זה היה צפוי למדי. למעשה, ההפתעה היחידה היא שזה לא קרה קודם. במשך יותר מעשור חשבנו שוב ושוב שהנה זה בא, אבל השוק מיהר לתקן את עצמו. עכשיו כשהמשבר כאן - והפעם כנראה באמת - איך נכון להתנהל ברמת הארגון, היזם, המשקיעים?

"זו רק תחילת התהליך", אומר ערן דגון, שותף, ראש אשכול הייטק ו-EGC בחטיבת הביקורת של Deloitte ישראל: "אי אפשר היה לתזמן את המועד המדויק, ולא ידוע אם ההתאוששות תהיה מהירה וחדה (בצורת V) או איטית וממושכת. אבל דבר אחד ברור: גם אם תתמהמה, בוא תבוא. ומי שתצא מחוזקת, כמו תמיד, זו הטכנולוגיה. היא לא הולכת לשום מקום, ואנחנו בוודאות לא במשבר הדוט קום".

דגון לא מקל ראש במצב המשברי הנוכחי ("השוק הדובי") ובנסיבות שהובילו אליו. אבל הוא מציע להפיג במעט את האווירה הקודרת. "מתחים גיאופוליטיים וחוסר יציבות פוליטית תמיד היו ותמיד יהיו מנת חלקנו; המצב באוקראינה ועוד קודם בסין, שלא לדבר על הקורונה, מייצרים בעיות משמעתיות לחברות רבות. אבל מי כמו היזם הישראלי מורגל בעניינים שכאלה. מי כמותו יודע להמשיך ליצור ולאלתר בסביבה משתנה ודינמית, במציאות מורכבת מבחינה בטחונית, פוליטית וחברתית. הצורך בגמישות מחשבתית ובאג'יליות היא מגרש מוכר לסטארט-אפ ניישן".   

ערן דגון (צילום: יח"צ)
ערן דגון | צילום: יח"צ

לדגון ניסיון עשיר בליווי חברות טכנולוגיה בכל שלבי הצמיחה: החל מ"יזמי גראז'" , הנפקות ועד לחברות הנסחרות בבורסה האמריקאית; הוא הצטרף ל Deloitte בשנות ה-90, כאשר במהלכן שימש במגוון רחב של תפקידים ניהוליים. את הניסיון הרב שרכש, כמו את את היכרותו המקיפה עם עולם הטכנולוגיה בארה"ב, ניתן לזקוף ל 18 השנים בהן התגורר ב'עמק הסיליקון'. אמנם לאחרונה הוא חזר ארצה לרגל תפקידו הנוכחי בפירמה, אולם גם היום – כמו אז - הוא מחובר היטב לשיח ונמצא כל הזמן, עם יד על ה"דופק" של ה - Valley. דגון מצביע על מגמות מרכזיות שצפויות להתרחש, בסבירות גבוהה וכמי שמלווה לא מעט חברות בהיבטים פיננסיים חשבונאיים ואסטרטגים (מגיוסי הון, הנפקות ועד מיזוגים ורכישות), מנפק מספר טיפים חשובים להתנהלות בעת הזו:

ירידה בשווי. שנת 2021 ראתה צמיחה מטאורית – יש שיאמרו מוגזמת – במספר ההנפקות, בהשקעות ה VC וה Private Equity. בשנת 2022, השווקים, כידוע, מספרים סיפור שונה. כעת, המטוטלת צפויה לנוע ב- Overreactingלכיוון ההפוך: כבר עכשיו רואים את הצניחה במספרים, כשרבים מהמשקיעים "יושבים על הגדר" ומאיטים תהליכים. סקטורים מוטי השקעה נחשבים, לכאורה, לתחומים בסיכון גבוה יותר, אבל ישנם משתנים נוספים שהשפעתם ניכרת, כמו משבר השבבים, הבעיות בשרשראות האספקה, האינפלציה ועליית הריבית. אמנם, בהשקעות קרנות ההון בעולם בשלבים המאוחרים (Late Stage) רואים ירידה משמעותית בחודש מאי בהשוואה לממוצע החודשי של 2021 – קיטון של 38% (מ 36.2 ל 22.3 מיליארד דולר); אולם המגמה משתנה ככל ש"הולכים אחורה" בשלבי הגיוס. מעניין לגלות, אפוא, כי דווקא בגיוסי ה-Early stage, הבוסריים יותר (בסבבי A ו-B), הירידות בגיוסים בינתיים נמוכות יותר משמעותית מגיוסי late stage: ירידה של 22% בהשקעות מאי 2022 לעומת הממוצע החודשי אשתקד (מ 17.6 ל 13.7 מיליארד דולר); ובשלבי ה Seed בכלל צפויה לנו הפתעה, על גבול הסנסציה: סך ההשקעות בחודש מאי גבוה ב 11% מהממוצע החודשי של 2021 (3.1 לעומת 2.8 מיליארד דולר)(!) הסיבה המרכזית לתופעה הזו טמונה בראיית פני העתיד של המשקיעים: הם מבינים כי חברות העתיד זקוקות ממילא לזמן הבשלה של מספר שנים וטוב שזו תגיע בסנכרון עם ההתאוששות הכללית הצפויה.  

