בורסה (צילום: שאטרסטוק)
צילום: שאטרסטוק

בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר האנשים הפונים למסחר עצמאי בשוק ההון. עם עליית הטכנולוגיה, התפשטות פלטפורמות המסחר המקוונות והדמוקרטיזציה של המידע, כל מי שיש לו חיבור לאינטרנט וקצת הון יכול להפוך לסוחר עצמאי ולקחת חלק פעיל בניהול הכספים שלו. מגמה זו שיבשה את המודלים המסורתיים של השקעות ומסחר, בהם שלטו בעלי ההון והגופים המוסדיים, ופתחה בפני כולנו הזדמנויות חדשות ונגישות לייצר הכנסה ולבנות עושר. מעכשיו, כולם יכולים לסחור, אבל רגע לפני שאתם פותחים חשבון מסחר, בשביל לסחור במיומנות כדאי לכם להכיר את השוק ואת האפשרויות השונות שהוא מציע, את האתגרים הנלווים לתחום ואת ההבדלים המשמעותיים בין פלטפורמות המסחר השונות ביחס ליישומים, למידע, לשירות לעמלות שהן מציעות.

בתקופת הקורונה, חלה עלייה משמעותית בכניסת משקיעים פרטיים לבורסה: דוח של בנק ישראל שיצא בתחילת 2022, הראה כי שליש ממשקי הבית של ישראל מחזיקים בניירות ערך (ב-908 אלף חשבונות ניירות ערך ליחידים בישראל). אותו דוח אגב, מצא כי רק 9% מאותם סוחרים חדשים בחרו לפתוח חשבון אצל ברוקרים חוץ-בנקאיים. עם זאת, פלטפורמה אחת מאיימת לשנות את האיזון הקיים בשוק המסחר הפרטי. IBI Smart פלטפורמה למסחר עצמאי עם כמה פיצ'רים מעניינים וחדשניים כל כך, שממש קשה להתעלם ממנה. אם אתם סוחרים במניות בשוק ההון בארצות הברית דרך הבנק, שווה לכם מאוד להמשיך לקרוא.

דמוקרטיזציה אמיתית של המסחר הפרטי

בית ההשקעות IBI קיים כבר למעלה מ-50 שנה. בין היתר, מאפשרת IBI מסחר בבורסה ללקוחות פרטיים במניות בשוק ההון האמריקני. אולם לפי עמית גוריון, סמנכ״ל מסחר עצמאי וחבר הבורסה מטעם IBI, ב-IBI פיתחו פלטפורמת מסחר ייחודית, שממש משנה את כללי המשחק בכל הנוגע לסוחרי ריטייל פרטיים, ושמה IBI Smart.

"ראינו שיש נהירה של אנשים פרטיים לשוק ההון אבל בהשוואה לכמויות המידע והמשאבים שיש לקרנות גידור או לבתי השקעות, הלקוחות הפרטיים ניגשים למרוץ הזה עם יד אחת קשורה מאחורי הגב. מצד אחד יש להם ערימות של מידע באינטרנט, מצד שני הרבה מהמידע לא נגיש וקשה מאוד לברור ממנו ולהבין מה חשוב ומה יכול לשרת אותי בהחלטות ההשקעה שלי. לקוח פרטי שרצה לסחור ברצינות היה צריך להשקיע הרבה מאוד זמן ללמוד ולהישאר מעודכן.

את הבעיה הזו רצינו לפתור. כשבדקנו את האפשרויות הטכנולוגיות הקיימות בשוק הבנו שלא קיים מוצר ישראלי טכנולוגי מספיק טוב. בנקים ובתי השקעות המציעים מסחר עצמאי ללקוחותיהם, לרוב קונים תוכנות מדף ומבצעים בהן מספר כזה או אחר של התאמות", אומר גוריון. "אנחנו החלטנו לעשות משהו מהפכני, ופיתחנו מערכת שלמה מאפס בעצמנו. הכנסנו לתוכה את כל היישומים שחשבנו שיכולים להקל על הסוחר העצמאי לקבל החלטות השקעה טובות יותר. המערכת אמנם קיימת רק קצת יותר משנה, אבל מדובר בהצלחה רבתי, עם מספר הולך וגדל של לקוחות חדשים בכל חודש. העובדה שפיתחנו אותו בעצמנו, עזרה לייצר את המוצר הכי טוב כיום שמשמש למסחר עבור לקוחות ריטייל: אנחנו מתממשקים עם התוכנה דרך API לכמה פיצ'רים ממש מתקדמים, שמהווים מבחינתנו תוספת כוח משמעותית עבור הלקוחות שלנו".

מה למשל?

גוריון: "למשל, כאשר אתה שוקל לקנות ניירות ערך על בסיס המלצות של אנליסטים, אז הרבה פלטפורמות מציגות לך נתונים של אנליסטים. אנחנו לעומת זאת הטמענו מערכת בשם Tipranks, שמציגה לא רק את ההמלצות של אותם אנליסטים, אלא מלמדות את הסוחר על האנליסטים עצמם, מה ׳אחוזי הפגיעה׳ שלהם וכדומה. ככה הסוחרים יודעים לייחס להמלצה של האנליסט את המשקל הראוי לה.

