אילוסטרציה כלכלה  (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
צילום: סאלי פאראג, shutterstock

ממש מזמן, כלומר לפני קצת פחות משנתיים, רשם סקטור הטכנולוגיה הישראלי שורה מפוארת של הנפקות, אקזיטים, והערכות שווי מסנוורות לחברות פרטיות. היו אלה ימים בהם מניותיהן של חברות טכנולוגיה ישראליות רשמו עליות פנטסטיות, ואלפי עובדים בישראל התעשרו כמעט בין-לילה: עובדי הייטק רבים שקיבלו אופציות ממקום העבודה שלהם, החזיקו פתאום בכמויות נכבדות של מניות בחברות הסטארט-אפ בהן הם עבדו; רבים מהם החזיקו אופציות בסכומים שנעו בין עשרות אלפי שקלים לבין עשרות מיליוני שקלים. חלק מאותם עובדים בחרו לממש את האופציות או לפחות חלק מהן; מעבר לכך, חלק מאותם עובדים אף נטלו הלוואות לרכישת בתים או רכבים, בהסתמך על האופציות הרבות שהחזיקו (ואולי טרם הבשילו לכדי מימוש). למעשה, חלק מהעלייה הגדולה במחירי הדיור בשנים האחרונות, מיוחסת לאותה אוכלוסיה של "מתעשרים חדשים". 

 עם זאת בשנה שעברה חזרה האינפלציה שהייתה במשך שנים מעין "ענק רדום", לאחר שתודלקה שנים ארוכות מדי בריבית אפסית. מלבד סביבת הריבית הנמוכה זמן רב מדי, נוספו גם גורמי מאקרו נוספים כגון המלחמה באוקראינה, משבר שרשראות האספקה שנוצר בקורונה ועוד. כל אלו הביאו בנקים מרכזיים ברחבי העולם להעלות את גובה הריבית שלהם; כתוצאה מעליית הריבית, כסף רב "ברח" משוק ההשקעות בטכנולוגיה, ועבר לאפיקים סולידיים יותר ולפקדונות בבנקים. בהתאם לכך, השווי של אותן חברות טכנולוגיה ירד, לפעמים במספרים דרמטיים מאוד. חלק מאותם מתעשרים חדשים שלא מימשו את האופציות בזמן חשו תסכול רב, והחל להיווצר מרמור מסוים בקרב העובדים בסקטור כלפי המכשיר הזה שנקרא אופציות. נראה שבשנה האחרונה, מחפשי עבודה רבים אשר מתראיינים למשרת הטכנולוגיה הבאה שלהם, פחות חושבים על אופציות, ומעדיפים לקבל את התגמול על עבודתם בצורה אחרת. עם זאת, לפי אסף גלס, סמנכ"ל לקוחות ב-IBI Capital, עכשיו בדיוק הזמן להתעקש לקבל כמה שיותר אופציות ממקום העבודה.

האופציה המועדפת

חברת IBI Capital מבית ההשקעות IBI, היא החברה הגדלה בישראל למתן שירותים פיננסים לתעשיית ההי טק ומתמחה בין היתר בליווי הנפקות ראשוניות (IPOs), וכן ניהול תוכניות אופציות עבור סטארטאפים וחברות ענק, ביניהן Wix, פייבר, מאנדיי ועוד. החברה מנהלת בערך 65% משוק תוכניות האופציות בישראל, ומספקת שירותים של אחזקת אופציות בנאמנות עבור בעלי הזכויות, וכן ניהול תוכנית ההטבה עבור החברות. לפי אסף גלס, הסנטימנט השלילי כביכול שנוצר כלפי אופציות נובע מחוסר הבנה של המצב. לעמדתו, היום יותר מתמיד, כדאי לשקול להשתמש במכשיר הזה שנקרא אופציות.

