פלטפורמת ההשקעות רובין הוד (צילום: רויטרס)
רובינהוד. הדוחות של רובינהוד נותנים זווית קודרת לצרכן בארה"ב | צילום: רויטרס

בשנה שעברה, בשיא טירוף גיימסטופ ורובינהוד, המשקיעה הטכנולוגית קת'י ווד צפתה שעל גבם של המשקיעים הקטנים השוק השורי יכול להימשך עד 2038. ובכן, מילא שכבר מזמן אנחנו לא בשוק שורי, וגם ווד כבר לא בדיוק מכה את השוק, אבל התחזית הזו היום נראית רחוקה מתמיד. בדוחות האחרונים של רובינהוד אתמול חזינו במה שנראה כמו הסוף המוחלט של טירוף ההשקעות הקטנות. וזו לא הבעיה רק של רובינהוד, אלא של הכלכלה הריאלית האמריקאית כולה, זו שמכונה "מיין סטריט". משום שהכלכלה האמריקאית זקוקה לצרכן חזק – והוא הולך ונחלש.

איך זה קשור דווקא לדוחות רובינהוד? נתחיל מזה שרובינהוד דיווחה אמש על תוצאות הרבעון השני של השנה, שבו ההכנסות שלה עמדו על 318 מיליון דולר לעומת צפי הקונצנזוס ל-321 מיליון. בשורת הרווח למניה, או יותר נכון הפסד למניה במקרה הזה, החברה הציגה 34 סנט הפסד לעומת צפי ל-32 סנט הפסד. תזכורת לימים טובים יותר: 6 ימים בלבד אחרי שהונפקה, ב-4 באוגוסט אשתקד, מניית HOOD הגיעה לשיאה ונסגרה על קצת יותר מ-70 דולר למניה. מאז התרסקה קרוב ל-87% על רקע הירידה העקבית בפעילות המשקיעים, יחד עם לחץ רגולטורי הולך וגובר.

אבל כנראה הדיווח המשמעותי ביותר מאמש הוא על קיטון של 7 מיליון משקיעים פעילים בפלטפורמה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. זו צניחה של 34%. הנהלת רובינהוד, שחררה את המנטרה על ההרעה בתנאי המאקרו, כמו גם מה שמכונה חורף הקריפטו. סגמנט זה היה אמור להיות אחד ממנועי הצמיחה המשמעותיים של החברה – והיה אחד הקטליזטורים לירידה המהותית בפעילות ההשקעות.

הדיווח המשמעותי ביותר מאמש הוא על קיטון של 7 מיליון משקיעים פעילים בפלטפורמה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. זו צניחה של 34%. הנהלת רובינהוד אמרה שזה נובע מהרעה בתנאי המאקרו, כמו גם מה שמכונה חורף הקריפטו

אז מהם "תנאי המאקרו" במקרה של רובינהוד? דוחות החברה משקפים היטב את איך המצב הכלכלי הנוכחי לוחץ על משקי הבית האמריקאים. זה לא סוד שהכלכלה האמריקאית מאטה את הפעילות. בשני הרבעונים האחרונים התמ"ג האמריקאי התכווץ, מה שנחשב לאחד הסממנים ההיסטוריים למיתון. האינפלציה בחודש שעבר עמדה על למעלה מ-9%, כשהנפט עדיין גבוה היסטורית ועומד על מתחת 95 דולר לחבית.

כל אלה מתחילים לאכול לתוך החסכונות של האמריקאים, כשהבנק המרכזי האמריקאי, הפד, פרסם השבוע כי חובות האשראי של משקי הבית עלו ב-13% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. ברבעון השני של השנה, חובות משקי הבית האמריקאיים הגיעו לשיא היסטורי מפוקפק כשנסקו ל-16 טריליון דולר. ענקית הקמעונאות טארגט פרסמה תחזית קודרת במיוחד על החוסן הצרכני האמריקאי. ככל שהאינפלציה תמשיך לאכול לתוך ההכנסות וגלי הפיטורים יימשכו, והחובות יהפכו ליקרים יותר בשל העלאות הריבית - כך גם הלקוחות של רובינהוד, המשקיעים הקטנים, ימשיכו לצמצם את הנוכחות שלהם בהשקעות.

אפליקציית רובינהוד (צילום:  Ink Drop, shutterstock)
אפליקציית רובינהוד. פשטות ההשקעה ואלמנטים של גיימיפיקציה משכו משקיעים לא מנוסים | צילום: Ink Drop, shutterstock

המשקיעים אהבו את ההודעה על פיטורים

בחזרה לדוחות: במקביל לתוצאות הרבעון, רובינהוד דיווחה שנקנסה (שוב) ב-30 מיליון דולר על ידי הרגולטורים – הפעם בשל אי עמידה בתנאי אבטחה למשקיעים, כלומר סייבר. אין זה הקנס הראשון שהושת על החברה, במה שנראה כטרנד רב שנתי של רובינהוד. בסוף יוני בשנה שעברה, הרגולטור של תעשיית הברוקראז' בארה"ב, FINRA, השית על החברה את הקנס הגבוה ביותר שאי פעם השית על חברה כלשהי, בסך של 70 מיליון דולר – מתוכם 13 מיליון הלכו לשיפוי לקוחות לאחר שלא ביצעה בדיקת נאותות ואפשרה מסחר באופציות. חלק מהקנס ניתן בשל העובדה שבנפילות הקורונה של מרץ 2020, המערכות של רובינהוד נפלו ולא אפשרו לסוחרים בפלטפורמה להגן על ההשקעות שלהם. אז 100 מיליון דולר קנסות בשנה וחודשיים, זו כנראה לא המורשת שהחברה רוצה להיזכר בעבורה.

