תפקיד: מנכ"ל משרד הביטחון
תפקידים קודמים: סגן הרמטכ"ל, אלוף פיקוד דרום, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה
שנת לידה: 1966

אלוף (במיל') אייל זמיר נכנס לתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון בתקופה לא קלה - כמו רבים מקודמיו בתפקיד. למקומו ברשימה זו זכה שמיר בגלל השפעתו על מקטע היצוא הבטחוני של ישראל ובמיוחד יצוא הסייבר ההתקפי. בתקופת קודמו בתפקיד אמיר אשל, הענף כמעט ונפח את נשמתו בעקבות המגבלות שהוטלו על עסקאות סייבר התקפי. זמיר עשוי להיות האיש שיחיה את הענף - או יחתום על תעודת הפטירה שלו.

אייל זמיר נולד ב-1966 וגדל באילת. הוא נשוי ואב לשלושה, ומתגורר בהוד השרון. הטא למד בפנימייה הצבאית לפיקוד והתגייס ב-1984 לחיל השריון והתקדם בתפקידי הפיקוד בחיל. ב-2011 מונה לראש מטה זרוע היבשה בצה"ל ושנה לאחר מכן למזכיר הצבאי של ראש הממשלה. ב-2015 התמנה למפקד פיקוד הדרום ובין 2018 ל-2021 שימש כסגן הרמטכ"ל. במהלך השירות השלים תואר ראשון באוניברסיטת תל-אביב, תואר שני באוניברסיטת חיפה וכן תואר GMP באוניברסיטת וורטון. אחרי 38 שנות שירות צבאי זמיר השתחרר ובינואר 2023 מונה לתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון.

זמיר הוא ככל הנראה אחד ממנכ"לי משרד הביטחון לדורותיהם היותר מזוהים פוליטית. הוא היה המזכיר הצבאי של ראש הממשלה בנינמין נתניהו ואז מועמדו של נתניהו לרמטכ"לות, אך לבסוף הפסיד את התפקיד לאביב כוכבי. הוא היה שוב מועמדו של נתניהו גם בסבב בחירת הרמטכ"ל האחרון, אך שר הביטחון דאז בני גנץ העדיף על פניו את הרצי הלוי. אחרי כל אלו מונה זמיר למנכ"ל משרד הביטחון בידי השר יואב גלנט, אבל הסנדק האמיתי שלו נמצא בבלפור.

למנכ"ל משרד הביטחון יש הרבה משימות הצלחת: ניהול רכש ביטחוני, קידום פרויקטי נדל"ן צבאיים וגם טיפול בבני נוער, נכי צה"ל ומשפחות שכולות. חוץ מאלה, זמיר התבטא בעניין מובילות טכנולוגית כמפתח לניצחון בשדה הקרב וגם הכריז על הקמת מינהלת לפיתוח טכנולוגיות עתידיות במפא"ת, שמנהל ד"ר דני גולד

ההשפעה המהותית ביותר של זמיר על ענף הסייבר היא בסוגיית הייצוא הבטחוני, תחום שקודמו בתפקיד אשל התגאה בהסרת החסמים בו ובהגעה לשיא של יצוא בטחוני. למרות זאת, אשל סגר לחלוטין את היצוא הבטחוני של סייבר התקפי, לפי הערכות בעקבות הנחיותיו של שר הביטחון לשעבר גנץ, שפעל בתחת הנחיית הממשל האמריקאי. האמריקאים, כזכור, לא אהבו לגלות שכלי הריגול של NSO משמשים למעקב אחרי פקידי ממשל בכירים.

בהיעדר אפשרות לקבל רשיונות לייצוא סייבר התקפי, חברות ישראליות בתחום נקלעו למשבר קיומי. רבות מהן נסגרו, וטאלנטים רבים עברו לעבוד בחברות זרות. התקוות של הענף היו שלאחר חילופי הגברי האמריקאים ישקלו מחדש את עמדתם. אבל כשמסתכלים על המצב הפוליטי והמדיני הנוכחי, האפשרות שזמיר יוכל לעשות משהו נראית רחוקה מאי פעם. וכשחושבים על המוניטין המפוקפק של חברות ישראליות בתחום, אולי טוב שכך.

 

<< חזרה ל-techlist המלא | למשפיעים הנוספים בתחום >>