במרץ 2020, כשהנהלת כלל ביטוח שאלה מה צריך לעשות כדי שניתן יהיה לתפקד מבתי העובדים, סמנכ"ל הטכנולוגיות השיב בבטחה: כלום, אנחנו מוכנים. בן לילה עברו 3,700 עובדים לעבוד מהבית. המחשבים האישיים הציגו להם תמונה זהה לזו שבמשרד ואף הציעו את אותן פונקציות. עשר שנים קודם לכן, בעקבות שריפה שחסמה את הכניסה למשרדים במגדל שלום, הבינה כלל שלא רק מערכות ה-IT פגיעות במצבי משבר. הניסיון הזה, יחד עם הרצון לאפשר לעובדים יום בשבוע מהבית, הוביל את החברה לאמץ את VMware Horizon - פלטפורמת שולחנות עבודה וירטואליים. "זה מה שאפשר לנו ברגע האמת ליישם אסטרטגיית עבודה מרחוק באופן עקבי ורציף, וגם להציע חוויית משתמש יוצאת דופן ומאובטחת", אומר חיים אינגר ה-CTO.  

לא כולם הגיעו מוכנים לקורונה. "לקוחות גדולים בשוק מצאו את עצמם ביום סגריר, נדרשים לשנות את כל תפיסת הניהול והתפעול", אומר ליאור פוני, מנכ"ל דל טכנולוגיות ישראל. "חלקם כבר היו בעיצומה של טרנספורמציה דיגיטלית. לאחרים זה עדיין חדש לחלוטין". 

הוא מדגיש שלוש נקודות: קודם כל, תהליך כזה הופך ארגונים מקצה לקצה - הרבה מעבר לטכנולוגיה - וקריטי לבנות אותו עם מתודולוגיה נכונה; אין לחזור לאחור - זה כאן כדי להישאר; וגם אם נכון שמהלך של חמש-עשר שנים התקצר עכשיו לחודשים ספורים, "זה לא יוכל להיות זבנג וגמרנו. טרנספורמציה דיגיטלית היא מסע". 

ליאור פוני, מנכ"ל דל טכנולוגיות ישראל (צילום: אוהד רומנו)
ליאור פוני, מנכ"ל דל טכנולוגיות ישראל | צילום: אוהד רומנו

למסע הזה, ממשיך פוני, יש ארבע רגליים מרכזיות: דיגיטציה של הדאטה סנטר; רכישת מיומנויות חדשות דרך הכשרות וכן ציוד ומערכות רלוונטיות; אבטחת מידע; ופיתוח האפליקציות עצמן כך שתהיינה זמינות ומאובטחות מכל נקודה ובכל זמן. כל ראש פרק כזה הוא עולם ומלואו, ולכולם יש קשר לדילמה שמלווה כיום ארגונים רבים: האם ומתי להגר לענן הציבורי ובאיזו ספקית שירותי ענן לבחור. אבל הודות למודל הענן ההיברידי, ייתכן שהדילמה הזאת נגמרה. 

"לקוחות גדולים בשוק מצאו את עצמם ביום סגריר, נדרשים לשנות את כל תפיסת הניהול והתפעול"

"צריך לחשוב על הענן כמודל של שירות צריכה", אומר פוני. "יש אפליקציות ארגוניות שנכון להמשיך ולהריץ ב-Private cloud (און-פרם) ויש שנכון להוציא החוצה. כל ארגון יכול היום לתפור את הפתרון האופטימלי לצרכים שלו, כשאנחנו מאפשרים לו לעשות שימוש במספר עננים ולעבור בין עננים - Multi cloud ו-Cross cloud - בגמישות מקסימלית. נבנה עבורו מראש היררכיה שתאפשר לו להיכנס ולצאת, אם לצורך שירותים ייחודיים ואם למבצעים נקודתיים שהספקיות מציעות לו, בלי כל תלות או התחייבות". גם נושא העלויות, שמהווה חסם לארגונים רבים בטרנספורמציה - "אתה יודע איך אתה נכנס אבל אין לך מושג לאן תגיע" - נפתר במודל החדש: בסוף החודש או הרבעון הארגון משלם רק כנגד הצריכה בפועל, כשתמיד מובטחת לו היכולת להגיע לעומסים קיצוניים פתאומיים. 