אז איך אחרי כל זה מניית החברה דווקא סיימה את יום המסחר בעלייה של 2%? התשובה פשוטה: רובינהוד הודיעה על סבב שני של פיטורים ב-4 חודשים, והמשקיעים אוהבים את זה, בשל ההשפעות החיוביות על הרווח התפעולי. אז לאחר שבאפריל פוטרו 9% מכוח העבודה, הפעם הכוונה היא להיפרד מ-23% מכוח העבודה. הסבב הנוכחי ישפיע על כ-750 עובדים וסך הכול פוטרו למעלה מ-1,000 עובדים.

רובינהוד הודיעה על סבב שני של פיטורים ב-4 חודשים, והמשקיעים אוהבים את זה, בשל ההשפעות החיוביות על הרווח התפעולי. אז לאחר שבאפריל פוטרו 9% מכוח העבודה, הפעם הכוונה היא להיפרד מ-23% מכוח העבודה

בבלוג פוסט באתר החברה, המייסד והמנכ"ל, ולאד טנב – שאילון מאסק העניק לו את הכינוי "ולאד המשפד", כרפרנט לרוזן עליו מבוסס סיפור דרקולה, בשל בעיות המסחר ברובינהוד שהביאו לפגיעה במשקיעים – הראה את "גדלות הלב" שלו, כשהודיע שהעובדים שזה רלוונטי לגביהם יקבלו מייל והודעה בסלאק. "עובדים מכל המחלקות מושפעים מההחלטה, השינויים יהיו מרוכזים בעיקר במרקטינג, מנהלי תוכניות והפעילות השוטפת", כתב טנב.

העלייה לגדולה השנויה במחלוקת של רובינהוד

לפני שרובינהוד החלה לאבד גובה ולחטוף ביקורת מוצדקת, היא היתה משב רוח רענן בוול סטריט: היא הצליחה להביא דור צעיר של משקיעים, ולהנגיש להם את שוק ההון. על האופן שבו עשתה זאת, יש הרבה ביקורות וגם הקנסות קשורים לכך. בפשטות, רובינהוד שקיימת כבר מאז 2013, ושהוקמה על המוטו של "דמוקרטיזציה לשווקים הפיננסיים", הצליחה למשוך משקיעים לא מנוסים בשל 3 סיבות מרכזיות: מסחר ללא עמלות, הנגשה וגיימיפיקציה.

בתחום המסחר ללא עמלות, רובינהוד הובילה מהפכה של ממש ושינתה את כל הגישה של השוק לתחום, כשהיום, אפילו חברות ותיקות ומוערכות כצ'רלס שוואב החלו להעניק את השירות. אבל הדרך בה היא מרוויחה הביאה לא מעט ביקורות: המודל העסקי שלה תלוי לגמרי במכירת נפחי מסחר, כשהיא גובה עמלה מחברות שמנתבות את ההשקעות. כמה תלויה? בתשקיף נחשף כי בין 75% ל-80% מהכנסות החברה מגיעות מנפחי המסחר - כלומר מעצם זה שמתבצעות בה השקעות, ולא משנה אילו השקעות אלה. המסחר היה ה"טראפיק" שבו סחרה רובינהוד עצמה עם חברות שהרוויחו ממנו. זה אומר שכל עוד היה טירוף במסחר - החברה הרוויחה. ועכשיו הביצה מתרוקנת וכשלי המנגנון של רובינהוד נחשפים.

בנוסף המודל הוביל ללא מעט טענות על ניגוד עניינים, שכן החברה מחויבת לענקיות השוק שקונות ממנה את נפחי המסחר. בשנה שעברה התנהלו נגד החברה למעלה מ-50 תביעות של משקיעים בפלטפורמה, שטענו לחוסר תום לב מצד הפלטפורמה, כולל עצירה של מסחר במניות, בהן של גיימסטופ, כשבשיא הראלי שפומפם על ידי המשקיעים ברובינהוד, שהגיע ללמעלה מ-1,000% תשואה - האפליקציה פשוט חסמה בפניהם את האפשרות לסחור במניית גיימסטופ.

