הבנק האמריקאי המרכזי  (צילום:  Leonid Andronov , shutterstock)
הבנק המרכזי בארה"ב. החוזים העתידיים צופים שיעלה את הריבית ל-2.5% | צילום: Leonid Andronov , shutterstock

"הכול נמצא על השולחן", אמר נגיד הפד באטלנטה, רפאל בוסטיק, ביום רביעי האחרון, כשנשאל האם הפד יכול להעלות את הריבית גם ב-1%, העלאה שכמותה לא נראתה 40 שנה. זאת כמובן בעקבות האינפלציה הדוהרת, שהגיעה בחודש שעבר ל-9.1%, שיא של יותר מארבעה עשורים.

מה המשקיעים בוול סטריט חושבים? נכון לאמש, לפי הכלי של CME למעקב אחרי הפד, 29% מהמשקיעים בחוזים עתידיים של הפד צופים שהבנק המרכזי יעלה את הריבית מרמתה הנוכחית של 1.5%, לרמה של 2.5%. 71% מהמרים שהריבית תעלה ב-75 נק' בסיס.

ב-27 ביולי הפד יכריז על החלטתו, כשעד אז, התחזיות והתוצאות של החברות יובילו את הסנטימנט. נכון לשבוע שעבר, כל המדדים המובילים סיימו את יום שישי בעליות של כ-2%, אך גם הנאסד"ק וגם ה-S&P500 נותרו בדיוק כשהיו בתחילת השבוע.

לפי המכון למדיניות כלכלית (EPI), הערך של שכר המינימום הפדרלי, שעומד על 7.25 דולר לשעה, הוא הערך הנמוך ביותר מזה 66 שנה ולא היה נמוך כל כך מאז פברואר 1956. בעבר, שכר המינימום עמד על 75 סנט, שבהתאמות אינפלציוניות להיום עומד על 7.19 דולר

"הבעיה עכשיו לא קשורה ל-100 או 75 נקודות בסיס, היא קשורה למשך הזמן שהאינפלציה תישאר ברמות האלה לפני שתרד", אמר אסטרטג הריביות ג'ים ווגל מ-FHN פייננצ'ל לאתר marketwatch. "ככל שזה יימשך יותר, כך יהיה קשה יותר לממש אפסייד בנכסי הריסק. בפשטות יש פחות אפסייד, משמע, אחרי כל סבב של מכירה, קשה יותר לקפוץ בחזרה למעלה", הוסיף.

את ההשפעות של האינפלציה רואים בכל מיני דרכים, כאלה שמכבידות בעיקר על השכבות החלשות. לפי המכון למדיניות כלכלית (EPI), הערך של שכר המינימום הפדרלי, שעומד על 7.25 דולר לשעה, הוא הערך הנמוך ביותר מזה 66 שנה ולא היה נמוך כל כך מאז פברואר 1956. בעבר, שכר המינימום עמד על 75 סנט, שבהתאמות אינפלציוניות להיום עומד על 7.19 דולר.

במקביל, מחירי הדיור ממשיכים לשבור שיאים, כשביוני מחיר שכירות ממוצע לדירה במנהטן הגיע לראשונה בהיסטוריה ל-5,000 דולר. לפי הפד באטלנטה, מחירי הדיור הם בעלי השפעות אינפלציוניות של 24 חודשים לפחות.

רחוב במנהטן  (צילום: Ryan DeBerardinis, shutterstock)
רחוב ראשי במנהטן. מחירי הדיור שוברים שיאים ומגיעים ל-5,000 דולר עבור חודש שכירות | צילום: Ryan DeBerardinis, shutterstock

האינפלציה, שהכאיבה במיוחד לחברות ומניות הטכנולוגיה פוגעת גם בשחקנים הגדולים ביותר. קרן בלקרוק, שמושקעת בכל חברות הטק הגדולות, ושבתחילת השנה ניהלה נכסים בכ-10 טריליון דולר, דיווחה בשבוע שעבר שהנכסים שלה הצטמקו ל-8.5 טריליון, גם בשל החשיפה לטק אבל גם בשל חשיפה מוגברת לשוק הסיני המקרטע.

אם מישהו חושב שהסוף של כל הסנטימנט השלילי הזה מתקרב לקיצו, אז להערכת מכון המחקר Sentiment trader, אנחנו מאוד, אבל מאוד רחוקים משם. לפי המכון כדי שהמגמה בשוק תתהפך, צריך שמחירן של 90% מהמניות של החברות במדד ה-S&P500 יהיו מעל הממוצע המחיר שלהן של 50 הימים האחרונים. נכון לכרגע, הנתון הזה עומד על 27%. לטענת האנליסטים של המכון, כשהאינדיקטור קופץ ללמעלה מ-90%, ב-83% מהפעמים ה-S&P חווה ניתור לאחר סימנים דוביים.

נעבור לדוחות. ביום חמישי האחרון, חברת השבבים הגדולה בעולם בשווי שוק, TSMC הטיוואנית, דיווחה על הכנסות שיא ומה שיותר פסיכי, זה הרווח הנקי. כי החברה דיווחה על הכנסות של למעלה מ-18 מיליארד דולר, עלייה של כמעט 44%, אבל הרווח הנקי הגיע לכמעט 8 מיליארד דולר והיווה עלייה של יותר מ-76%. החברה גם שמרה על תחזית גבוהה של בין 19.8 מיליארד ל-20.6 מיליארד דולר ברבעון הנוכחי, עלייה של כ-30% מה-14.8 מיליארד של הרבעון המקביל.

TSMC (צילום: Ascannio, shutterstock)
TSMC. הגיעה לרווח נקי כמעט של 8 מיליארד דולר ועלייה של יותר מ-76% | צילום: Ascannio, shutterstock

אז נכון, TSMC היא ספקית גדולה ומשמעותית של אפל ושל שבבי פאונדרי, כלומר בהזמנת הלקוח וההזמנות בשוק הזה יחסית חזקות, אבל לא כולם באותה הסירה. בשישי האחרון, האנליסט טויישה הארי חתך בממוצע של 20% את התחזיות שלו לשחקניות בשוק המוליכים למחצה, הן היצרניות והן יצרניות הציוד ההיקפי, בשל הרעת התנאים המאקרו כלכליים.

"אף אחת מהחברות שלנו לא חסינה להאטה בתמ"ג הגלובלי, ואנחנו צופים שהקבוצה הזו תישאר תחת לחץ, עד שההערכות של השוק יעשו הורדת סיכון בצורה מספקת", כתב הארי במכתב למשקיעים, כשבין היתר, לשנה הבאה הוריד את תחזיות הרווח למניה לאינטל ב-46% ו-21% לטקסס אינסטרומנטס, כשזו תדווח בשבוע הבא.

הבוקר סיפרנו לכם מה מצפים מדוחות נטפליקס ביום שלישי הקרוב, אבל ההצגה האמיתית מתחילה בשבוע הבא, ביום שלישי, שמיקרוסופט וגוגל צפויות לדווח גם הן. ביום רביעי מטא תדווח, אחרי שמארק צוקרברג הזהיר את עובדיו מפני רבעונים קשים והודעות על גלי פיטורים שוטפים את הרשת. ביום חמישי אפל תסיים את שבוע הביג טק ואנחנו כמובן נעבור את זה יחד אתכם.