Smart cross-cloud 

"85%-80% מהצריכה העננית של הארגונים כיום היא במתכונת IaaS, כלומר תשתית, ולא Services", מציין שלומי אביב, מנכ"ל VMware ישראל המיישמת עם דל את מודל הענן ההיברידי. "הרעיון הוא להנגיש לארגון את אותה התשתית שיש לו ממילא בדאטה סנטר דרך העננים הציבוריים. אפשר לצרוך בכל אחד מהם את הכלים של VMware למשל - זה חלק מהמרקט פלייס שלהם. זה מאפשר לעבוד עם אותם כלים, תשתיות ומתודה שפותחו בארגון ושנמצאים אצלו. זה מאפשר לבצע מיגרציה של סביבות מהדאטה סנטר הארגוני לעננים השונים, ומהם בחזרה לארגון. וכל זה עם דשבורדים ידידותיים ויישומים של Cost Optimization ו-Cost Prediction לייעול ההוצאה".  

"העולם עובר מ-Cloud first ל-Smart cloud", ממשיך אביב, "הצעד הבא הוא Smart cross cloud - היכולת לעבור מאמזון לגוגל בלחיצת כפתור. זו כבר דרמה גדולה". כדי להמחיש את גודל הבשורה הוא מזכיר כי התשתיות של Waze, שנרכשה על ידי גוגל במיליארדים, שוכנות עדיין ב-AWS של אמזון. "אי אפשר לצאת, זה עולם מסואב מאוד. אבל במודל שאנחנו מדברים עליו, אפשר בקלות. אפשר לצרוך גם גוגל, עם החוזקות שיש לה למשל ב-AI, וגם אורקל. אפשר לפתח אפליקציות היברידיות לאנדרואיד ול-iOS, או להשתמש ב-Windows וב-Mac, כשהכול seamless, חלק ושקוף למשתמש. מבחינת המפתחים, הם מקבלים סביבת עבודה וירטואלית, דינמית וגמישה שעולה ויורדת תוך שניות, מכילה את קוברנטיס במלואה ועטופה בכלי אבטחה אוטומטיים end-to-end". 

שלומי אביב, מנכ"ל VMware ישראל  (צילום: ניב קנטור)
שלומי אביב, מנכ"ל VMware ישראל | צילום: ניב קנטור

בנושא האבטחה, פתרון הדסקטופ הווירטואלי של VMware, המחזיקה בכ-80% משוק הווירטואליזציה הגלובלי, הוא נכס בעידן העבודה מהלפטופ בבית. אלמנט קריטי נוסף הוא הצורך בפתרון אפקטיבי להתאוששות מאסון (DR), וכבר ראינו בתי חולים שנותקו בתקיפות כופר מהמערכות הטכנולוגיות ומהדאטה ונאלצו לעבור לעט ונייר. דל בונה מעין אתר כספת, שמסתנכרן כל העת עם המידע בגישת one way ואף עושה שימוש בבינה מלאכותית כדי לזהות מתקפות רדומות.   

אין יותר סלחנות להשבתות 

גם בלי המגפה והחיים בשלט רחוק שנאלצנו לסגל, פוני מציין כי הטרנספורמציה הדיגיטלית הייתה בלתי נמנעת: "בעולם כל כך תחרותי ותזזיתי של סטארט-אפים, של שינויים מהירים, תשתיות גמישות וצורך באדפטציה לטעמים והרגלים משתנים של לקוחות, לא הגיוני שארגוני האנטרפרייז יישארו מאחור. כשכולנו רגילים לנווט, לשלם חשבונות, לצרוך ולקנות בקליק בסמארטפון עם זמינות של 24/7, אין יותר סלחנות לנפילות, השבתות לצורך שדרוגים ו-Uptime בלתי רציף". 

