העתיד של עולם הטכנולוגיה – קורה ממש עכשיו.  ניתן לחזות כי הטרנספורמציה הדיגיטלית המואצת והתפתחות הבינה המלאכותית בכל תחומי התעשייה ייצרו מודלים עסקיים חדשים לחלוטין בעוד כ-5 שנים. אבל קשה לחזות לאן בדיוק יובילו התהליכים הטכנולוגיים, מה בדיוק יקרה ואיך תראה המציאות. איך יכולים מנהלי החברות הגדולות והתאגידים להיערך עכשיו לעתיד לא ברור?

בפרק האחרון של דוח התחזיות של Deloitte, שאותו מפרסמת פירמת הייעוץ הגדולה בעולם כבר 13 שנה, מנסים האנליסטים של הפירמה לייצר מסגרת לחשיבה אסטרטגית על האפשרויות הטכנולוגיות שעדיין נראות רחוק באופק ורק מתחילות להבשיל. בדוח הם מתמקדים ב-3 תחומים שכדאי להיערך להשפעותיהם כבר עכשיו: טכנולוגיות קוואנטיות, אינטליגנציה מעריכית, ומחשוב סביבתי.

טובי כוכב, שותף ב-Deloitte ו-CTO האחראי רוחבית על הספקטרום הנרחב של קווי השירות הטכנולוגיים שהפירמה מעניקה ללקוחותיה, נמצא ב-Deloitte מעל שבע שנים, לאחר מסלול טכנולוגי בן כ- 30 שנה בחיל האוויר: מתוכניתן ועד ראש מחלקת התקשוב של החיל (למעשה, בתפקידו האחרון הוא היה ה-CIO של חיל האוויר). כוכב התייחס לחלק בדוח שעוסק במגמות שמעבר לאופק המיידי של השנים הקרובות - Field notes from the Future.

"כמי שנמצא בעולם טכנולוגיות המידע מעל 36 שנים, אני חושב שמה שצופן לנו העתיד הוא מרתק, ושיבוש אמיתי של כל מה שאנחנו מכירים היום"

"ב-3 המגמות שנבחרו אנו רואים תחילת  ניצנים של השפעה ולא רק מדע בעלמא", מסביר כוכב. "עולם המחשוב הקוואנטי, שבעשור הקרוב נתחיל לראות אותו משתלב בפועל בתעשייה, אינטליגנציה מעריכית, השלב הבא של הבינה המלאכותית (AI) שתוכל להבין גם רגשות, כוונות ורצונות, והשלישי הוא תפוצה אמיתית של טכנולוגיות מחשוב בכל מקום ובכל זמן, טכנולוגיות מחשוב סביבתיות, מה שנקרא Ubiquitous computing".

המהפכה הדיגיטלית השנייה? "כל מה שאנחנו מכירים על מחשב ישתנה מהיסוד"

בפני רבים, המחשוב הקוואנטי מסתמן כמהפכה הדיגיטלית השנייה. הדיון סביב הסוגייה מרתק, אך התחום עדיין בחיתוליו וקשה מאוד להבין לאן הוא הולך. המחקר הקוואנטי צובר תאוצה ובעשור הקרוב הוא כבר צפוי לצאת מהמעבדה לעולם האמיתי. ענקיות הטכנולוגיה, ממשלות וסטארטאפים משקיעים מיליארדים במרדף אחרי פריצת דרך בשלושה אזורי מחקר עיקריים.

טובי כוכב, שותף ב ו-CTO ב-Deloitte ישראל (צילום: שיווק)
טובי כוכב, שותף ב ו-CTO ב-Deloitte ישראל | צילום: שיווק

האזור המעניין הראשון בתחום הוא המחשוב הקוואנטי. הייעוד של מחשבים קוואנטים הוא לפתור בעיות מורכבות. המבנה הקוואנטי מנוצל לעיבוד מידע ספציפי ומורכב. לכן, ניתן לחזות שהם לא יחליפו את המחשבים הרגילים והמוכרים אלא יעבדו לצדם. כדי להמחיש את היכולות של המחשוב הקוואנטי בדוח מציינים שמדענים דיווחו כי מחשבים קוואנטים פתרו תוך דקות בעיות שהיו לוקחות ל'מחשבי העל' הקיימים היום אלפי שנים.

