על מה מדברים כשמנבאים את סופה של האנושות בעקבות התפתחותה של האינטליגנציה המלאכותית? בכירי החוקרים והמנהלים של התחום בעולם מסבירים איך זה יכול לקרות שהבינה המלאכותית תגרום להכחדת המין האנושי. 

החוקרים והמומחים, בהם מייסד OpenAI סם אלטמן ומייסד מיקרוסופט ביל גייטס, חתמו לאחרונה על מכתב בו קבעו כי הפחתת הסיכון של הכחדת האנושות מבינה מלאכותית צריכה להיות באותו סדר עדיפויות כמו מניעת מלחמה גרעינית ומגפות. מנגד, יש גם מומחים שחושבים אחרת לחלוטין, וסבורים שהבינה המלאכותית רק תשפר את המין האנושי.

אליעזר יודקובסקי, אחד מחוקרי הבינה המלאכותית הבכירים בעולם, מנבא כי ישנה סבירות גבוהה שהאינטליגנציה המלאכותית אכן תכחיד את האנושות. "חוקרים רבים שמתעמקים בנושאים הללו, ואני בכללם, צופים שהתוצאה הסבירה ביותר של בניית אינטליגנציה מלאכותית חכמה היא שממש כולם על פני כדור הארץ ימותו", קובע יודקבסקי.

גם אילון מאסק, אחד ממייסדי OpenAI שפיתחה את chatGPT, אומר כי "בינה מלאכותית מסוכנת יותר מתכנון או תחזוקה פגומה של מטוסים או ייצור גרוע של מכוניות. יש לה את הפוטנציאל ככל שההסתברות הזו קטנה, אבל היא לא טריוויאלית, להרס הציוויליזציה".

אילון מאסק בכניסה למשפט בנוגע למניות טסלה (צילום: Justin Sullivan, Getty Images)
צילום: Justin Sullivan, Getty Images

אבל יש גם חוקרים שאומרים בדיוק את ההפך. אותם חוקרים מסתכלים על כל הגאונים ואומרים שהם לא בכיוון ונופלים להנחות שגויות. כך למשל גם יאן לה קון, מדען ה-AI הראשי של מטא וזוכה פרס טיורינג (המקבילה של נובל במדעים המדויקים), שטוען כי "זה שגוי לחלוטין. יש כאן הנחה שאילון ועוד כמה אנשים אחרים שהשתכנעו בה לאחר קריאת ספרו של ניק בוסטרום או קריאה של חלק מהכתיבה של אליעזר יודקובסקי".

פרופ' אהרון צ'חנובר, הישראלי זוכה פרס נובל בכימיה, אומר שההתנגדות ל-AI עלולה לגרום נזק. "זאת תופעה מרתקת שנצטרך לזרום איתה", מצהיר צ'חנובר. "אי אפשר לעצור את זה - נצטרך להשכיל ולהשתמש בה בצורה חכמה". 

עם זאת, אפילו סם אלטמן, מייסד ומנכ"ל OpenAI, שהוא אולי הדמות המשמעותית ביותר בעולם בתחום האינטליגנציה המלאכותית, מתריע מפני הסכנות של chatGPT, ההמצאה שהוא בעצמו הביא לעולם. "מה שגורם לי לאבד הכי הרבה שעות שינה הוא הרעיון ההיפותטי שכבר עשינו משהו ממש רע על ידי השקת chatGPT". האמירה הזאת יוצאת דופן כשהיא מגיעה מאחד האנשים שהכי השפיעו על התחום בשנה האחרונה. 

לעומתו, מארק אנדרסן, מייסד קרן ההון סיכון אנדרסן הורוביץ, מבטל את החששות של עמיתיו. "עידן הבינה המלאכותית הגיע ו-וואו! אנשים מתחרפנים למזלכם אני פה כדי לספר את החדשות הטובות: בינה מלאכותית לא תהרוס את העולם ולמעשה היא עשויה להציל אותו", הוא הכריז. 

 לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 132 - משקפי VR: ההמצאה משנות ה-60 שמטלטלת את העולם