מדדי בורסה בוול סטריט (צילום: Rawpixel.com, shutterstock)
האנליסט מארק האפלה: "אנחנו לא יכולים לדעת בוודאות באיזה נתיב אנחנו הולכים" | צילום: Rawpixel.com, shutterstock

בניגוד לנוהג המשונה של ישראל, יום הזיכרון האמריקאי, Memorial Day - אינו צמוד ליום העצמאות, שייחגג עוד למעלה מחודש, ב-4 ביולי. הוא נחגג אתמול, ומסמן את ההוקרה של האמריקאים לנופלי מלחמת האזרחים, שהביאה לסוף העבדות המוסדית בארה"ב והובילה בעצם לאיחוד בין חלקי המדינה, במתכונתו הנוכחית.

לכן אמש לא היה מסחר בוול סטריט, ושבוע המסחר המקוצר שיחל היום, צופן בחובו כמה מוקשים פוטנציאליים ומנגד גם כמה סיבות לאופטימיות. בימינו הדו קוטביים, אי אפשר לדעת איזו חדשה קטנה וחסרת חשיבות תעשה נזק אדיר - או ההיפך, תקפיץ את השוק.

הנה האירועים הכלכליים המשמעותיים שיכתיבו את סדר היום לשבוע הקרוב. נתחיל דווקא מהסוף: ביום שישי צפוי להתפרסם דוח התעסוקה לחודש מאי. הצפי הוא שהכלכלה האמריקאית הוסיפה 320 אלף משרות חדשות, יחד עם ירידה קלה בשיעור האבטלה שתרד ל-3.5%, כמו גם ירידה קלה בקצב עליית השכר הממוצע ל-5.2% ב-12 החודשים האחרונים. ככל ששוק העבודה ימשיך להיות לחוץ, כלומר אבטלה נמוכה יחד עם מחסור בעובדים והמשך עליות בשכר, זה יחייב את הפד להמשיך ולהעלות ריבית.

נוסף על כך יפורסמו עוד כמה אינדיקטורים כלכליים שמעידים על טרנדים צרכניים ומחיריים. ביום שלישי יפורסמו מחירי הבתים בארה"ב לחודש מרץ. השוק מצפה לראות מה קורה בשוק הדיור הרותח, כשהמחיר החציוני ששולם על בית ברבעון של עבר הגיע לשיא של כמעט 429 אלף דולר. גם מדד ביטחון הצרכנים לחודש מאי שיעיד עד כמה האמריקאים ממשיכים אופטימיים או פסימיים לגבי היכולות הפיננסיות שלהם יפורסם. ביום רביעי נקבל את מדד מנהלי הרכש (PMI) של ISM, שמאגד את נתוני הרכש של יצרנים ונותני שירותים. מעל 50 נק' מעידות על התרחבות כלכלית, פחות זו התכווצות. באותו היום נקבל גם את דוח התעסוקה של ADP שייתן מבט מעמיק על שוק העבודה האמריקאי.

נכון לכרגע, השוק אופטימי על רקע הדיווחים כי סין מתחילה להרים את הסגרים ששיתקו בחודשים האחרונים את הערים החשובות ביותר לכלכלה הסינית והגלובלית, בהן שנגחאי. מצד אחד זה אמור להתחיל להחזיר את הפעילות הסינית לסדרה, מצד שני ההלם הארוך שחטפה המערכת ימשיך להעיק וללחוץ על שרשראות הייצור והאספקה הגלובליות. כמו כן, הפתיחה המחודשת הסינית גם הקפיצה את מחיר הנפט לצפונה מ-115 דולר לחוזה על הנפט הגולמי והנפט מסוג ברנט הגיע כמעט ל-120 דולר.

פועלים: "הירידה בשיעור החיסכון, יחד עם הירידות בשווקים הפיננסים מתחילת השנה, מעלים את החשש שהצרכנים האמריקנים לא יוכלו להמשיך לצרוך באותה הרמה, כפי שמשתקף גם בירידה במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ששב לרדת במאי - לרמת שפל של כל הזמנים"

הסיבה לכך פשוטה: סין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם. פרט לארה"ב, היא מייבאת את אותה כמות נפט שצורכות 14 הכלכלות הגדולות בעולם. יחד עם המלחמה באוקראינה והצפי למחסור עולמי בחיטה שנה הבאה, שוק המניות נמצא בטריטוריה מאתגרת.

במכתבו החודשי האחרון אומר מארק האפלה, מנהל השקעות ראשי ב-UBS Global Wealth Management, כי "אנו עומדים בפני תקופה ממושכת של אינפלציה מעל היעד של הפד". לדבריו, הדרך להוריד את האינפלציה מצומצמת: "אם קובעי המדיניות של הפד מזלזלים בחוזקה של כלכלת ארה"ב, או אם הם מעריכים אותה בהערכת יתר, אנו עומדים בפני מיתון. ואנחנו לא יכולים לדעת בוודאות באיזה נתיב אנחנו הולכים", כתב האפלה. "במקביל, אנו מתמודדים עם אי ודאות נוספת משווקי סחורות מתהדקים, ככל שהמלחמה באוקראינה נמשכת. מדינות ברחבי העולם מתמודדות עם אספקת דגנים ודלק. מדיניות הסגר של סין מעוררת גם דאגות לגבי שרשרות האספקה והביקוש העולמיות".

