ירידות שערים בנאסדק (צילום: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images)
צילום: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

עונת הדוחות הנוכחית מסתמנת כקו פרשת המים של לא מעט חברות, בהן גם ישראליות, שנסקו על גלי הקורונה וכעת מוחקות רבע ויותר משווין בימי מסחר סוערים. בשוק ההון מכנים מניה עם סיכוי לצמיחה אקספוננציאלית בשם "מניית חלום". מניות חלום מתאפיינות בכך ששורת ההכנסות וההוצאות שלהן אינן רלוונטית - רבות ממניות החלום הן של חברות הפסדיות - אך יש להן טכנולוגיה שנתפסת כדיסרפטיבית והמכפילים שלהן גבוהים במיוחד.

התפיסה בשוק היא שאם המשקיעים יתנו גב לאותן חברות, הן בסופו של דבר יתפסו את השלטון בסקטור הטכנולוגי שלהן ובמקביל המכפילים יצטמצמו כשהחברה תהפוך לענקית - ותחזיר את ההשקעה בריבית דריבית. דוגמאות לכך לא חסר: יצרנית המכוניות החשמליות טסלה היא כזו, אפל והאקוסיסטם שלה גם; אמזון; גוגל ועוד. העניין הוא שלא כולן יכולות להיות מניות חלום, להיפך הרוב לא. הבעיה שהמכפילים הגבוהים שנבנו ב-2020, בעצם העניקו למרבית מניות הקורונה מעמד של מניית חלום.

וויקס (צילום: Larich, שאטרסטוק)
Wix. איבדה כמעט רבע משוויה השבוע | צילום: Larich, שאטרסטוק

אבל בעונת הדוחות הנוכחית, אפילו חלק ממניות ה-FAANG (פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל) החסינות לרוב, יקירות השוק בעשור האחרון, שנחשבו למנוע הצמיחה המרכזי של המשק האמריקאי - נפגעו באחוזים חסרי תקדים. קחו את נטפליקס, שהציגה תחזית צמיחה לא מרשימה - והתרסקה 25% ביום אחד בחודש שעבר. מבחינת המשקיעים, החלום נתקל בתקרת הזכוכית של הגידול במשתמשים - ונגמר. אותה טלטלה עברה על מניית מטא: פייסבוק הציגה לראשונה מזה 18 שנה קיטון במספר המשתמשים ודיווחה על פגיעה בהכנסות של 10 מיליארד דולר בשל שינויי אפל ב-iOS - וגם היא מחקה למעלה מ-26% ביום המסחר. גם כאן, החלום נגמר.

מניותיהן של חברות ישראליות רבות חוות את אותו סימפטום, גם אם בהיקף קטן יותר: Wix הישראלית, שהורידה השבוע תחזיות, מחקה קרוב לרבע משוויה אחרי שהציגה תחזית צמיחה של עד 13% - זאת לעומת 41% בשנה שעברה. אז אם רק לפני שנה השווי שלה היה כ-20 מיליארד דולר, ועד אתמול איבדה 67% בשל עקומת התחזיות המתמתנת, אמש איבדה גם כמעט רבע משוויה, ושווי השוק שלה כעת הוא קצת צפונית ל-5 מיליארד. בסופו של דבר המסר של השוק הוא ש-Wix כבר אינה מניית חלום: התחזיות שלה אינן מתאימות להגדרה של מניית חלום.

הפנים של הקורונה היו הראשונות לשלם את המחיר

2020 התאפיינה בחלומות על הליך דיגיטציה מואץ בכל הגזרות, וכסף זול שהקפיץ את המכפילים ואיתם את השוויים בחסות הריבית האפסית וההתערבות של הפד בשווקים. כעת המציאות מרימה ראש בדוחות של הרבעון הנוכחי. זה תהליך שהחל כבר לפני שנה, כשחלק ניכר מהחברות הקטנות יותר בשוק הטכנולוגיה התחילו לאבד מהאוויר שהתמלאו בו מאפריל 2020. מה קרה אז? המכפילים הגבוהים נפגשו לראשונה עם ניצני האינפלציה הראשונים שהחלו לתת את אותותיהם. משמעותה של האינפלציה הגבוהה היא שהעלויות של כל החברות עולות - וזה הולך לאכול לתוך הרווחים. ואם הרווחים הולכים לרדת, אז הנדיבות של המשקיעים מתכווצת, וצריך להתחיל לקצץ בשוויים ובמכפילים העתידיים.

