אתם נמצאים בעיצומו של ראיון עבודה למשרת החלומות שלכם, השיחה זורמת ואתם מספרים בביטחון על עצמכם, אבל אז מגיעה שאלה שמוציאה אתכם מאיזון. הידיים מזיעות, הלב דופק, ואתם מנסים לדלות ממוחכם תשובה טובה, או לפחות לא גרועה מדי. מי מאיתנו לא נתקל בסיטואציה המלחיצה הזו? כמעט בכל ראיון אנו נאלצים להתמודד עם שאלה אחת מאתגרת או יותר, אשר מטרתה היא כמובן לא להכשיל, אלא לבחון רבדים עמוקים יותר אצל המועמד. שוחחנו עם יהב רוזנבליט קטייפה (40), מנהלת גיוס בחברת ההשמה להייטק גוטפרנדס, וריכזנו עבורכם את התשובות המומלצות לשאלות הנפוצות. 

  1.   למה אתם רוצים לעבוד כאן?

    השאלה הזו היא אחת מהסיבות להכנת שיעורי הבית לפני הריאיון. "מאוד חשוב לקרוא לפני הריאיון על החברה שבה אתם מתראיינים וללמוד מי הבעלים שלה, כמה זמן הם קיימים ולקבל את כל המידע שישנו על החברה, כך שתראו בהתלהבות את כל מה שאתה יודע על המקום", היא ממליצה ומרחיבה, "אנחנו רוצים לראות שעשיתם בדק בית, שבאמת קראתם על החברה לפני ושבאתם מוכנים. חשוב לנו לראות אם אתם מתחברים למוצר של החברה או לאנשים שעובדים בה".

    טיפ חשוב – אל תדברו על כסף. "כל אחד רוצה לשמוע שעפים על החברה שלו, אבל אל תגידו 'באתי כי שמעתי שאתם משלמים טוב'", היא אומרת וממליצה: "אתם יכולים להתנסח אחרת: 'שמעתי שיש כאן תנאים מעולים, אני רואה שאתם דינמיים והבנתי מחברים שמומלץ בחום לעבוד כאן בזכות ההון האנושי המדהים'. תדברו על כל הדברים הטובים ששמעתם על החברה".

  2. ספרו על סיטואציה מורכבת שקרתה לכם בעבודה

    כשאתם נתקלים בשאלה כזו בראיון עבודה, חשוב שתדעו מה המראיינים מחפשים לשמוע. "הם רוצים לראות איך אתם מתמודדים עם מצבים מורכבים, לדוגמה אם הצלחתם לפתור משבר בקלות – איך עשיתם זאת", מסבירה קטייפה. היא ממליצה לפרט את דרך ההתמודדות בה נקטתם: "הדבר הכי חשוב שצריך לעשות הוא להסביר בצורה מפורטת מה עשיתם, מול איזה ממשקים עבדתם, את מי שיתפתם ואיך בסוף הצלחתם לפתור את הבעיה בדרך שאינה שגרתית, אם הייתה כזו. תראו שאתם חושבים מחוץ לקופסה ויודעים להתמודד עם מצבי קיצון".

  3. למה עזבתם את מקום העבודה האחרון?

    "המראיינים רוצים לראות מה מניע את המועמד ומה גורם לו לחפש את המקום הבא שלו", מסבירה קטייפה ומתארת. לדוגמא: "אם המועמד יספר שהסיבה היחידה בגללה עזב את מקום עבודתו היא השכר שלו, המראיין עלול לחשוב שברגע שהעובד יקבל הצעה יותר גבוהה הוא יעזוב גם את מקום העבודה הבא ויפסול אותו . דוגמה נוספת:  מועמד עלול לשים לעצמו רגל אם יספר שפיטרו אותו כי חווה קשיים בעבודה מול המנהל. תשובה שכזו תדליק נורה אדומה בנוגע להתמודדות עם מרות ומשמעת גם בעבודה הבאה".

