אורי לווין (צילום:  Anthony Harvey/Getty Images for TechCrunch)
אורי לוין. אחד המשקיעים בחברה ומוגדר כפאונדר | צילום: Anthony Harvey/Getty Images for TechCrunch

אלו ימים קשים לחברות סטארט אפ ולא מעט חברות נסגרות או מחשבות מסלול מחדש. אך המקרה של Fibo חריג כי לטענת החברה, נקודת השבירה שלה הייתה הכבדת הרגולציה מצד המדינה ולכן זהו מקרה בוחן מעניין על תפקיד הרגולטור בקידום או הצרת חדשנות בישראל.

פיבו נוסדה ב-2018 עם מוצר פונה צרכן: פלטפורמה דיגיטלית להחזרי מס עבור שכירים. הבוט של החברה ידע לסרוק מסמכים, להבין את תוכנם, ולפנות בשם הלקוחות להחזרי מס - תמורת עמלה. החברה גייסה מעט יותר מ-2 מיליון דולר בשני סבבים, בעיקר מהיזם אורי לוין, אחד ממייסדי וייז, שגם מוגדר כפאונדר בפיבו. עוד השקיעו בחברה: הראל ודיסקונט קפיטל. מנכ"ל החברה מהקמתה הוא רועי קמחי ובשיאה העסיקה 37 עובדים.

כך אמר קמחי בצמוד לאחד מגיוסי ההון של החברה: "באמצעות Fibo כל מה שנדרש מהמשתמש הוא למלא שאלון קצר שלאחריו Fibo דואג לכל המסמכים והבירוקרטיה. השאיפה היא שמיליארדי השקלים ששוכבים בקופת המדינה יוחזרו לבעליהם המקוריים - השכירים במשק".

מתחילת השנה רשות המסים מקשה על חברות כמו פיבו ודומותיה לפעול. הטיעונים שהעלו ברשות נוגעים ל"פרטיות" המשתמשים, איומי סייבר, תלונות מצד צרכנים וכדומה. לאור זאת המדינה הצרה את חופש הפעולה של חברות כמו פיבו אם על ידי חסימת בוטים או הקשחת תנאי ייפוי הכוח שהן נדרשות להשיג (דבר שהביא לירידה של 60-70% בהיקף הפניות לחברות בבקשה לביצוע החזרי מס).

מתחילת השנה רשות המסים מקשה על חברות כמו פיבו ודומותיה לפעול. הטיעונים שהעלו ברשות נוגעים ל"פרטיות" המשתמשים, איומי סייבר, תלונות מצד צרכנים וכדומה. לאור זאת המדינה הצרה את חופש הפעולה של חברות כמו פיבו אם על ידי חסימת בוטים או הקשחת תנאי ייפוי הכוח שהן נדרשות להשיג


לטענת פיבו, זה פגע ביכולת שלה לפעול ולגדול בקצב שחברת סטארט אפ רוצה לפעול בו. החברה הצטמצמה בהדרגה והגיעה כעת למצבה של 4 עובדים, במשרה חלקית. המודל העסקי הקודם המבוסס על טכנולוגיה ואוטומציה נזנח וכעת החברה רק מעבירה לידים לרואי חשבון אנושיים שמטפלים בבקשות ידנית.

ההפסד לציבור כפול: ראשית, החברה, לפחות במתכונתה כחברת הזנק, כבר לא קיימת - לטענתה בגלל הרגולציה. שנית, היכולת של שכירים למצות זכויות ולקבל החזרי מס נפגעה או כפי שכתבה פיבו באתר שלה במרץ: "בחודשים האחרונים מס הכנסה פועלים במטרה למנוע מחברות טכנולוגיות להמשיך ולעזור לאנשים לקבל את הכסף שלהם חזרה". סך הכל פיבו החזירה עד כה כ-100 מיליון שקל לאזרחים. ברשות המסים דוחים את הטענה וטוענים כי הרשות דווקא מקדמת פתיחות עבור חברות שעובדות "באופן מסודר".

מפיבו נמסר בתגובה: "בעקבות שינויים והקשחות של הרגולטור, החברה שינתה את המודל העסקי שלה. גם בחודש האחרון סייענו לאלפי לקוחות רבים לקבל את החזר המס המגיע להם וכך נמשיך".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "רשות המסים מייחסת חשיבות רבה למיצוי הזכאות להחזר מס ופועלת רבות בעניין. בין היתר על ידי פנייה יזומה למאות אלפי זכאים פוטנציאלים להחזר מס שלא ניצלו את זכאותם. בניגוד לנטען, רשות המסים מייצרת שיתופי פעולה עם סטארט אפים שמעוניינים לעבוד מול הרשות באופן מוסדר. רק לאחרונה נערך כינוס לחברות טכנולוגיה בו הוצגו להם האפשרויות לעבודה מול הרשות ב-API ונרשמה התעניינות רבה".