משמעותה של האינפלציה הגבוהה היא שהעלויות של כל החברות עולות - וזה הולך לאכול לתוך הרווחים. ואם הרווחים הולכים לרדת, אז הנדיבות של המשקיעים מתכווצת, וצריך להתחיל לקצץ בשוויים ובמכפילים העתידיים

החברות הראשונות שנפגעו הן חברות החלום של הקורונה: מלכת שיחות הווידיאו והחברה ששינתה ללא היכר את עולם הפגישות בעידן הקורונה, זום, בשל היותה כה דיסרפטיבית, זינקה מתחילת 2020 ועד אמצע אוקטובר של אותה השנה ב-727%, לרמה של 568 דולר. אך מאז ועד היום ירדה בלמעלה מ-76%, כשאמש נסגרה על 138.5 דולר. עדיין כמעט פי 2 מינואר 2020, ובכל זאת.

הלוגו של חברת זום (צילום: 123RF‏)
זום. הראשונה לשלם את מחיר היציאה מהקורונה | צילום: 123RF‏

זום הייתה הראשונה לשלם את המחיר, בעיקר בשל העובדה שהיא מתחרה ראש בראש עם ענקיות כמו מיקרוסופט ו-Teams שלה, הנטועים עמוק בעולם הקורפורט, כמו גם גוגל Meets ואפילו סיסקו עם Webex. כמה מקום יש לגדול עם כזו תחרות, כשמרבית הלקוחות הפרטיים לא משלמים על השירות? אז החלום שלה נגמר מוקדם וברטרוספקטיבה, היא היתה הסמן הראשון למה שאנחנו רואים היום בשווקים, במיוחד אצל חברות הטק.

גם יצרנית מכשירי הכושר Peloton, שהציגה פתרון חדשני לכושר ביתי בתקופת הסגרים, הציגה ברבעון הראשון של 2020 צמיחה מדהימה של 250% במכירות. מאז היא לא מצליחה לדגדג את אותה הצמיחה וכיום, אחרי שהתרסקה בנובמבר האחרון 25% לאחר הורדת תחזיות שנתית, החברה על סף קריסה ומחפשת רוכש נואשות.

Peloton (צילום: Dennis Diatel, shutterstock)
פלוטון. מחפשת רוכש אחרי מחיקה משמעותית | צילום: Dennis Diatel, shutterstock

גם החברות הגדולות יותר לא חסינות

הבעיה היא שהסנטימנט שנוצר בשוק - המחיקות במניות הקורונה, שנובע ממיתון התחזיות והעלאת הריבית הממשמשת והאינפלציה הגואה - גורם לכך שכל הדוחות צריכים להציג תחזיות פנומנליות בשביל לשכנע את המשקיעים שהשווי של החברה לא מנופח. והחברות הישראליות, שהנפיקו אשתקד בחדווה ובשוויים שלא נראו פה אי פעם, חוטפות את ההדף.

כך במקרה של איירון סורס, ספקית פלטפורמות הגיימינג - ההנפקה הישראלית הגדולה אי פעם - שביולי אשתקד התמזגה עם ספאק וגייסה למעלה מ-2 מיליארד לפי שווי של 11 מיליארד דולר. לאחר ההנפקה, המניה הייתה מאוד תזזיתית עד נובמבר, ומאז היא בגרף ירידה. היום איירון סורס נופלת 6.5%, לאחר שעקפה את הצפי של הקונצנזוס (!) והכניסה 158 מיליון דולר, כאשר האנליסטים ציפו להכנסות של פחות מ-145 מיליון דולר ועמדה בצפי בשורת הרווח למניה של 2 סנט. גם התחזית שהנפיקה הייתה טובה ונעה בין 180-185 מיליון דולר, לעומת הצפי בשוק ל-158 מיליון דולר.