תוכנה נוספת מכונה אינסיידר טרנזקשן: אנחנו מגדירים מניות מסוימות למעקב, ואנחנו מקבלים התראות כאשר נעשות בהן עסקאות של בעלי עניין, שכמובן מהוות פעמים אינדיקציה לא רעה ביחס לכיוון אליו הולכת המניה.

פיצ'ר נוסף הוטמע אצלנו רק בחודשיים האחרונים, אבל הוא ממש גיים-צ'יינג'ר בתחום המסחר הקמעונאי. Bridgewise הוא כלי מבוסס בינה מלאכותית, שמנתח דו"חות כספיים שמגישות עשרות אלפי חברות ציבוריות בכל העולם, ומתמצת את המידע הרלוונטי בצורה נגישה וביותר ממאה שפות. במקום לקרוא דו"חות שלמים בעצמנו ולנסות להבין מה נכון ומה חשוב, כל משקיע שנחשף למידע דרך Bridgewise, יכול ללמוד על המניות שהוא רוצה כמויות גדולות של מידע בזמן מהיר מאוד.

עמית גוריון  (צילום: אורי נמליך)
עמית גוריון | צילום: אורי נמליך

מעבר לכך, המערכת גם משווה את הביצועים של החברה מול המתחרות שלה באותו סקטור, ונותנת ציונים מדידים לחברה, כך שמול המשקיע ניצבת תמונה ברורה. המערכת בסוף מציגה בפני המשקיעים המלצות קנייה, תוך שהיא מנגישה להם אינפורמציה שהייתה עד כה שמורה לגופים מוסדיים, שמשקיעים הון עתק ברכישות מידע מבלומברג ומערכות שונות בעולם הפיננסי".

צמצום הוצאות מגדיל את הרווח

כאמור, הרוב המכריע של הסוחרים הפרטיים עדיין מעדיף לסחור דרך הבנק, וזאת למרות שהבנקים גובים עמלות מסחר גבוהות יותר באופן משמעותי. בדיקה משותפת שנעשתה על ידי רשות התחרות והרשות ניירות ערך, מצאה שבמקרים מסוימים, הבנקים גובים עמלות בשיעור שהוא גבוה בעשרות מונים מאלו של בתי ההשקעות הפרטיים.  

עמית גוריון: "רוב האנשים פשוט משאירים את הכסף שלהם בבנק כי זה מה שהם מכירים, שם המשכורת שלהם נכנסת כל חודש וכדומה. הם מדמיינים שרק על ההעברה לגוף מסחר עצמאי הם ישלמו עמלה שתייקר את כל הסיפור, ומעדיפים להישאר באזור הנוחות כביכול. לפעמים הם גם מספרים לעצמם שהם אולי לא עושים מספיק פעולות בחשבון כדי להצדיק את המעבר. 

עם זאת, האמת היא שהבנקים גובים עמלות גבוהות בצורה מופרזת. בעסקאות גדולות, זה יכול להגיע גם לפי מאה מהעמלה שאנחנו גובים. יתרה מכך, גם אם לא עושים המון פעולות בשוק ההון, גם יש הצדקה להחזיק דרך גוף שאינו בנק, היות ובנקים גובים עמלת שמירה גבוהה. אבל בוא נגיד, שזה לא שיש להם שומרים שמפטרלים סביב המניות שלנו שבאמת מצדיקים את העמלה הזאת".

 יתכן שהם יודעים איך להשיג את הבנק שלהם, והם התרגלו לדבר איתו.

"מבחינת זמינות, השירות שאנחנו מציעים הוא בסטנדרט אחר לגמרי מזה של הבנקים", אומר גוריון. "תתקשר למוקד שלנו בכל שעות המסחר, הן בישראל והן בארצות הברית, גם בשישי בערב, ותקבל מענה אנושי ומקצועי תוך לא יותר מדקה. לא מדובר בבוט, ולא במוקד הודעות: סוחר אנושי שיודע לתת מענה לכל בעיה שעלולה לצוץ. כלומר, מכל הבחינות, הנוחות שהם מקבלים במסחר דרך IBI Smart, גדולה יותר מזו הנהוגה בבנקים".

 
למידע נוסף על פלטפורמת IBI Smart, לחצו כאן.

 

 
המידע האמור הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI  ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. ההתראות ו/או המידע באפליקציה מסופקים, בין היתר, על ידי צדדי ג', החברה אינה אחראית לתוכנם ו/או לנכונותם ו/או לעדכניותם ו/או למהימנותם ו/או למידת התאמתם לצרכי המשתמש.  חיסכון העמלות הינו ביחס לבנקים המוכרים בישראל וחושב לפי מחשבון העמלות של הבורסה בהתאם להיקף הנכסים בחשבון. קבוצת IBI לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.