"כמי שנמצא בעולם טכנולוגיות המידע מעל 36 שנים, אני חושב שמה שצופן לנו העתיד הוא מרתק, ושיבוש אמיתי של כל מה שאנחנו מכירים היום", מצהיר כוכב. "אפשר לומר למשל על הטכנולוגיות הקוואנטיות, מבלי להיכנס לעומק, שהיסודות הבסיסיים של האופן שבו אנחנו מבינים מחשב ישתנו – הבינאריות (אפס/אחד) ומודל מכונת טיורינג – הכול יתהפך מהיסוד עם המחשוב הקוואנטי".

"זה ישנה גם את עולם המחשוב, גם את עולם החישה, גם את עולם התקשורת ועוד דברים רבים", הוא מאמין. "קשה באמת להסביר עד הסוף עד כמה השינוי יהיה דרמטי, כי אנחנו לא יכולים עדיין להבין. יכולות חישוב עוצמתיות, סנסורים מתוחכמים ורגישים יותר, יכולות אבטחת רשתות ותקשורת... כל מה שאנו מכירים יכול להשתנות דרמטית".

האזור השני בתחום זה, תקשורת קוואנטית. חומרה מבוססת על העקרונות הקוואנטים שתייצר רשת תקשורת מאובטחת על בסיס פרוטוקול הצפנה של מכניקה קוואנטית. שמה של שיטת התקשורת הוא התפלגות מפתח קוונטי (QKD) . כל צד בשיחה מקבל מפתח אקראי והמערכת תדע לזהות באופן מיידי כל ניסיון האזנה או יירוט על ידי גורם שלישי. למרות שהטכנולוגיה עדיין לא הבשילה, כבר ניתן לזהות כמה רשתות כאלה שנמצאות בשלבי פיתוח.

האזור השלישי בתחום הוא חישה. הרגישות של המכשירים הקוואנטים גבוהה בהרבה ממה שקיים בשוק כיום והחיישנים שלהם מדויקים בהרבה. יש כבר כמה מקרי בוחן שמשפיעים על לא מעט תחומים: אנרגיה, תחבורה ובריאות. המכשירים עדיין לא מוכנים לצאת לשוק והיכולות שלהם כרגע מוגבלות, אך החוקרים כבר פועלים להפוך אותם לזולים יותר, קלים יותר, ניידים יותר וחסכוניים יותר באנרגיה.

לאן זה יוביל? כוכב מסכם:  "עדיין לא ניתן לדעת בדיוק לאיזה כיוון תוביל אותנו הטכנולוגיה הקוואנטית, מה שברור הוא שבעוד 5 שנים נדע הרבה יותר. בינתיים, ההמלצה  למנהלים לא לנקוט בגישה של 'נחכה ונראה' אלא לבחון כיצד הטכנולוגיה תוכל לשרת את הארגון בעתיד".

הדור הבא של הבינה המלאכותית: להבין רגשות וסנטימנט

הבינה המלאכותית שינתה ועדיין משנה תחומים רבים, גם את המסורתיים ביותר. היכולת שלה להפיק תובנות מכמויות מידע אינסופיות מייצרת שיבוש של ממש במגזר הפיננסי, בנדל"ן ובאינסוף תחומים אחרים. אבל, עולם ה-AI רחוק ממיצוי הפוטנציאל. על פי דוח התחזיות של Deloitte העתיד הוא ביכולת של הבינה המלאכותית להבין רגשות וטון. מדובר בלא פחות ממהפכה – כיום טכנולוגיות ה-AI יכולות לייצר תובנות חשובות מהמידע הקיים, אך עדיין נדרש מתווך אנושי שידע להסביר את הפסיכולוגיה מאחורי המידע ואת חשיבות המידע.

מערכות הבינה המלאכותית נכון להיום לא יודעות להבחין בין קשרים סטטיסטיים חשובים ללא חשובים, אך בעשור האחרון, כך על פי הדוח, זה ישתנה באופן דרמטי. המחשוב יתקדם לדור חדש של יכולות למידה עמוקה.

המחשב ידע לזהות תכונות אנושיות כמו כריזמה, קסם אישי ורגשות. הוא ידע לזהות את ההקשר הסימבולי, את הרגש ואת הטון ומתוך כך לייצר תובנות שכיום רק המוח האנושי יודע. בעתיד הלא רחוק הבינה המלאכותית תדע לבחון קורלציה סטטיסטית ובדומה למוח האנושי לנתח ולהבין האם יש לה משמעות אמיתית – במילים אחרות המכונה תדע להבין את הקונטקסט של המידע.

בינה מלאכותית (צילום: wibbitz)
העתיד של הבינה המלאכותית: זיהוי תכונות ורגש | צילום: wibbitz

ההיררכיה בין האדם למכונה משתנה וכבר היום חוקרים מאמנים תוכנות בינה מלאכותית להיות גם ורסטיליות וגם ממוקדות בפרטים. לדוגמה, מערכות של בוטים של שירות לקוחות יוכלו לייצר אינטראקציה אנושית לחלוטין עם לקוחות.