מגייסים כספים רק כי צריך. כאשר הכסף זול כל כך, כפי שהיה במשך תקופה ארוכה, הוא נוטה להיות "חכם" פחות. משקיעים פותחים לא אחת את הכיס רק כדי שלא יקדימו אותם ("FOMO"). כעת גיוסי ההון יהפכו לריאליים יותר, עם טיימינג רלוונטי יותר, ופחות כמהלך אוטומטי המזין את עצמו. לחברות הטכנולוגיה עם הוולואציות הגבוהות, ליוניקורנים הגדולים של 21', אמורים להיות מספיק מזומנים ברזרבות ההון שלהם בכדי לצלוח את התקופה, תוך קיצוץ בעלויות.

אנשים יפסיקו לזוז, סוף סוף. "סחף ההתפטרות הגדול" (שידוע כ Great resignation) שראינו מאז הקורונה, כשרוב כוח העבודה התפטר או שקל להתפטר, וכשעובדים חדשים בהייטק ניגשו לראיונות במקומות אחרים מיד עם קליטתם (ולעיתים אפילו לא טרחו להגיע לקליטה)- יירגע. כעת המרדף אחר הטאלנטים יהיה קצת פחות על כסף ותנאים, ויותר על אתגרים שהתפקיד והחברה מספקת. הכותרות שהתחלנו לראות ועוד נראה על פיטורים יותירו חותם ויופיעו בראש הכותרות הכלכליות; אבל יחד איתן נשמע גם על גיוסים מדויקים וחכמים יותר בתחומים צומחים.       

חזרה לשורשים. יש לא מעט סיבות להשקיע בחברה: טכנולוגיה, מוצר מבטיח שעונה על צורך שוק, חזון פורץ דרך אבל ריאלי, הנהלה וצוות טאלנטים או שורת הרווח. פחות מצגות וחלומות לעת הזאת. כך אמור ממילא להתנהל העולם הכלכלי, וכך סביר שיתנהל כעת. אם כן, Back to basics.   

לא כולם חייבים להיות יוניקורן. תנאי השוק השתנו, אל לנו להסתנוור מהצלחות של אחרים ולהחמיץ הזדמנויות מצוינות. בתנאי מאקרו שכאלה, חייבים להתגבר על היצר. גם אם יהיה דילול של יותר אחוזים, גם אם השווי אינו כמו שחשבנו (עד לאחרונה) או ציפינו; גם אם ה-ROI לא יעמוד בתחזיות של התכנית העסקית שלנו – צריך לנשום עמוק, לשנס מתניים ולא להבהל במקרים שבהם המציאות לא מיישרת קו עם התכניות שלנו; חוזרים לשולחן השרטוט, ובודקים איך נכון לבנות (או לערוך התאמות) באסטרטגיה שלנו לאור המציאות החדשה.

דווקא עכשיו - לשנס מותניים. כן, צריך במצב כזה להתייעל ולהיערך קצת אחרת, ולא ישר לחשוב על עצירה מוחלטת של הפעילות. דגון סבור כי חשוב להיות ריאלי וקשוב לשיח, אולם במקביל לדעת לווסת את הקשב, ולהשתמש מדי פעם ב"מתג הווליום". "בתוך בליל הרעש וההייפ, צריך לדעת לזהות את ההזדמנויות", הוא מסכם. "לסטארט-אפים חדשים, ליזמים עם קונספט שעונה על צרכי השוק, זהו בדיוק הטיימינג להשקיע עוד בפיתוח ובמענה חכם על צרכי הלקוחות. כך שכשה-Recovery יגיע - והוא יגיע - הם יהיו מוכנים".  

"רוצים לשמוע עוד מהמומחים שלנו? לחצו כאן