יו"ר הפד, ג'רום פאוול (צילום: Drew Angerer, getty images)
צילום: Drew Angerer, getty images

אחרי ארבעה שבועות חיוביים, המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו באדום בשבוע שעבר. מדד הטכנולוגיה, הנאסד"ק, ירד ב-2.6% במצטבר וה-S&P500, המדד המאגד לתוכו את 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב, ירד ב-1.2%. שינוי הסנטימנט נובע מכמה סיבות. הראשונה היא המצב הכלכלי המחמיר בסין, שסובלת מגל חום שמביא להפסקות חשמל יזומות בכל המדינה ושהביא לכך שלמפעלים אין חשמל בכלל והם נסגרו. פשוט אין מספיק חשמל. תוסיפו לזה את העובדה שהמגפה עדיין משתוללת שם עם מדיניות האפס קוביד של הממשל הסיני ושוק הדיור ממשיך לקרוס כאילו אין מחר - ותקבלו פחד של המשקיעים על ההשלכות של מה שנראה כקריסה מתקרבת של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. על זה יש גם את החשש ממשבר אנרגיה באירופה בקיץ הקרוב ואת העובדה שהיבשת הישנה גם בדרך למיתון וזה רע לכלכלה העולמית.

אבל אם תשאלו את הסוחר הממוצע למה השווקים ירדו התשובה הראשונה תהיה, איך לא, הפד וג'רום פאוול. בשבוע שעבר פורסמו עיקרי הפרוטוקולים של ההחלטה האחרונה על הריבית של הפד בחודש שעבר. בפעם האחרונה שפאוול דיבר, השוק חשב שהוא רואה באופק את התמתנות העלאות הריבית העתידיות. הסוחרים נהנו מחודש אחד שבו האינפלציה לא עלתה והייתה חגיגה אך סיכומי הפגישות הוכיחו שלא כך. שם דיברו על הסיכונים של מה יקרה אם לא ימשיכו במדיניות צמצום. נראה שהפד עדיין נצי ועדיין מעוניין להוריד את האינפלציה בכל מחיר, והשוק כבר לא אופטימי כל כך.

החודש אין פגישה של נגידי הפד ולא תהיה העלאה, אך ממרץ האחרון בארבע פגישות העלה הפד את הריבית בלא פחות מ-2.25%. כרגע הריבית נמצאת בטריטוריה ניטרלית וכל העיניים של המשקיעים בוול סטריט נשואות ליום שישי הקרוב, אז פאוול צפוי לדבר בג'קסון הול.

"הבנק המרכזי רואה את הסיכונים-סיכויים (Risk-Reward) להעלאות גדולות נוספות של הריבית בזמן שבו המדיניות נכנסת לטריטוריה מצמצמת", כתבו בבנק אוף אמריקה במכתב למשקיעים. "בהינתן חוסר הוודאות שנוצר בשיהוי בין העלאות הריבית ובין השינויים בפעילות הכלכלית, הפד רואה צורך בקצב העלאה איטי של הריבית", הוסיפו.

אבל אם בשוק חשבו שבשנה הבאה צפוי הפד לעבור ממדיניות מצמצמת חזרה להורדות ריבית ומדיניות מרחיבה, אז בשוק טעו. "אנחנו לא מעוניינים לחתור תחת המדיניות רק כדי למצוא את האינפלציה מתחפרת, כי אז יהיה עוד יותר קשה להוריד אותה", אמרה נגידת הפד בסן פרנסיסקו, מרי דאלי, ל-CNN. "אנחנו גם לא רוצים להגזים עם המדיניות ולמצוא שצמצמנו מעבר לנדרש, זו תהיה שגיאה לא הכרחית", הוסיפה.

מרי דאלי, נגידת הפד בסן פרנסיסקו ל-CNN: "אנחנו לא מעוניינים לחתור תחת המדיניות רק כדי למצוא את האינפלציה מתחפרת, כי אז יהיה עוד יותר קשה להוריד אותה. אנחנו גם לא רוצים להגזים עם המדיניות ולמצוא שצמצמנו מעבר לנדרש, זו תהיה שגיאה לא הכרחית"

"יש חוסר הבנה בשוק, אבל נראה שהצרכנים מבינים", הוסיפה. "הם תלויים בפד שלא יהיה זרז לתנודתיות. כך שהדבר הגרוע ביותר לעסק או צרכן הוא שהריבית תעלה בחדות ואז תרד בחזרה. זה רק מוסיף זהירות וחוסר ודאות", סיכמה דאלי.  

נחזור למדדים. ביום שני ה-S&P הגיע לרמה טכנית חשובה: הוא כמעט הגיע לממוצע של 200 הימים האחרונים במסחר בו. סוחרים מנוסים מסתכלים הן על ממוצע של 200 הימים האחרונים והן של ה-50, כדי לנסות ולהבין לאן מניה או מדד הולכים. אז ה-S&P נכשל ולא הצליח לפרוץ את הממוצע. במכון המחקר Sentiment Trader אומרים כי בפעמים האחרונות שהמדדים המובילים לא הצליחו לשבור את הממוצע, הדבר הוביל לירידות חדות. ב-1930 המדדים ירדו 34% ב-12 חודשים, ב-1973 המדדים ירדו ב-40%, ב-2001 ב-23% וב-2008 ב-34%. נקווה שהפעם זה יהיה אחרת.

ולסיכום עונת הדוחות עד כה: השווקים אומנם טסו על עונה טובה מהמצופה, אבל גם בעולם התוכנה ו-SaaS, אפשר לזהות חולשות מצטברות. "אנחנו בהחלט רואים חולשה בדוחות התוכנה", כתב האנליסט ג'אמין בול. "הכאת התחזיות החציונית עמדה על 2.3% - והיסטורית, ההכאה החציונית עומדת על טווח של בין 4 ל-5%. בנוסף, 15% מהחברות פספסו את תחזיות הקונצנזוס לרבעון 2, בעוד שהיסטורית רק כ-5% מפספסים. החברות שהציגו תחזיות העלאה החציונית הסתכמה ב-0.1% בלבד, ו-48% מהחברות נתנו תחזיות נמוכות משל הקונצנזוס לרבעון הבא", הוסיף ואמר כי אמנם לא מדובר בקטסטרופה, אבל הרכות נראית לכל.