לחצו כאן לפרטים נוספים

 "ראשית, נבין מה זה בעצם אופציות. אופציה בדיני חוזים היא אפשרות חד-צדדית של צד לחוזה, לבצע פעולה חוזית מסוימת כגון מכירה או קניה. כלומר, האופציה היא זכות חד-צדדית של מי שקיבל אותה. בהקשר של שוק ההון וחברות הייטק, האופציות הניתנות לעובדים ומנהלים, הן למעשה אופציה לקנות מניה של החברה במחיר מימוש מסוים שהוא "נעול" עבורם; אותם מחזיקי אופציות בעצם מקבלים טווח זמן (בדרך כלל עשר שנים) שבו יש להם אפשרות לקנות מניה במחיר המימוש של האופציה. מתי זה טוב? אם יש לי אופציה לקנות מניות של החברה שלי ב-2 דולר, ומחיר המניות של החברה בשוק עומד על 4 דולר, אז מימוש האופציה מאפשר לי להרוויח בעצם שני דולר על כל מניה. למה חברות נותנות אופציות? משום שאופציות "קושרות" היטב את העובדים למקום העבודה שלהם, וזאת בשתי דרכים. האחת, עובד צריך להישאר תקופה מסוימת בחברה על מנת שהאופציות "יבשילו" (כלומר שהעובד יקבל את הזכות לקנות אותן). הדרך השנייה היא שככל שמחיר המניה עולה, כך העובד מרוויח יותר מהאופציות שלו. כך בעצם נוצר לעובד תמריץ מסוים שהחברה תהיה שווה כמה שיותר, ולכן שווה לו להשקיע בה, כי הוא מרוויח ממנה באותו אופן שבו משקיע מרוויח. עובדים בעצם הופכים למשקיעים 'בעל כורחם'.

עוד דבר שחשוב לדעת על אופציות, הוא שמחיר המימוש שלהן תמיד נקבע עם איזו קורלציה מסוימת למחיר ההנפקה של מניית החברה, בהנחה שמדובר בחברה שהופכת מתישהו לציבורית ומבצעת הנפקה. עכשיו, מה שקרה לא מעט ברבעון השני של 2022 ואילך, הוא שחברות רבות בהייטק הישראלי שביצעו הנפקה בשנים האחרונות, איבדו הרבה מהשווי שלהן. בחלק מהמקרים, ירדו המניות לשווי שלהן ביום ההנפקה, ולפעמים אפילו למטה מכך. עבור עובדים שקיבלו אופציות באותן חברות, נוצר מצב שמחיר המימוש גבוה יותר מהמחיר בשוק החופשי, והאופציות שלהן הפכו למה שמכונה "מחוץ לכסף". 

אסף גלס (צילום: אילן בשור, IBI)
"זה בדיוק הזמן". אסף גלס | צילום: אילן בשור, IBI

למה זה קרה?

"היות וכאמור מחיר המימוש לרוב הוא בקורלציה עם מחיר ההנפקה בפועל של חברות, אז הכדאיות של האופציות מושפעות ממחיר המניה, ומחיר המניה מושפע מטבע הדברים מהסנטימנט בשוק וגורמי מאקרו. עד הרבעון הראשון או השני של 2022, היה ראלי רציני מאוד בסקטור הטכנולוגיה, וחברות רבות תומחרו במחיר גבוה, אולי גבוה מדי, שכנראה גילם ציפיות לא ריאליות והנחות לא מספיק מבוססות. בעקבות אותן הערכות שווי נוצר מצב שמחירי המימוש של האופציות היו גבוהים מדי, והאופציות היו פחות כדאיות".

 זה השפיע על שוק האופציות?

"ממה שאני רואה, יותר ויותר חברות מעדיפות לתת Restricted stock units או RSUs, שזה יותר דומה למתן מניות מאשר לאופציות, כי אין בעצם עלות מימוש. אולם מה שקורה הוא שכאשר מקבלים RSUs, מקבלים פחות מניות בפועל מאשר אופציות. כלומר אולי הסיכון כביכול יורד, אבל יש פחות סיכוי לבוננזה אם השוק יחזור למספרים של תחילת 2022". 