    ראיון עבודה (צילום: 
Charles Deluvio, UNSPLASH)
    איך עונים על השאלות המכשילות בריאיון עבודה? | צילום: Charles Deluvio, UNSPLASH

     

    אז מה כן לספר? "אנחנו רוצים לשמוע על אנשים שרוצים להגשים ולממש את עצמם, להתפתח מקצועית ולהישאר לאורך זמן בארגון. מסיבת העזיבה ניתן ללמוד המון על המועמד כדי להחליט אם הוא עונה על הצורך, על כן נמליץ שלא להפריז בתיאורים שליליים על מקום עבודתכם הקודם ולהדגיש מדוע כן תרצו לעבוד במקום אליו אתם מתראיינים"

  4. ספרו על הבוס הנוכחי

    אם הקשר שלכם עם המנהל הנוכחי עלה על שרטון והחלטתם בעקבות כך לעזוב את מקום עבודתכם הנוכחי, השאלה הזו עלולה לגרום לכם להתכווץ בכיסא, אך ההמלצה היא לגלות איפוק. "בשאלה הזו אנחנו רוצים לבדוק איך אתם תופסים את המנהל שלכם, אם אתם בקשרים טובים איתו ואיך אתם מקבלים מרות מאדם שמנהל אתכם", מסבירה קטייפה, "אני ממליצה להימנע מכל אמירה של דברים שליליים על המנהל, לא ללכלך בשום אופן, זה לא נתפס טוב גם אם המנהל אכן אדם שלילי".  

    התשובה לשאלה הזו מקבלת משנה תוקף כאשר מדובר בתפקידים הדורשים פיקוח ובקרה צמודים. "ישנם תפקידים שנמצאים תחת מיקרו מנג'יינג צמוד, כאשר מועמד מספר שהמנהל הנוכחי שלו לא נותן לו עצמאות ובודק אותו בכל רגע, אני אבין שהתפקיד הזה פחות מתאים לו. לעומת זאת, אולי יתאימו לו תפקידים של מאקרו מנג'יינג עצמאיים בהן משימות מנוהלות כ'שגר ושכח'", היא מתארת.

    מה היא ממליצה לענות? "ספרו על מקרה שבו חשבתם על דרך פעולה משלכם ואיך הצעתם אותה לבוס. זה לא משנה אם הוא השתכנע, העיקר הוא הדרך שבה פעלתם".

  5. מה הממליץ שלך יספר לי עלייך?

    "אנחנו רוצים להבין איך המועמד תופס את עצמו, והאם מה שהוא חושב שהממליץ יגיד עליו נשמע אמין או לא", היא מסבירה ומפרטת, "אם תגידו שהממליץ יספר שאתם עובדים מושלמים שמהווים מתנה לכל ארגון, זה כמובן טוב, אבל חשוב להיזהר ולא להישמע קיצוני ולא אמין. היא ממליצה לענות תשובה כנה וחיובית: "מצאו את שביל האמצע שבין כנות קשה לתעופה עצמית. הדגישו את היתרונות והנקודות החזקות שמאפיינות אתכם, אבל אל תעופו על עצמכם יותר מדי".

  6. איפה אתם רואים את עצמכם בעוד כמה שנים?

    לאחת השאלות הנפוצות בראיונות עבודה יש השפעה רבה על קבלתך וקידומך בחברה בהמשך. השאלה הזו עוזרת לנו להבין לאן אתם מכוונים את עצמכם שנים קדימה ולבדוק האם אתם אנשים בעלי שאיפות", מסבירה קטייפה.

    חשוב לשים לב מול מי אתם עומדים כשאתם עונים על שאלה כזו: "לא כולם רוצים לשמוע שאתם רוצים לנהל. יכול להיות שהמנהל שמראיין אותך לא רוצה שתחליף אותו בהמשך אלא מחפש אדם שיהיה חלק מצוות מקצועי. אני ממליצה להגיד שאתם שואפים להפוך למומחים בתחום, להתמקצע ולהתפתח".

     

    רוצים להשתדרג? זה הזמן למצוא עבודה חדשה

     

    לעמוד המשרות - לחצו כאן