תומר בר זאב (צילום: צילום מתוך דף הטוויטר של Iron Source)
תומר בר זאב, מנכ"ל איירון סורס. המספרים טובים, והמניה צנחה בכל זאת | צילום: צילום מתוך דף הטוויטר של Iron Source

אז למה המניה יורדת? כי למניית חלום עמידה ביעדים אינה מספיקה. גם לא העלאת התחזיות. להכות את התחזיות בפחות מ-10% זה לא באמת להכות את התחזיות במושגים של וול סטריט היום. לעמוד ברווח למניה זה יפה וטוב - אבל זה לא חלום.

המצטרפת הטרייה למועדון היא Walkme התל אביבית, שמעניקה שירותי ניתוח דאטה ואופטימיזציה לחברות, שנפלה אמש בלמעלה מ-25%. ההכנסות של הרבעון שעבר הסתכמו בלמעלה מ-53 מיליון דולר ובשנה כולה הגיעה להכנסות של 220 מיליון דולר, צמיחה של 34% ו-37% בהתאמה. מדהים. אז למה המניה נפלה ונסחרת לפי שווי של מיליארד דולר בלבד? משום שההפסד התפעולי המתואם קפץ מ-15.5 מיליון דולר ללמעלה מ-29 מיליון דולר. המספרים כבר לא תומכים במכפילים של פי 4.

מנכ״ל ומייסד Fiverr, מיכה קאופמן  (צילום: עומר הכהן)
מיכה קאופמן, מנכ"ל ומייסד פייבר. היחידה שנצבעה השבוע בירוק | צילום: עומר הכהן

פלטפורמת שירותי הפרילאנס, פייבר הישראלית, ניצלה השבוע מגורל דומה כשדיווחה על תחזית צמיחה מצוינת של 25-27% והכנסות שעלו ב-57% ואכן עלתה 3.5% בניגוד לשוק, שירד. אבל גם פה חייבים להודות שבהסתכלות על גרף המניה, הרי שבפברואר שנה שעברה עמד מחירה על 323 דולר - ואמש נסגרה על פחות מ-78.5 דולר למניה. כלומר, כך או כך היא כבר מחקה למעלה משלושת רבעי משוויה, שנכון לכרגע עומד על קצת פחות מ-2.9 מיליארד.

השוק הישראלי מחכה כעת לדוחות של למונייד, שהאנליסטים צופים שההכנסות שלה יצטמצמו. נותנת שירותי הביטוח המקוונים הגיעה לשיא שלה בינואר אשתקד כשעמדה על למעלה מ-183 דולר למניה. אמש היא ירדה בכמעט 9% ונסגרה על מחיר של 28.5 דולר למניה. כלומר, גם היא כבר נמחקה בלמעלה מ-84% ב-13 חודשים, וייתכן שהיום הגרוע שלה עוד לפניה.

לסיכום, מאז התערבות הפד באפריל 2020, לא מעט צופים בשוק העלו חשש מניפוח בועות בלא מעט נכסים. ממניות, דרך רכבים משומשים, מטבעות קריפטו, נדל"ן ועוד ועוד. צריך לזכור שמרבית השוויים היו מלאכותיים מלכתחילה ונופחו על ידי שוק שהיה רעב להשקעות חדשות ולמקסם רווחים על השקעות ישנות. בנוסף, עדיף שהחברות עם המכפילים הלא הגיוניים יעשו את הדיאטה ההכרחית אבל ישרדו כדי לספר, מאשר שכל השוק יקרוס ויותיר אחריו אדמה חרוכה. מי שכנראה ירוויחו מהמצב הנוכחי הן החברות המבוססות יותר, שהצליחו לצבור קופת מזומנים יפה בשנתיים האחרונות. בקרוב יהיה להן מבחר של חברות שיתחננו להירכש.