ירידה בשווקים (אילוסטרציה: Poring Studio, tech12)
ירידה בשווקים. מדד המחירים האמריקאי עלה ב-8.6% והוביל לקריסת המדדים המובילים | אילוסטרציה: Poring Studio, tech12

אחרי שבועיים רגועים יחסית, שבוע המסחר הראשון של חודש יוני נגמר בבום. הנאסד"ק נפל ב-3.5% וה-S&P500 ירד ב-2.9%. מתחילת השנה נמצא ה-S&P500 כבר קרוב ל-19% מהשיא והשבוע הקרוב יהווה כר פורה למסכים אדומים. ביום ברביעי יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כנראה יודיע על העלאת הריבית ב-0.5%. העלאת ריבית שנייה ברצף הפכה כנראה לעובדה מוגמרת אחרי שפורסם כי מדד המחירים האמריקאי עלה ב-8.6% בחודש מאי, הנתון הגבוה מאז 1981, והוביל לקריסת המדדים המובילים בבורסה.

כרגיל, ישנה קריאת תיגר נגד אלה שנמצאים במוקד הכוח. הפעם שר האוצר לשעבר, לארי סאמרס, אמר כי הפד נכשל ואמינותו נפגעה כי לא הגיב בזמן. "זה די ברור שתאוריית שיא האינפלציה, כמו התאוריה 'הטרנזיטורית', הייתה מוטעית", אמר סאמרס לבלומברג. "התחזית של הפד במרץ, לפיה האינפלציה תרד ל-2% עד סוף השנה, הייתה, בכנות, שוגה באשליות כשיצאה, ונראית עוד יותר מגוחכת כיום", הוסיף ואמר כי פאוול צריך לשקול להעלות את הריבית ב-0.75%.

העלייה במדד המחירים ציערה את המשקיעים בוול סטריט במיוחד וסקרים מראים שהאינפלציה מתחילה כבר להשפיע על הבחירות של הצרכנים. גם מדד סנטימנט הצרכנים של אונ' מישיגן הראה את הנתון הנמוך ביותר מאז 1978. זה גורם לחלק מהאנליסטים לומר שהמיתון בעצם כבר כאן.

עם הקריסה של המדדים מדווחת התקשורת בארה"ב כי משקי הבית במדינה הפסידו 500 מיליארד דולר בנכסים מתחילת השנה. כך הסתיים הטרנד של צבירת נכסים, שהחל עם התערבות הפד בשווקים בהתפרצות הקורונה. סך כל הנכסים של משקי הבית האמריקאיים, המהווים 70% מהתמ"ג האמריקאי המוערך ב-24 טריליון דולר, הגיע ל-149 טריליון דולר. העובדה שהדלק מגיע ל-5 דולר לגלון, אומר שהאמריקאים סובלים, ואיתם גם הכלכלה העולמית.

עם הקריסה של המדדים מדווחת התקשורת בארה"ב כי משקי הבית במדינה הפסידו 500 מיליארד דולר בנכסים מתחילת השנה. כך הסתיים הטרנד של צבירת נכסים, שהחל עם התערבות הפד בשווקים בהתפרצות הקורונה

"לא אהיה מופתע אם זה (המיתון - א"ל) יחל כבר ברבעון השלישי של השנה", אמר פיטר בוקוור מקבוצת בליקלי ל-CNBC. "אפשר לומר שאנחנו כבר באמצע של זה עכשיו, בשלב הראשוני. רק ברטרוספקטיבה נהיה בטוחים, אבל בנקודה זו זה לא יבוא כהפתעה", הוסיף.

גם בבנק אוף אמריקה מסכימים עם ההערכה הזו. "אנחנו נמצאים במיתון טכני, אנחנו רק לא הבנו את זה", כתב אסטרטג ההשקעות הראשי של הבנק, מייקל הארטנט, והוסיף ש"ההערכות של הפד באטלנטה הן רק כמה נקודות רעות ממיתון".

אז כנראה שהרגיעה שצפינו כאן במחצית החודש שעבר נגמרה באופן רשמי. גם אם לא ניכנס למיתון, או לפחות ארה"ב לא, כל המצוין לעיל לא מבשר טובות לשוק ההון, בטח ובטח לא למניות הטכנולוגיה ובראשן למטא. החברה של צוקרברג אולי שינתה את הטיקר שלה מה-FB ל-META, אבל ככל שחולף הזמן עוד ועוד הנתחים, כלומר ההשקעות, של החברה במטאוורס מצטמצמים.

בניגוד לאפל, שכנראה תחשוף בקרוב את משקפי ה-AR שלה ותרגש את השוק, ב-The Information דיווחו שהחברה של מארק צוקרברג חותכת בפרויקטים רבים הקשורים למטאוורס ומקצצת פרויקטים נוספים, בהם שעון חכם שאותו תכננה החברה להוציא. כל זה אחרי שכבר התקשתה בפיתוח משקפי AR. מסתמן שהארדוור זה לא הצד החזק של צוקרברג.