אחד הרגעים החשובים בהתקדמות המקצועית של כל אחד מאיתנו, הוא שלב המשא ומתן לקראת חתימה על חוזה עבודה חדש. במעמד זה, יש ביכולתו של המועמד לשפר משמעותית את תנאיו ושכרו, או לפספס הזדמנות פז ולהתחרט על כך במשך שנים. לכן, לפני שחותמים על חוזה במקום עבודה חדש, חשוב להיערך ולעשות תחקיר מוקדם. מה חייבים לברר מראש? איפה נמצא המידע ועל מה אפשר להתפשר ולהתמקח? רונית מיכלוביץ' (42), סמנכ"לית מכירות בחברת ההשמה להייטק גוטפרנדס, כאן כדי לענות על הכול.

"יש לא מעט קשיים ואתגרים העולים בעת ניהול מו"מ. על מנת שהכול יעבור חלק באופן יחסי, עליך להיות מוכן כבר מההתחלה", מדגישה מיכלוביץ', "כשמגיעים למו"מ על חוזה עלינו להיות מוכנים מראש זה משנה את המשחק ומאפשר לך לקבל הרבה יותר שליטה על התהליך. המידע המקדים שאספת ממקד אותך בחברות הרלוונטיות והמתאימות ביותר לדרישות ולצרכים שלך".

לדבריה, הכנה מוקדמת תוביל למשא ומתן מסודר ופשוט יותר לכלל הצדדים: "כשאתה יודע מראש מה לשאול ולבקש אתה נתקל בפחות בעיות בעת ניהול המשא ומתן, כי הכול כבר ברור לכולם. במצב כזה, אם היה חיבור מוצלח ברמת הכימיה האישית והמקצועית, אין ספק שהחברה תבוא לקראתך בכל מה שקשור לתנאים ותדע לספק לך את המידע והחוזה המתאים לך". אז מהן הנקודות עליהן חשוב לשים דגש בעת ההיערכות למשא ומתן? עקבו אחר הרשימה הבאה ותבטיחו מו"מ מיטבי. 

  1.  שכר בסיס

    אחת השאלות שיכולות להפתיע מועמדים רבים בעת ראיון העבודה הראשון, היא מה ציפיות השכר שלהם. על מנת להבטיח נקודת פתיחה חזקה וטובה למו"מ בנושא, חשוב להיערך לשאלה הזו מראש. "לפני שמגיעים לראיון עבודה חשוב לבצע סקר שוק ולבדוק בטבלאות השכר מהו השכר הרלוונטי עבורך, על פי שנות הניסיון והידע המקצועי שצברת כמועמד. ישנם אתרים רבים ומידע מעודכן באינטרנט", מסבירה מיכלוביץ' וממליצה, "בררו האם החברה גייסה כסף לאחרונה והאם היא צפויה להנפיק. בנוסף, נסו לגלות כמה אנשים מרוויחים בתפקיד דומה לשלכם. חלק גדול מהמידע הזה מעודכן בחברות ההשמה".

  2. תנאים סוציאליים

    אל תתנו לסעיף הזה לחלוף מתחת לרדאר שלכם, והקדישו תשומת לב ראויה למעבר על התנאים הסוציאליים המוצעים לכם בחוזה העבודה. ראשית, נתחיל בתנאים עליהם אי אפשר להתמקח: "ברוב המקרים ימי מחלה, פנסיה וקרן השתלמות לא ניתנים לשינוי מפני שהינם חוצי ארגונים. כלומר, גם המנכ"ל וגם העובד בקצה מקבלים את אותם התנאים", היא מסבירה, "חשוב לקבל את כל המידע מראש על תנאים אלו, כדי להיערך למה שאתם צפויים לקבל".

    אישה חותמת על הסכם, חתימת הסכם (צילום: shutterstock)
    לא להתפשר על תנאים סוציאליים | צילום: shutterstock

    מנגד, תנאים אחרים עומדים למו"מ ויכולים לשפר את התנאים שלכם משמעותית, כמו ימי החופשה: "אני ממליצה להתמקח על ימי חופשה, מפני שההטבה הזו שווה כסף, ובימים כאלה לחברות רבות קל מאוד לתת אותה. בחוזה אישי ימי חופשה ניתנים למו"מ ובמידה וקיבלת בחברה הקודמת בה עבדת יותר ימים, שיקוף הדברים יכול לסייע לך בהליך על מנת שימי החופשה יותאמו לחוזה האישי והצרכים שלך כעובד".