חנות של גיימסטופ בניו יורק (צילום: rblfmr, shutterstock)
חנות של גיימסטופ בניו יורק. האפליקציה חסמה משתמשים בדיוק כשגיימסטופ טסה למעלה | צילום: rblfmr, shutterstock

מחיר הגיימיפיקציה

תחום ההנגשה למסחר בעייתי לא פחות. ממחקר שערכה ענקית ההשקעות הבריטית שרודרס בקרב למעלה מ-20 אלף משקיעים בעולם, מתחדדת ההבנה שרובינהוד ניצלה את חוסר הידע של משקיעים קטנים כדי למשוך אותם להשקעות מסוכנות באופציות ובקריפטו. מהמחקר עולה שלמשקיעים מנוסים יש תחושת ידע מספקת על מנת להיות בטוחים בקבלת החלטות השקעה לעתיד הפיננסי שלהם, בעוד שרק רבע (26%) מהמשקיעים המתחילים מרגישים בקיאים מספיק על מנת לעשות זאת. יותר ממחצית (51%) מהמשתתפים סבורים שחברות השקעות צריכות להבטיח שלאנשים יש ידע מספק בכל הקשור לנושאים פיננסים אישיים יותר.

וכאן רובינהוד נפלה בגדול. כי המשקיעים אולי קטנים, אבל האחריות עליהם גדולה. אירוע טרגי הבהיר את זה ביוני 2020, כשאלכס קרנז, תלמיד קולג' בן 20 התאבד, לאחר שהחשבון באפליקציה שלו הראה חוב – מוטעה – של 730 אלף דולר, בשל מסחר באופציות ונגזרים. לאחר שניסה להשיג את שירות הלקוחות ולא זכה למענה, התאבד. ביולי אשתקד, בתשקיף החברה לקראת ההנפקה, החברה חשפה כי הגיעה להסדר טיעון מול המשפחה של קרנז.

אלכס קרנז, תלמיד קולג' בן 20 ניסה להשיג את שירות הלקוחות של רובינהוד ולא זכה למענה וכתוצאה מכך - הוא התאבד. כל זאת לאחר שהחשבון באפליקציה שלו הראה חוב – מוטעה – של 730 אלף דולר, בשל מסחר באופציות ונגזרים

פרט לכך גם פרסמה שמבחינת הכנסות, 2020 הייתה השנה שבה החברה ביצעה את הקפיצה המשמעותית ביותר, בשל המגפה והסגרים שהביאה, ושגרמה ללא מעט כספים שהלכו להימורים - לעבור לבורסה. ההכנסות של החברה הגיעו לשיא כל הזמנים והסתכמו בכ-958 מיליון דולר, גידול של 245% בהשוואה להכנסות של 277 מיליון דולר בשנת 2019. את אשתקד סיימה לראשונה ברווח, אם כי נמוך של 7.5 מיליון דולר. מספר המשתמשים הפעילים באותה השנה קפץ גם מ-12.5 מיליון ל-18 מיליון.

ולאד טנב, מייסד רובין הוד (צילום: Spencer Platt, getty images)
ולאד טנב, מייסד רובינהוד. פיטר כ-800 עובדים בסלאק | צילום: Spencer Platt, getty images

הרגל השלישית היא העובדה שבמובנים מסוימים, רובינהוד הפכה את השימוש באפליקציה לחוויה דמוית משחק, כשכל השקעה שמבצעים בה לוותה בזיקוקי דינור ועידוד לביצוע השקעות נוספות. השילוב של קלות ההשקעה, הנגישות, הכסף שהיה בבית בזכות הקורונה והחוויה המהנה של השימוש באפליקציה הוביל לטירוף של משקיעים קטנים, שמכונים גם משקיעי "ריטייל", שהחל ב-2020 בראלי במנייתה של חברת הרכבים להשכרה הרץ, שלמרות הודעה על חדלות פירעון, מנייתה טסה בחסות הריטיילז. אחרי זה, התוודענו לקבוצת וול סטריט בטס ברדיט, שעליה התארגנו מאות אלפי משקיעים קטנים, שהתאחדו כדי לתקוע אצבע בעיניהם של עשירי וול סטריט ולגרוף את הרווחים במקומם.

זה בא לידי ביטוי בצורה המיטבית במניית גיימסטופ שאותה הזכרנו. הסוחרים הקטנים גילו כי השורטיסטים בוול סטריט היו ב-130% שורטים על המניות הקיימות בשוק. זו כמות היסטרית בכל קנה מידה וכשהריטיילז גילו זאת, ככוח צרכני רב עוצמה, הסתערו על המניה של רשת משחקי המחשב שבשורט סקוויז היסטורי טסה וטסה, יחד עם עוד מספר מניות, בהן של רשת בתי הקולנוע AMC והרשת הקמעונאית בד בת' אנד ביונד – שזכו לכינוי מניות מם. זה היה ראלי שהרבה מאוד אנשים התעשרו בו במהירות, ולא מעט גם הפסידו את המכנסיים כשיצא האוויר מהבועה.

אבל כל זה היסטוריה רחוקה, ועכשיו השאלה היא איך רובינהוד תתמודד עם המציאות החדשה והאתגרים החדשים שהיא מזמנת לרבעונים הקרובים.