"אפשר גם להיות יותר מעשי ולהגיד שהיום, גם מוקדי שירות יכולים לשלב טכנולוגיה מהתחום הזה", מציין כוכב. "למשל, כשבתוך השיחה המנוהלת, מערכות מהסוג הזה יכולות ויודעות להבין רגש או אפילו את הכוונה על פי הטונציה, העוצמות של הקול ובחירת המילים של הדובר. למה הוא מתכוון כשהוא אומר א' ולמה הוא מתכוון כשהוא אומר ב'. זה האזור של מה שאנחנו קראנו לו בינה מעריכית או אינטליגנציה אקספוננציאלית. זה הכיוון שאליו הולך העולם".

על פי ההערכות של Deloitte מערכות הבינה המלאכותית ימשיכו להשתכלל ובעתיד מה שנראה ייחודי לבני האדם יקבל ביטוי גם בקרב המחשבים. מבחינה עסקית, המנהלים יוכלו ליהנות מאוטומציה מלאה שכיום היא עדיין חלקית. 

התחום השלישי שבו עוסק הדוח הוא מחשוב סביבתי, חדירה מקיפה עוד יותר של המחשוב לחיי היומיום ולסביבה. בעולמות של מחשוב סביבתי, כל החידושים יהיו כל הזמן סביבנו, הן בעולם העבודה והן בחיים האישיים. מה שרק לפני שנים ספורות נתפס כמדע בדיוני נמצא עכשיו בדרך הבטוחה להפוך למציאות. המחשוב יצא מגבולות המסך ויהיה נוכח בחיי היומיום.

המכשירים הפכו לאורך השנים ליותר ויותר קטנים ועם הזמן הם כבר למדו להתחבר ישירות לענן. על פי תחזית Deloitte, יתפתח תחום המחשוב הסביבתי שיביא את המציאות הדיגיטלית לכל מקום ובכל זמן בכמה תרחישים.

יכולת הסטרימינג של המידע תהפוך לפשוטה, מהירה ונגישה יותר לכל מקום ובכל זמן. תרחיש נוסף לשימושים של המחשוב הסביבתי הוא בקיומה של עוזרת אישית דיגיטלית שתלווה את המשתמשים בכל משימות היומיום – תכבה את מוצרי החשמל כשעוזבים את הבית, תקבע פגישות וכו'.

כמובן שאי אפשר לדבר על מחשוב סביבתי מבלי לדבר על עולם המציאות הרבודה שכבר עכשיו מקבל במה בכל מה שקשור ל'מטאוורס' וככל שיעבור הזמן יבשיל לכדי מוצרים מסחריים שיתנו מענה ללא מעט אתגרים. כיום, השימושים האפשריים במוצרים כגון משקפי מציאות רבודה (AR) עדיין לא פוצחו עד הסוף – אבל אין ספק שבשנים הקרובות הן יתפסו חלק משמעותי הרבה יותר בחיינו.  

כוכב מציין כי הדוח לא מנסה לחזות מגמה לשנים\חודשים הקרובים, אלא יותר ניסיון להבין את הנראטיב המתגבש סביב המציאות הטכנולוגית. "בעצם אנחנו רוצים לענות על השאלה מה הלאה?", הוא מסביר. "אנחנו מכירים את הענן, את הדאטה והדיגיטל אבל מה מחכה מעבר לפינה? כבר מתחילים לראות אפליקציות מסחריות ל-3 המגמות שצוינו בדוח, הן ישפיעו מאוד בטווח של עשור".

העתיד המתקרב בזריזות אכן מלא, כמאמר הבדיחה המוכרת, ביותר מדי אי ודאויות. זה כבר לא עולם הטכנולוגיה הקלאסי בו המנמ"ר ידע שאם יזמין מוצרים מ-IBM אף אחד לא יבוא אליו בטענות. אנחנו כבר לא שם, וזה לא יספיק כדי להיערך מבחינה טכנולוגית ועסקית לשנים הקרובות.

"איך אפשר לתכנן קדימה בעולם כל כך משובש, עם דברים שהם כל כך מעורפלים וחסרי ודאות? הדו"ח מפנה את תשומת הלב למה שצריך לעסוק בו היום כדי להתחיל להתכונן ולהסתכל על העתיד", מסכם כוכב.

למידע נוסף בנושא אסטרטגיה וטרנספורמציה דיגיטלית לחצו כאן