    ומה לגבי קרן השתלמות? "יש כאן עניין טריקי, משום שמחצית מהמעסיקים יפרישו עד לגובה ההפקדה שפטורה ממס, ומחצית מהמעסיקים יפרישו הרבה יותר ויספגו את המס. במקרה בו המעסיק מפריש פחות, ניתן לבקש את ההפרש כתוספת בשכר בסיס ולהפריש עצמאית. מומלץ לשאול על כך בשלב החתימה על מנת לא להיות מופתעים בהמשך הדרך".

  3.  חבילת בונוסים, אופציות, מניות ובונוס חתימה

    כאן זו ההזדמנות שלכם לקבל הטבות משמעותיות בחוזה. "ההמלצה הזו פרסונלית ומשתנה מחברה לחברה. כעיקרון, חשוב לקבל ולבקש כמה שיותר מידע ופרטים על כל אחד מהתנאים הללו. כמו כן, לרוב פרטים אלו לא יכנסו לחוזה, אך ניתן לבקש להוסיף אותם כנספח אליו ויש חברות שיאשרו זאת", מתארת מיכלוביץ' וממליצה, "בדקו האם החברה מעניקה את ההטבות הללו לכל עובד חדש ואם לא, מתי היא כן עושה זאת. בדקו את ההיקף הניתן וכמה הוא שווה. ידע מוקדם יעזור לכם להתמקח".

     

    לחיצת יד סגירת עסקה  (צילום: Photo Smoothies, shutterstock)
    אופציות - ההטבות המשמעותיות בחוזה | צילום: Photo Smoothies, shutterstock

    במרבית החוזים, האופציות הן גולת הכותרת. "אופציות הן חלום שיכול להתממש ולהיות game changer לכל עובד או עובדת בסטרטאפ. חשוב לבקש כמה שיותר מידע על החברה כמו כמה היא גייסה, מי המשקיעים שלה, האם יש ברשותה כבר לקוחות שמשלמים והאם החזון שלה הוא אקזיט או הנפקה? אני ממליצה לברר האם החברה כבר עומדת במו"מ לקראת שלב כזה או אחר. במצבים בהם יש שמועות בעניין זה, לרוב העסקה לא רחוקה מלהתממש, ומכאן שיש כאן הצעה שכדאי מאוד לשקול", ממליצה מיכלוביץ'.

    איך מתמקחים על אופציות? "כמות אופציות יכולה להתבטא במספרים ויכולה להתבטא באחוזים. בתחילת הדרך של החברה קשה לדעת מה השווי של כל מספר שמקבלים, אבל בהמשך הדרך ישנם כבר מספרים מוסדרים. לכן, חשוב לשאול ולקבל את המידע המדויק שיתאר פחות או יותר מה השווי של האחוז או המספר שקיבלת, במידה ויש הנפקה או אקזיט כבר מחר. במקרים כאלה, אני ממליצה להתייעץ עם חברת ההשמה ששלחה וליוותה אותך בתהליך – יש להם לא מעט מידע בעניין והם יוכלו לסייע לך לקבל תמונה ברורה יותר של החבילה".

  4.  גמישות בעבודה

הקורונה הוכיחה לכולנו שלגמישות ולאיזון בין חיי המשפחה לעבודה יש חשיבות גדולה בחיי היום יום שלנו. על כן, אין שום סיבה שלא תתמקחו גם על תנאי זה. "חשוב לברר האם ישנה אפשרות לעבודה היברידית מהבית וכמה גמישות יש לך כעובד בשעות העבודה? האם יש איזון בין הבית לעבודה? אלו פרטים שחשוב לדעת מראש כדי להבין שאופי העבודה מתאים לשני הצדדים והדרישות ידועות מראש", מדגישה מיכלוביץ' ומוסיפה, "למעלה מ-50% מהחברות כיום בישראל מאפשרות עבודה היברידית של כפעמיים בשבוע לפחות מהבית". 

לסיכום, הכל מתחיל ונגמר בכמות ואיכות המידע שהצלחת להשיג טרם החתימה על חוזה העבודה. "נסו לקבל מידע מקדים על הלך הרוח בחברה, באילו נקודות היא יותר פתוחה למו"מ ובאילו פחות", מסכמת מיכלוביץ', "טיפ מאיתנו – תתייעצו עם חברת ההשמה ששלחה אתכם לראיון. היא תדע הכי טוב איפה יש לכם סיכוי לנצח".

 

רוצים להשתדרג? זה הזמן למצוא עבודה חדשה

לעמוד המשרות - לחצו כאן