל פריאפט: "אני לא חושב שיש מישהו שאין לו בבית ילד עם ADHD או שהוא עצמו מאובחן. כמי שמדבר כל יום עם יזמים ומנכ"לים, הסטטיסטיקה קובעת של-50% מהם לפחות יש ADHD"

"החלטנו להתחיל עם תחום ה-ADHD כי הוא תחום משמעותי וגדול", מספר זיו אלול, המנכ"ל. "אני לא חושב שיש מישהו שאין לו בבית ילד עם ADHD או שהוא עצמו מאובחן. כמי שמדבר כל יום עם יזמים ומנכ"לים, הסטטיסטיקה קובעת של-50% מהם לפחות יש ADHD. אחד מכל עשרה ילדים שאובחנו התגלה כסובל מ-ADHD, ובארה"ב לבדה מדובר בכ-6.2 מיליון ילדים. זה אומר שגם 10% מהילדים שלא אובחנו סובל מהתסמונת".

ילד מבולבל בכיתה  (צילום: Veja, shutterstock)
ילד עם ADHD, אילוסטרציה. לסייע להורים ולילדים כמה שיותר מהר | צילום: Veja, shutterstock

איך הטכנולוגיה שלכם תסייע להורים?
"ההורה הוא סוכן השינוי והוא מחליט על גורל הילד ואיזה טיפול תרופתי ובאיזה מינון הוא יקבל. אנחנו רוצים להסתכל על זה בצורה הוליסטית. בשלב הראשון נבקש מההורים לעקוב ולשתף אותנו במידע, ולאחר מכן נעזור להם בקבלת ההחלטות. אנחנו גם נבנה קהילה של ההורים שבה ישתלבו אנשי מקצוע ואפשר יהיה להתייעץ איתם. נציע גם תוכן מעשיר: סרטונים רלוונטיים לכל הורה לפי הבעיות והקשיים שלו. וגם נעצים את ההורים, שסובלים בעצמם מדיכאון וחרדות ואפילו חשש לגירושים".

אלול: "בשלב הראשון נבקש מההורים לעקוב ולשתף אותנו במידע, ולאחר מכן נעזור להם בקבלת ההחלטות. אנחנו גם נבנה קהילה של ההורים שבה ישתלבו אנשי מקצוע ואפשר יהיה להתייעץ איתם"

בפועל, המערכת שמפתחים בפריאפט משלבת פלטפורמת מידע להורים, קהילה אונליין שמאפשרת שיח והתייעצות עם מומחים, וכלי למעקב אחר התקדמות הטיפול ותגובות המטופלים. הנתונים שייאספו ישמשו מערכת בינה מלאכותית, שתדע לייצר המלצות מותאמות לכל מקרה ומקרה.

אלול אומר כי המערכת של פריאפט גם תציע להורים הרבה מידע על "הנקודות המתות" במעקב שלהם אחר הילד – הזמנים שבהם הילד נמצא בבית הספר, בחוגים, אצל מרפא בעיסוק ובמקומות נוספים, וההורה לא יודע מה קורה שם ואיך הילד מתנהג. "עשינו מחקר עם 400 הורים וזה אחד הדברים שהכי כואבים להם - שהם לא יודעים מה קורה עם הילד".

להביא את הילד לאיזון בשלב יותר מוקדם

בשלב מתקדם יותר של הפיתוח המערכת תאפשר מעקב אחר הטיפול התרופתי באופן רציף ואחר הדרך בה הילד מגיב לטיפול. ההורים יוכלו להתאים את הטיפול לסדר היום ולאירועים מיוחדים ביומו של הילד על פי המלצות המערכת. "מעקב רציף יוכל להביא את הילד למצב מאוזן בשלב הרבה יותר מוקדם", אומר אלול. כמו כן המערכת תוכל להתממשק לטכנולוגיות לבישות מסוגים שונים שמאפשרות מעקב בזמן אמת אחר מצבו של הילד.

אלול מוסיף כי המערכת שהחברה מפתחת תוכל לשמש למטופלים בכל תחומי הפסיכיאטריה. לדברי אלול הכוונה היא לצאת בתוך כשישה עד שמונה חודשים עם גירסה מוקדמת של המערכת, שתוצע לצורך בדיקה וקבלת משובים מקבוצה של כמה מאות הורים. בתוך שנה החברה מתכננת להשיק את המוצר המוגמר והיא מכוונת אותו לשוק האמריקאי. בשלב זה החברה מעסיקה חמישה עובדים והיא מתכננת להגיע לכ-20 עובדים עוד השנה.

פריאפט הוקמה על ידי אלול המשמש מנכ"ל, גילי אביטל-לנג המשמשת סמנכ"לית אופרציה ומאיר אמסלם, המשמש סמנכ"ל הטכנולוגיות. אלול מכיר את בעיות ההורות לילדים עם תסמונות ADHD באופן אישי. "אחרי שניהלתי חברה גלובלית, פתאום לעבוד שלושה אנשים בחדר, זו חוויה", הוא אומר, "אבל חשבתי שאם לעשות משהו חדש, אז בעולמות שיש בהם אימפקט, במקומות שיש בהם נגיעה באנשים. יש לנו חזון גדול, צוות רעב, ובאמת באנו לעשות טוב".

אלי וורטמן, PICO: "הופתענו לגלות שהפתרונות הקיימים בשוק כיום לטיפול בהפרעות קשב וריכוז הם אינם מבוססים על דאטה. חברות ביטוח והורים בארה"ב מוציאים כ-24 מיליארד דולר בשנה על טיפולים"

פריאפט סגרה סבב גיוס פרה-סיד בהיקף 6 מיליון דולר, שהובל על ידי קרן PICO Venture Partners וקרן אריסטגורה ובהשתתפות קרן סמסונג נקסט העולמית, קרן רודיום, תום ליבנה, עופר יהודאי, ניר גרינברג, בני שביב, ראול שטיין, ואמירם שחר. היזם מאחורי הרעיון הוא זיו אלול, מי שמכר לפני כשנה (ביחד עם עופר יהודאי) את חברת האד-טק Fyber לחברת דיג'יטל טורביין האמריקאית ב-650 מיליון דולר, חמש שנים אחרי שמכרו לפייבר את חברת אינראקטיב שהקימו ב-86 מיליון דולר.

אלי וורטמן, מייסד ומנהל שותף בקרן PICO Venture Partners, אומר: "הופתענו לגלות שהפתרונות הקיימים בשוק כיום לטיפול בהפרעות קשב וריכוז הם אינם מבוססים על דאטה. חברות ביטוח והורים בארה"ב מוציאים כ-24 מיליארד דולר בשנה על טיפולים רפואיים וטיפולים תומכים בהפרעות קשב וריכוז ולמעשה מדובר בשוק ענק שאינו מטופל דיו".