האפלה הציג שלושה תרחישים אפשריים: תרחיש הבסיס צופה שהאינפלציה תיפול, אך תישאר מעל יעדי הבנק המרכזי, הצמיחה הכלכלית תאט אך תישאר מעל האפס, והשווקים יסיימו את השנה גבוה יותר. התרחיש העליון והאופטימי, צופה פתרון מהיר יותר לשאלות מפתח בנושא מיתון, שיעורים וסיכונים גיאופוליטיים - ועשוי לדחוף את המניות בחזרה לעבר השיאים של ינואר. התרחיש השלילי צופה שאם המאמצים של הפד לרסן את האינפלציה יתבררו יותר כיותר מידי עבור הכלכלה לעמוד בהם - ה-S&P500 עשוי לרדת נמוך עד לכ-3,300". אתמול, לשם השוואה, ה-S&P נסגר על צפונית ל-4,000.

עוד אומר האפלה כי החששות לגבי תוצאות פוטנציאליות הובילו השנה לתנודתיות משמעותית בשוקי המניות והאג"ח, והיו מעט מקומות להסתתר ומציע להתכונן לתנודתיות נוספת, להשקיע בערך, לגדר תיקים ולבנות עמדה לעידן הביטחון, יחד עם גיוון חלופות בפורטפוליו.

סגר הקורונה בשנגחאי, אפריל 2022 (צילום: Graeme Kennedy, שאטרסטוק)
סגר בסין. שנגחאי מתחילה להיפתח אבל ההלם למערכת עוד ימשיך להיות מורגש | צילום: Graeme Kennedy, שאטרסטוק

בחטיבת המחקר של בנק פועלים מסבירים את הראלי של השבוע שעבר. "הציפייה שעליית הריבית בארה"ב אולי תיעצר ברמה נמוכה יותר מזו שהעריכו בשבועות הקודמים, תרמה לעליות בשוקי המניות, ובארה"ב נרשם שבוע של עליות חדות במדדי המניות העיקריים אחרי רצף של שבעה שבועות עם ביצועים שליליים", קבעו האנליסטים. "מדדי המניות העיקריים בארה"ב עלו בשיעור ממוצע של 6.5%. גם באירופה היו עליות נאות בשבוע החולף ומדד יורוסטוקס 50 עלה ב-4.2%. מדדי המניות באסיה לא הציגו שינויים משמעותיים, ומדד CSI300 בסין ירד 1.9%, בו בזמן שמדד המניות בהודו עלה 0.8%".

בנוגע לשוק הסחורות כתבו כי מחירי הסחורות שבו לעלות ובייחוד מחירי האנרגיה. מחיר חבית נפט מסוג ברנט עלה ב-6.1% בשבוע החולף לרמה של 119 דולר, הגז הטבעי בארה"ב התייקר בכ-8.0%, הפחם אומנם לא עלה השבוע, אך הוא קרוב לרמת השיא שנרשמה בחודש מרץ. הסחורות החקלאיות עולות גם הן, ומחיר החיטה שעלה בחדות בתחילת החודש, התמתן בשבועיים האחרונים, אך מחירו עדיין גבוה בכ-11% מהרמה בסוף אפריל.

בנוגע לשוק בארה"ב קובעים בפועלים כי "הירידה בשיעור החיסכון יחד עם הירידות בשווקים הפיננסים מתחילת השנה מעלים את החשש שהצרכנים האמריקנים לא יוכלו להמשיך לצרוך באותה הרמה, כפי שמשתקף גם בירידה במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ששב לרדת במאי, לרמת שפל של כל הזמנים".

בפועלים מסכימים עם UBS וצופים התמתנות קלה בסביבת האינפלציה. "ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו באפריל רכיב הליבה של מדד ה-PCE, המהווה האינדיקטור המועדף לאינפלציה ע"י הפד, עלה ב-4.9% בהשוואה לעליה שנתית של 5.2% בחודש מרץ. ציפיות האינפלציה משוק ההון התייצבו יחסית בשבוע האחרון. הציפיות לשנתיים התייצבו ברמה של 3.92% ואלו לחמש שנים עלו מעט לרמה של 3.0%, אך הן ברמה נמוכה משמעותית מהשיא שנרשם במרץ. העלייה המחודשת במחירי הסחורות החקלאיות והאנרגיה תקשה על האינפלציה להתמתן בטווח הקרוב", סיכמו.

בסקירה השבועית שלו אומר רפי גוזלן, כלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI, שההתאוששות שנרשמה בשווקים בשבוע האחרון היא חלק בלתי נפרד מהתנודתיות שמאפיינת את השווקים מתחילת השנה כתוצאה מהמעבר לצמצום מוניטארי, אך לא מלמדת להערכתנו על שינוי מגמה, בפרט כאשר הצמצום המוניטארי צפוי להתגבר עם תחילת הצמצום במאזן הפד.

"מפנה לכדי מגמה חיובית בשווקים צפוי להגיע להערכתנו רק עם ירידת מדרגה משמעותית וממושכת בסביבת האינפלציה", כתב גוזלן. "העלייה במחירי האנרגיה והסחורות החקלאיות ממשיכים לפעול כגורם מעכב לירידה בקצב אינפלציה, כך שנדרשת תרומה גבוהה יותר לירידה באינפלציה משאר ערוצי התמסורת של המדיניות המוניטארית, ובראשם הקשחת תנאים הפיננסים והתמתנות בפעילות הריאלית", סיכם.