עם הנחת העבודה הזאת, עם שורה של מיזוגים ויותר מ-150 אלף עובדים ונציגויות כמעט בכל מדינה בעולם, יצאה Dell Technologies לדרך כבר באמצע העשור הקודם. הרעיון היה להציע פתרון IT מלא, חומרה ותוכנה, החל מציוד לשוק הגיימינג הביתי ועד לשרתים, אחסון דאטה וייעוץ בסביבות ענן לארגונים. כיום מלווה החברה תהליכי טרנספורמציה במגוון רחב של סקטורים - בנקאות, חברות ביטוח, שירותי בריאות, ממשלה, המגזר הביטחוני ועוד. הפתרונות המשותפים של דל ושל VMware - שהייתה חלק מהמיזוג הגדול ולאחרונה הפכה לישות נפרדת (נסחרת בבורסת ניו-יורק כשמייקל דל, מנכ"ל ומייסד Dell, מחזיק בחלק ניכר מהמניות) - נועדו לספק לארגוני האנטרפרייז את הגמישות והרציפות החיוניות כדי לשמר את מעמדם ולתת פייט לסטארט-אפים. 

"בעולם כל כך תחרותי ותזזיתי של סטארט-אפים, של שינויים מהירים, תשתיות גמישות וצורך באדפטציה לטעמים והרגלים משתנים של לקוחות, לא הגיוני שארגוני האנטרפרייז יישארו מאחור"

דוגמה טובה היא הטרנספורמציה המואצת שעברה ענקית הספנות הישראלית צים, שחיפשה פתרון מהיר, גמיש וכלכלי לאישור ההזמנות ולקבלת החלטות עסקיות על בסיס נתוני זמן אמת. צים בחרה ב-VMware כדי לבצע את המעבר לפלטפורמת ענן ידידותית ולמתודולוגיה שתאפשר פיתוח מהיר ויישום של מערכות חכמות. היא משתמשת בפלטפורמת Tanzu. "מפיתוח שנמשך חודשים עברנו ליכולת להעביר קוד לייצור על בסיס יומי, תוך הגדרת סדרי עדיפויות בהתאם לערך העסקי הגבוה ביותר", אומר אייל בן עמרם, סגן נשיא בכיר ומנהל מערכות המידע בחברה. הוא מעיד כי הודות לייעול צוותי העבודה ופיתוח המוצר, וליכולת לבנות אפליקציות המתמודדות עם אתגרים שנוצרים בזמן אמת, ה-Time to market התקצר משמעותית, הביצועים העסקיים שופרו והרווחיות עלתה. 

"יש לנו מאות אלפי משתמשים", אומר שלומי אביב, "בעיקר המפתחים אבל באפליקציות רבות גם משתמשי הקצה. שיתוף הפעולה עם דל הוא מקיף - החל מהרצת דמו על התשתיות שלהם ועד להתבססות על השרתים שלהם בשימוש בקונטיינרים לפיתוח, כדי להבטיח שירוצו בצורה אופטימלית. יש גם שת"פ בפתרונות הענן: ה-Storage הווירטואלי שלנו צריך כוח Compute, אחסון, תקשורת, אבטחת מידע, תמיכה ושירות. זה Engineering Solution משותף ומלא". 

"הדאטה גדל בצורה אסטרונומית משנה לשנה", מוסיף ליאור פוני. "כמחצית מהארגונים מעידים שהם מוצפים, לא יודעים מה לעשות עם כל הדאטה הזה וכיצד לנצל אותו באופן מיטבי כיתרון יחסי עסקי. זה קריטי הן מול הלקוחות והן מול העובדים, כשאנחנו רואים עד כמה קשה לגייס ולשמר טאלנטים. היכולת לנתח את הררי המידע הגולמי שנצבר בדאטה סנטר הארגוני או בענן הציבורי, לגזור מתוכו תובנות בעזרת כלי BI,AI , אוטומציה ולמידת מכונה - היא גיים צ'יינג'ר בפני עצמו שמספקת לנו הטרנספורמציה הדיגיטלית".