אז למה דווקא עכשיו כדאי לקבל אופציות?

"משום שעכשיו המגמה בשוק היא הפוכה. הערכות השווי של חברות, בעיקר חברות פרטיות, ירדו לממדים ריאליים הרבה יותר. זה אומר שהאופציות שהן ייתנו יהיו במחירי מימוש נמוכים יותר. בסופו של דבר, אלו שבאמת התעשרו מגל ההנפקות ועליות השווי ב-2021, לא קיבלו את האופציות ב-2021, אלא קיבלו במחירי מימוש נמוכים בהרבה כמה שנים קודם לכן. 

"במילים פשוטות, הם קיבלו כשהשוק היה נמוך, לא גבוה. היות והיום השוק נמוך, עדיף עבור עובדים לבקש אופציות מאשר RSUs, משום שהם יקבלו כך הרבה יותר מניות במחירי מימוש נמוכים, שיכולות להיות שוות הרבה יותר בהנחה שיהיה מתישהו אירוע מאג'ורי כגון הנפקה, מיזוג וכדומה. בהתאם לכך, גם לחברות זה יותר משתלם, משום שהיכולת שלהם לקשור עובדים טובים לחברה באמצעות אופציות, גדולה יותר מאשר RSUs".

לחצו כאן לפרטים נוספים

 כלומר, אופציות הן משתלמות יותר, בהנחה שהסייקל בשוק הוא כזה שבעתיד נראה עליות.

"מה שחשוב להבין לגבי המצב היום, הוא שכל ההערכות ללא יוצא מן הכלל, מדברות על כך שעליות הריבית הדרמטיות כבר נמצאות מאחורינו. אולי יעלו בעוד רבע אחוז, אולי בעוד חצי, אבל יותר מכך זה פשוט לא סביר נכון להיום. התרחיש הסביר הוא שאחרי שנראה התייצבות מחירים בהמשך השנה, הריבית תתייצב ובמשך הזמן גם תרד בחזרה. הדבר הזה צפוי לבוא לכדי ביטוי במחירים של סקטור ההייטק, שמעצם טבעו מונע מהשקעות ספקולטיביות יותר, שנעשות בסביבת ריבית נמוכה.

צריך להבין: אופציות זה לא משחק של כמה חודשים; זה משחק ארוך טווח. אופציות ניתנות על פי רוב לטווח של עשר שנים, כלומר מי שמחזיק אותן מחזיק לעשר שנים. בטווח הזה, לפחות מבחינה היסטורית, סקטור הטכנולוגיה מוכיח את עצמו: לקחנו מניות הייטק קלאסיות, והשווינו את התשואה בהשקעה בהן לתשואה המתקבלת מהשקעה ב-S&P 500, שהוא לכשעצמו עשה תשואות יפות בעשורים האחרונים. לפי המדידות שלנו, ה-Compound Annual Growth Rate של מניות הטק, תמיד היה גבוה יותר מה-S&P500. המסר הוא למעשה שבמהלך תוכנית אופציות של עשור שלם, אולי ההייטק יהיה חשוף למשברים לאורך הדרך, אבל בסופו של דבר, הוא צפוי לתת את התשואות הטובות ביותר מול תעשיות מסורתיות יותר.

האמור מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואין לראות בו מידע שלם ו/או ממצה של כל ההיבטים הכרוכים באופציות לעובדים. האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי, פיננסי, מיסויי, כלכלי או תחליף לייעוץ מקצועי ופרסונאלי כלשהו. קבוצת אי.בי.אי ו/או מי מחברות הקבוצה לא תהיה אחראית לכל אבדן או נזק אשר יגרמו לצד ג' כלשהו בשל הסתמכות על המידע הנ"ל.

לחצו כאן לפרטים נוספים